De jacht op hazen

De jacht wordt door sommigen wordt bekritiseerd, maar voor anderen is het een belangrijk onderdeel van hun cultuur, voedselvoorziening of recreatie.

Een populair wild dier dat vaak wordt bejaagd, is de haas. Hazen zijn snelle, lenige dieren die voornamelijk in open gebieden leven, zoals weilanden en akkers. Ze hebben een kenmerkende bouw, met lange achterpoten en grote oren, waardoor ze snel kunnen rennen en eventuele dreigingen kunnen detecteren.

Traditioneel wildgerecht

Hazenpeper is een gerecht dat gemaakt wordt van het vlees van hazen. Het is een traditioneel wildgerecht dat vaak wordt geassocieerd met de herfst- en wintermaanden, wanneer het jachtseizoen plaatsvindt. Het wordt beschouwd als een delicatesse en staat bekend om zijn rijke smaak.

Hazenpeper is een heerlijk en hartig gerecht met een diepe, volle smaak. Het wordt vaak geserveerd met aardappelpuree, knapperig brood of aardappelkroketten, en wordt vaak vergezeld door seizoensgroenten zoals spruitjes of rode kool.

Hoewel de jacht en het eten van wildgerechten zoals hazenpeper een controversieel onderwerp kunnen zijn, is het belangrijk om te benadrukken dat duurzaamheid en respect voor de natuur cruciale aspecten zijn van elke jachtpraktijk. Het naleven van de regels en voorschriften die zijn vastgesteld om de populatie van wilde dieren te behouden en te beschermen, is van het grootste belang.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Tradiotionele-Hazenpeper-de-klassieke-wildstoofpot

Hazenpeper

Hazenpeper is voor velen een klassieker uit de Nederlandse keuken om te serveren tijdens feestdagen. Niet voor niks is het daarom een gerecht wat nog veelvuldig wordt gemaakt. Hazenpeper is perfect om een dag van te voren te bereiden aangezien de hazenpeper na een dag in de koeling nog lekkerder is.
Hazenpeper wordt traditioneel gemaakt van de achterbouten en voorlopers van de haas doordat deze iets taaier zijn. De stoofpot moet lang stoven zodat het taaie vlees lekker mals wordt. Het zou zonde zijn om hazenpeper te bereiden van de rugfilet omdat het vlees daar super mals is.
Serveer de hazenpeper met bijvoorbeeld aardappelpuree en rodekool met appeltjes.
No ratings yet
Cuisine Nederlands
Servings 4 personen

Keukenspullen

  • 1 Stoofpan

Ingrediënten
  

  • 150 spekreepjes
  • 4 hazenbouten
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 scheutje vloeibare bakboter
  • 2 tabletten paddenstoelbouillon
  • 1 flesje bruin bier of bokbier
  • 2 kruidnagels
  • 12 zwarte peperkorrels
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 takjes rozemarijn
  • bloem

Instructies
 

  • Maak 500 ml paddenstoelbouillon van 2 tabletten
  • Verhit een stoofpan en bak hier 150 gram spekreepjes in uit.
  • Bestrooi intussen de hazenbouten met zout en flink wat versgemalen peper.
  • Haal de spekjes met een schuimspaan uit de pan en houd ze zolang apart. Bak de hazenbouten in het achtergebleven spekvet aan alle kanten bruin. Haal de hazenbouten daarna uit de pan en houd ze zolang apart.
  • Snipper 1 ui grof, snij 2 teentjes knoflook fijn en snij 2 stengels bleekselderij in stukjes.
  • Indien er niet voldoende vet is achtergebleven in de stoofpan giet je er een scheutje vloeibare bakboter in. Fruit de ui, knoflook en bleekselderij in de stoofpan.
  • Snij 250 gram kastanjechampignons in kwarten, voeg toe en bak mee.
  • Giet de 500 ml paddenstoelbouillon erbij en giet er 1 flesje bruin bier bij.
    Tip: Je kunt ook rode wijn gebruiken om in te stoven.
  • Voeg 2 kruidnagels, 12 zwarte peperkorrels, 2 laurierblaadjes en 2 takjes rozemarijn toe.
  • Bestuif de hazenbouten met bloem en leg ze in de bouillon. Voeg ook de uitgebakken spekjes toe.
  • Laat de hazenpeper 2 uurtjes stoven op een lage hittebron met de deksel op de pan.
    Tip: Je kunt de stoofpan ook 2 uurtjes in de oven zetten op 150 graden.
  • Serveer de hazenbouten in een diep bord en schenk er de bouillon met groenten en spekjes over. Lekker met aardappelpuree en rode kool met appeltjes.
  • Hoe je rode kool met appeltjes maakt kunnje hier vinden: https://travelandfoodblog.nl/rodekoolmetappel/

Video

TIP

Probeer ook eens dit recept: Ganzenborstfilet van wilde gans
Ganzenborstfilet-van-wilde-gans-klaarmaken de perfecte bereiding
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Tradiotionele-Hazenpeper-de-klassieke-wildstoofpot
Ouderwetse Chocolademelk Maken
Ouderwetse Chocolademelk Maken
Maak ouderwetse chocolademelk: stevig, romig en ideaal voor pakjesavond, Sinterklaas en koude winterdagen.
Lees meer
Mexicaanse Tortilla Omelet
Mexicaanse Tortilla Omelet
Makkelijke Mexicaanse tortilla omelet met ei, bonen en frisse toppings. Snel, voedzaam en perfect voor elke dag.
Lees meer
Vegetarische Toscaanse Witte Bonenstoof
Vegetarische Toscaanse Witte Bonenstoof
Maak Toscaanse witte bonenstoof met pompoen, broccoli en miso. Vegetarisch comfortfood met een heerlijke ‘smokey kick’ van Rosa!
Lees meer
Ouderwetse Bruine Bonensoep
Ouderwetse Bruine Bonensoep
Rijkgevulde soep met bruine bonen, groenten, spek en rookworst - zoals oma hem maakte. Perfect voor koude dagen of als nostalgisch comfortfood.
Lees meer
Japanse Matcha Mini Cheesecakes
Japanse Matcha Mini Cheesecakes
Lees meer
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen met bolognesesaus, mozzarella en Grana Padano - ook lekker in vegetarische variant met rulgehakt
Lees meer
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en romige sushi-rijst met oesterzwammen. Een gerecht vol umami, pure smaken en de serene rust van Kyoto op je bord.
Lees meer
Surinaamse Moksi Meti
Surinaamse Moksi Meti
Maak authentieke Surinaamse Moksi Meti met geroosterd buikspek, kip, paksoi en Char Siu – een vleesfeest vol smaak!
Lees meer
Stinky Tofu uit Taiwan
Stinky Tofu uit Taiwan
Taiwanese stinky tofu is een gerecht dat nieuwsgierigheid wekt, misschien zelfs een beetje angst inboezemt, maar uiteindelijk een verhaal vertelt over traditie, smaak en cultuur.
Lees meer
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Er is toch geen snack zo lekker als knapperige versgebakken patat frites. Van die goudbruine handgesneden frieten, gemaakt van nieuwe oogst patat-aardappelen. Maar hoe maak je dat zelf?
Lees meer
Facebook
Pinterest
WhatsApp