Oorsprong van masala

Hindoestaanse masala is een belangrijk onderdeel van de Hindoestaanse keuken, die zijn oorsprong vindt in India en later werd meegenomen door Hindoestaanse immigranten naar andere delen van de wereld, zoals Suriname, Nederland, en delen van het Caribisch gebied.

Masala verwijst naar een mengsel van specerijen die vaak worden gebruikt om smaak en aroma toe te voegen aan gerechten. Het woord “masala” betekent eigenlijk “mengsel” in het Hindi. Hindoestaanse masala kan verschillende combinaties van specerijen bevatten, afhankelijk van het gerecht en de persoonlijke smaakvoorkeuren.

Een typische Hindoestaanse masala kan onder andere bestaan uit korianderzaad, komijnzaad, kaneel, kruidnagel, kardemom, gedroogde rode pepers, zwarte peperkorrels, kurkuma, fenegriekzaden en andere specerijen. Deze worden vaak geroosterd en daarna fijngemalen tot een poeder.

Hindoestaanse masala wordt gebruikt in verschillende gerechten, zoals curry’s, rijstgerechten en stoofschotels. Én vandaag in deze lekkere Surinaamse ovenschotel!

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken

Surinaamse prei ovenschotel

Deze Surinaamse prei ovenschotel is niet alleen heerlijk, maar ook nog eens goed voor je portemonnee. Want die € 1,75 per persoon is voor elk huishouden te betalen. De ovenschotel is eigenlijk een fusion van de Surinaamse en Nederlandse keuken. Oer Hollandse prei wordt op smaak gebracht met Hindoestaanse masala, komijn en chili en daarna met aardappelpuree afgebakken in de oven. Het gerecht is ook nog eens hartstikke makkelijk om te maken, want de voorbereiding is peanuts en eenmaal in de oven heb je er geen omkijken meer naar.
No ratings yet
Cuisine Nederlands, Surinaams
Servings 4 personen

Keukenspullen

  • Oven

Ingrediënten
  

  • olijfolie
  • 300 gram half-om-half gehakt of vegagehakt
  • 3 preien
  • 1 volle eetlepel Hindoestaanse masala
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 tl chilivlokken
  • zout
  • 1 zakje aardappelpuree
  • 1 blik gepelde tomaten
  • paneermeel
  • Eventueel: 1 kilo aardappels als je verse aardappelpuree maakt

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Verhit een scheutje olijfolie in een hapjespan. Bak 300 gram half-om-half gehakt in de olijfolie. Of gebruik vega gehakt.
    Tip. Wil je zelf vega gehakt maken? Ga naar het recept van chili sin carne op deze site: https://travelandfoodblog.nl/chilisincarne/
    Was 3 preien door ze eerst in de lengte te halveren en daarna onder de kraan af te spoelen. Snij de preien in halve ringen.
    Voeg 1 volle eetlepel Hindoestaanse masala, 1 tl komijnzaad en 1 tl chilivlokken toe. Breng op smaak et zout. Laat de specerijen een paar minuten meebakken.
    Voeg de gesneden prei toe en een blik gepelde tomaten. Knijp de tomaten met je handen fijn. Roer goed door. Laat alles 5 minuten stoven met de deksel op de pan.
  • Maak een zakje aardappelpuree volgens de aanwijzingen op de verpakking.
    Of maak aardappelpuree van verse aardappels door 1 kilo iets kruimige aardappels met een beetje zout in 20 minuten gaar te koken. Giet een scheutje melk bij de afgegoten aardappels en voeg een klontje roomboter toe. Stamp de aardappels met een pureestamper tot puree.
  • Giet de inhoud van de pan in een ovenschaal. Smeer de aardappelpuree over de bovenkant uit en strooi er een laagje paneermeel over. Besprenkel de bovenkant met olijfolie.
  • Zet de voorverwarmde oven op grillstand en zet de ovenschaal voor 20 minuten in de oven tot er een goudbruin krokant korstje is ontstaan.

Video

TIP

Probeer ook eens deze Surinaamse spitskool gehakt curry
Surinaamse spitskool gehakt curry
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Surinaamse prei masala ovenschotel
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen met bolognesesaus, mozzarella en Grana Padano - ook lekker in vegetarische variant met rulgehakt
Lees meer
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en romige sushi-rijst met oesterzwammen. Een gerecht vol umami, pure smaken en de serene rust van Kyoto op je bord.
Lees meer
Surinaamse Moksi Meti
Surinaamse Moksi Meti
Maak authentieke Surinaamse Moksi Meti met geroosterd buikspek, kip, paksoi en Char Siu – een vleesfeest vol smaak!
Lees meer
Stinky Tofu uit Taiwan
Stinky Tofu uit Taiwan
Taiwanese stinky tofu is een gerecht dat nieuwsgierigheid wekt, misschien zelfs een beetje angst inboezemt, maar uiteindelijk een verhaal vertelt over traditie, smaak en cultuur.
Lees meer
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Er is toch geen snack zo lekker als knapperige versgebakken patat frites. Van die goudbruine handgesneden frieten, gemaakt van nieuwe oogst patat-aardappelen. Maar hoe maak je dat zelf?
Lees meer
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane is één van mijn favoriete Italiaanse gerechten. Een soort lasagne maar in plaats van pastabladen worden er aubergineplakken gebruikt. Het is een heerlijk vegetarisch gerecht en...
Lees meer
Courgettesoep met kerrie
Courgettesoep met kerrie
Maak deze romige courgettesoep met kerrie en paprika – gezond, snel klaar en ideaal voor courgettes uit je moestuin!
Lees meer
Marokkaanse Bastilla met kip
Marokkaanse Bastilla met kip
Ontdek de Marokkaanse bastilla met kip uit Fez: een feestelijk gerecht met krokant deeg, specerijen, amandelen en een vleugje zoet.
Lees meer
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa: mals Indisch gestoofd rundvlees met kruidige saus, zoetzure snijbonen en gele rijst. Comfortfood met een Indische twist.
Lees meer
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Maak Portugese bacalhau met knoflooksaus, koriander en gebakken uien. In Portugal koop je ontzouten bacalhau, in NL gebruik je kabeljauw.
Lees meer
Facebook
Pinterest
WhatsApp