Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Pörkölt (Hongaarse Beef Stew) met Dödöle Goulash

Pörkölt (Hongaarse Beef Stew) met Dödöle

Als je het over Hongarije hebt denkt iedereen meteen aan Goulash. Maar er is nog zoveel meer te vinden. Zoals Pörkölt; een heerlijke Beef Stew in rode wijn en Dödöle; knapperige aardappelkoekjes die als begeleider bij de Pörkölt geserveerd worden. Kijk de video maar en leer de rijke Hongaarse keuken kennen.
5 from 1 vote
Course Hoofdgerecht
Cuisine Oost Europees
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

Pörkölt

  • 1 kilo mager rundvlees
  • Milde olijfolie
  • Roomboter
  • 1 rode ui
  • Knoflook
  • 2 puntpaprika’s
  • Cherry tomaatjes
  • Bloem
  • Rode wijn
  • Rundvleesbouillon
  • Zoet paprikapoeder
  • Hot paprikapoeder
  • Laurierblaadjes
  • Bruine basterdsuiker
  • 1 blikje Tomatenpuree
  • 1 blik Tomatenblokjes
  • Platte peterselie

Dödöle

  • Aardappels
  • 1 ui
  • Bloem
  • Turkse yoghurt
  • Milde olijfolie
  • Zout en peper

Instructies
 

Pörkölt

  • Verwarm de oven voor 140 graden. Zet de waterkoker aan met een halve liter water.
    Snij 1 kilo rundvlees in plakken van 1 cm dik en halveer deze plakken zodat er een soort kleine steaks ontstaan. Kruid de steaks royaal met peper en zout. Verhit een scheut milde olijfolie in een grote braadpan. Voeg de steaks toe en bak ze 4-5 minuten per kant bruin. Haal uit de pan bewaar op een bord voor later gebruik.
    Snij een grote rode ui in halve ringen, een puntpaprika in blokjes en pers 4 teentjes knoflook uit.
    Verlaag het vuur, voeg 50 gr roomboter toe aan de pan en voeg, eenmaal gesmolten, de gesneden uien toe. Bak de ui op laag viuur totdat deze lichtbruin gekarameliseerd is, ongeveer 8-10 minuten.
    Voeg de knoflook en paprika toe en bak nog eens 3-4 minuten.
    Doe de steaks in een schaal en bestrooi met bloem. Zorg dat de steaks rondom bedekt zijn et een dun laagje bloem. Voeg het rundvlees weer toe aan de pan en roer het door het uimengsel. Voeg de 2 blokjes runderbouillon, 1 el heet paprikapoeder, 3 el zoet paprikapoeder, 2 el bruine suiker, 4 laurierblaadjes, 1 blikje tomatenpuree en 1 blik tomatenblokjes toe. Roer alles door elkaar en voeg dan 1 vol glas rode wijn toe. Schenk er tot slot zoveel gekookt water bij zodat het vlees net onder staat. (Als dat niet al het geval is).
    Zet de stoofpan in de voorverwarmde oven en laat het 3 uur gaarsudderen. 

Dödöle

  • Snipper een ui en fruit deze 5 minuten in een koekenpan. Kook 800 gr. aardappelen gaar in gezouten water. Giet ze af en maak puree met behulp van een aardappelpers (een pureestamper kun je ook gebruiken). Breng op smaak met zout en peper. Voeg de gebakken ui toe en een flinke eetlepel Turkse yoghurt. Roer door elkaar.
    Voeg in gedeeltes 250 gr. bloem toe en roer met een houten lepel door het mengsel. Kneed het daarna met je handen tot een vaste substantie zodat je een bal kan vormen.
    Bestuif een werkblad en maak een dikke rol van het mengsel. Snij plakken van deze rol van 2 cm dik.
    Verhit een scheut milde olijfolie in een koekenpan en bak de dödöles aan beide kanten totdat deze goudbruin en knapperig zijn.

Serveren

  • Schep 2 opscheplepels van de Hongaarse Beef Stew in een diep bord. Snij een dödöle doormidden en leg deze op de stew. Garneer met ringen puntpaprika, doorgesneden cherry tomaatjes en platte peterselie.

Video

Keyword Boedapest, Hongarije, Paprika, Rundvlees, Stoofgerecht
5 from 1 vote
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Bjang Bjang Noodles

Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Read More

3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën

Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel...
Read More

Oranjetompoucen

Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging...
Read More

Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus

Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Read More

Mungbonen Curry met Boerenkool

Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten....
Read More

Peking Eend Maken

Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert...
Read More

Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen

Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit...
Read More

Bombay Aardappelcurry

Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees...
Read More

Zuurkoolstamppot

Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Read More

Boerenkoolstamppot zoals ’t hoort!

Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de...
Read More

Vegetarische Indiase Curry

Zin in een verwarmende maaltijd waarbij je vlees écht niet mist? Deze vegetarische Indiase curry met kikkererwten, bloemkool en aardappel...
Read More

Orange Chicken Spiezen met Pindakruim, Gele Rijst en Ananassalade

Zin in een wereldse smaakexplosie? Maak heerlijke orange chicken spiezen met pindakruim, geurige gele rijst, frisse ananassalade en smaakvolle refried...
Read More

Vegetarische spekjes van tofu

Ben je op zoek naar een smakelijk alternatief voor spek? Met dit recept laat ik je zien hoe je zelf...
Read More

Curry Fish Balls uit Hong Kong

Curry fish balls zijn kleine, chewy balletjes gemaakt van vispasta, gekookt in een pittige currysaus. Dit is het meest populaire...
Read More

Vegetarische Pasta met Broccoli, Roomkaas en Walnoten

In dit gerecht combineren we de zachte, milde smaak van broccoli met de romige zachtheid van roomkaas en de rijke...
Read More

Vlam oliebollen

Een verrassende twist op de klassieke oliebol: de Vlam Oliebolletjes! Deze pittige hapjes zijn gevuld met gekruid gehakt en Madame...
Read More

Kerststoofvlees met cranberries

Kerststoofvlees met cranberries is de ultieme belichaming van comfort food tijdens de feestdagen. Het gerecht combineert malse stukjes rundvlees die...
Read More

Sous-Vide Kalkoendij met cranberrycompote

Kalkoen bereiden kan een uitdaging zijn, omdat het vlees vaak uitdroogt bij traditionele kookmethoden. Door sous vide te garen, behoud...
Read More

Kruidnootjes appeltaart

Een leuke en eenvoudige manier om kruidnootjes te gebruiken, is door ze te verwerken in een appeltaart. In plaats van...
Read More

Mango Float: Een Iconisch Dessert uit de Filipijnen

Mango Float is een geliefd dessert in de Filipijnen, dat perfect de tropische smaken van het land weerspiegelt. Dit eenvoudige,...
Read More
PORKOLT HONGAARSE BEEF STEW GOULASH
Bjang Bjang Noodles
Bjang Bjang Noodles
Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Lees meer
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Oranjetompoucen
Oranjetompoucen
Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging – maar als ze lukken, zijn ze spectaculair!
Lees meer
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Lees meer
Mungbonen Curry met Boerenkool
Mungbonen Curry met Boerenkool
Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten. Bekijk het recept!
Lees meer
Peking Eend Maken
Peking Eend Maken
Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert en serveert met pannenkoekjes, hoisinsaus, komkommer en bosui.
Lees meer
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit eenvoudige recept en de Instant Vortex Plus Airfryer zet je in minder dan een uur de perfecte...
Lees meer
Bombay Aardappelcurry
Bombay Aardappelcurry
Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees geen seconde mist!
Lees meer
Zuurkoolstamppot
Zuurkoolstamppot
Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Lees meer
Boerenkoolstamppot zoals 't hoort!
Boerenkoolstamppot zoals 't hoort!
Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de Italiaanse keuken – om kwalitatieve ingrediënten. Vergeet voorgesneden spekjes en voorverpakte...
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp