Klassiek Indiaas gerecht

Tandoori chicken is een klassiek Indiaas gerecht dat zijn oorsprong vindt in de eeuwenoude culinaire tradities van India. Het wordt gekenmerkt door zijn karakteristieke rode kleur en rijke smaak, verkregen door het marineren van kip in een mengsel van yoghurt en tandoori-kruiden, voordat het wordt gegrild in een tandoor, een traditionele kleioven.

Snel droog

Een van de uitdagingen bij het bereiden van traditionele tandoori chicken is het risico dat de kip snel droog wordt tijdens het grillen in de intense hitte van de tandoor. Dit komt door de hoge temperatuur en de lange bereidingstijd, waardoor het vocht in de kip verdampt en het vlees droog en taai kan worden.

Tandoori Chicken Sous Vide

Om dit probleem te omzeilen, is er een moderne benadering ontstaan: tandoori chicken sous vide. Sous vide is een kooktechniek waarbij voedsel vacuüm wordt verpakt in een plastic zak en vervolgens wordt ondergedompeld in een waterbad op een nauwkeurig gecontroleerde temperatuur gedurende langere tijd.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Sous Vide Tandoori Chicken

Tandoori Chicken Sous Vide gegaard

Door tandoori chicken sous vide te bereiden, wordt de kip eerst gemarineerd in de traditionele kruidenmengeling en vervolgens vacuüm verpakt voordat het wordt gegaard in een waterbad op een lagere temperatuur dan bij traditionele methoden. Deze langzame, gecontroleerde garing zorgt ervoor dat de kip sappig en mals blijft, terwijl de smaken van de marinade diep doordringen in het vlees.
Na het sous vide garen wordt de kip nog kort gegrild om die karakteristieke rokerige smaak en textuur te verkrijgen die zo kenmerkend zijn voor tandoori chicken. Deze combinatie van moderne techniek en traditionele smaken resulteert in een heerlijk gerecht dat zowel authentiek als verfijnd is.
No ratings yet
Cuisine Grillen, Indiaas, Sous Vide
Servings 4 personen

Keukenspullen

  • Sous Vide vacuümmachine https://www.sousvidekenner.nl/vacuum/sealers/thuis/foodsaver-vacuummachine-profi-line-rvs-fsv005/?aff_id=24292
  • vacuümzakken https://www.sousvidekenner.nl/sv/voordeelbundels/ziva-savant-vide-bundel-12-liter/?aff_id=24292
  • Sous Vide stick https://www.sousvidekenner.nl/sv/sous-vide-sticks/ziva-savant/?aff_id=24292
  • Sous Vide waterbak https://www.sousvidekenner.nl/sv/sous-vide-waterbakken/bak-met-deksel/ziva-sous-vide-waterbak-medium-deksel/?aff_id=24292
  • Grillpan of barbecue

Ingrediënten
  

  • 6 kipdijfilets
  • peper en zout
  • garam masala
  • 1 citroen
  • 2 opscheplepels Griekse yoghurt
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 cm gember
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl fenegriekzaad
  • 1 tl garam masala
  • 1 tl chilivlokken
  • 1 tl rode voedselkleurstof

Instructies
 

  • Vul de sous vide waterbak (of een grote pan) met water. Maak de sous vide stick aan de rand vast en stel de temperatuur in op 70 graden.
  • Bestrooi 6 kipdijfilets aan beide kanten met peper en zout en garam masala. Snij een 1 citroen doormidden en knijp een beetje sap over kip. Wrijf alles met je handen over de kipdijfilets.
  • Doe de kip in een (of meerdere) sous vide vacuümzak en vacumeer het zakje m.b.v. een vacuümsealer. Laat het vacuümzakje met de kip in het warme water glijden en laat het 1 uur garen.
  • In de tussentijd kun je de coating maken voor de kip. Doe 2 opscheplepels Griekse yoghurt in een kom of een overschaal. Pers 2 teentjes knoflook uit en snij 1 cm gember heel fijn. Voeg toe. Knijp er een beetje citroensap over uit. Voeg 1 tl kurkuma, 1 tl gemalen komijn, 1 tl fenegriekzaad, 1 tl garam masala, 1 tl chilivlokken en 1 tl rode voedselkleurstof en meng alles door elkaar tot een egale saus.
  • Haal na een uur het zakje met kip uit de waterbak en knip het zakje open. Giet de bouillon uit het zakje (dit kun je nog ergens anders voor gebruiken) en wrijf de gegaarde kip in met het yoghurt-kruidenmengsel.
  • Verhit een grillpan (of barbecue) heel heet. Je mag de stoom van de grillplaat af zien komen. Grill nu de kip 1 minuut aan elke kant of totdat de kip mooie grillstrepen heeft gekregen.
  • Haal de kipfilets uit de pan en leg ze op een mooi bordje. Garneer met takjes koriander. Lekker met Indiaas gekruide rijst.

TIP

Probeer ook eens deze Chicken Madras uit de Instant Pot
Indiase-Madras-Chicken-Curry-uit-de-Instant-Pot
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

SOUS VIDE Tandoori Chicken
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en romige sushi-rijst met oesterzwammen. Een gerecht vol umami, pure smaken en de serene rust van Kyoto op je bord.
Lees meer
Surinaamse Moksi Meti
Surinaamse Moksi Meti
Maak authentieke Surinaamse Moksi Meti met geroosterd buikspek, kip, paksoi en Char Siu – een vleesfeest vol smaak!
Lees meer
Stinky Tofu uit Taiwan
Stinky Tofu uit Taiwan
Taiwanese stinky tofu is een gerecht dat nieuwsgierigheid wekt, misschien zelfs een beetje angst inboezemt, maar uiteindelijk een verhaal vertelt over traditie, smaak en cultuur.
Lees meer
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Er is toch geen snack zo lekker als knapperige versgebakken patat frites. Van die goudbruine handgesneden frieten, gemaakt van nieuwe oogst patat-aardappelen. Maar hoe maak je dat zelf?
Lees meer
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane is één van mijn favoriete Italiaanse gerechten. Een soort lasagne maar in plaats van pastabladen worden er aubergineplakken gebruikt. Het is een heerlijk vegetarisch gerecht en...
Lees meer
Courgettesoep met kerrie
Courgettesoep met kerrie
Maak deze romige courgettesoep met kerrie en paprika – gezond, snel klaar en ideaal voor courgettes uit je moestuin!
Lees meer
Marokkaanse Bastilla met kip
Marokkaanse Bastilla met kip
Ontdek de Marokkaanse bastilla met kip uit Fez: een feestelijk gerecht met krokant deeg, specerijen, amandelen en een vleugje zoet.
Lees meer
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa: mals Indisch gestoofd rundvlees met kruidige saus, zoetzure snijbonen en gele rijst. Comfortfood met een Indische twist.
Lees meer
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Maak Portugese bacalhau met knoflooksaus, koriander en gebakken uien. In Portugal koop je ontzouten bacalhau, in NL gebruik je kabeljauw.
Lees meer
Portugese Bonensoep met Chorizo
Portugese Bonensoep met Chorizo
Heerlijke Portugese bonensoep (sopa de feijão) met chorizo, spek, bonen en aardappel. Volgens authentiek recept, eenvoudig thuis te maken.
Lees meer
Facebook
Pinterest
WhatsApp