Klassiek Indiaas gerecht

Tandoori chicken is een klassiek Indiaas gerecht dat zijn oorsprong vindt in de eeuwenoude culinaire tradities van India. Het wordt gekenmerkt door zijn karakteristieke rode kleur en rijke smaak, verkregen door het marineren van kip in een mengsel van yoghurt en tandoori-kruiden, voordat het wordt gegrild in een tandoor, een traditionele kleioven.

Snel droog

Een van de uitdagingen bij het bereiden van traditionele tandoori chicken is het risico dat de kip snel droog wordt tijdens het grillen in de intense hitte van de tandoor. Dit komt door de hoge temperatuur en de lange bereidingstijd, waardoor het vocht in de kip verdampt en het vlees droog en taai kan worden.

Tandoori Chicken Sous Vide

Om dit probleem te omzeilen, is er een moderne benadering ontstaan: tandoori chicken sous vide. Sous vide is een kooktechniek waarbij voedsel vacuüm wordt verpakt in een plastic zak en vervolgens wordt ondergedompeld in een waterbad op een nauwkeurig gecontroleerde temperatuur gedurende langere tijd.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Sous Vide Tandoori Chicken

Tandoori Chicken Sous Vide gegaard

Door tandoori chicken sous vide te bereiden, wordt de kip eerst gemarineerd in de traditionele kruidenmengeling en vervolgens vacuüm verpakt voordat het wordt gegaard in een waterbad op een lagere temperatuur dan bij traditionele methoden. Deze langzame, gecontroleerde garing zorgt ervoor dat de kip sappig en mals blijft, terwijl de smaken van de marinade diep doordringen in het vlees.
Na het sous vide garen wordt de kip nog kort gegrild om die karakteristieke rokerige smaak en textuur te verkrijgen die zo kenmerkend zijn voor tandoori chicken. Deze combinatie van moderne techniek en traditionele smaken resulteert in een heerlijk gerecht dat zowel authentiek als verfijnd is.
No ratings yet
Cuisine Grillen, Indiaas, Sous Vide
Servings 4 personen

Keukenspullen

  • Sous Vide vacuümmachine https://www.sousvidekenner.nl/vacuum/sealers/thuis/foodsaver-vacuummachine-profi-line-rvs-fsv005/?aff_id=24292
  • vacuümzakken https://www.sousvidekenner.nl/sv/voordeelbundels/ziva-savant-vide-bundel-12-liter/?aff_id=24292
  • Sous Vide stick https://www.sousvidekenner.nl/sv/sous-vide-sticks/ziva-savant/?aff_id=24292
  • Sous Vide waterbak https://www.sousvidekenner.nl/sv/sous-vide-waterbakken/bak-met-deksel/ziva-sous-vide-waterbak-medium-deksel/?aff_id=24292
  • Grillpan of barbecue

Ingrediënten
  

  • 6 kipdijfilets
  • peper en zout
  • garam masala
  • 1 citroen
  • 2 opscheplepels Griekse yoghurt
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 cm gember
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl fenegriekzaad
  • 1 tl garam masala
  • 1 tl chilivlokken
  • 1 tl rode voedselkleurstof

Instructies
 

  • Vul de sous vide waterbak (of een grote pan) met water. Maak de sous vide stick aan de rand vast en stel de temperatuur in op 70 graden.
  • Bestrooi 6 kipdijfilets aan beide kanten met peper en zout en garam masala. Snij een 1 citroen doormidden en knijp een beetje sap over kip. Wrijf alles met je handen over de kipdijfilets.
  • Doe de kip in een (of meerdere) sous vide vacuümzak en vacumeer het zakje m.b.v. een vacuümsealer. Laat het vacuümzakje met de kip in het warme water glijden en laat het 1 uur garen.
  • In de tussentijd kun je de coating maken voor de kip. Doe 2 opscheplepels Griekse yoghurt in een kom of een overschaal. Pers 2 teentjes knoflook uit en snij 1 cm gember heel fijn. Voeg toe. Knijp er een beetje citroensap over uit. Voeg 1 tl kurkuma, 1 tl gemalen komijn, 1 tl fenegriekzaad, 1 tl garam masala, 1 tl chilivlokken en 1 tl rode voedselkleurstof en meng alles door elkaar tot een egale saus.
  • Haal na een uur het zakje met kip uit de waterbak en knip het zakje open. Giet de bouillon uit het zakje (dit kun je nog ergens anders voor gebruiken) en wrijf de gegaarde kip in met het yoghurt-kruidenmengsel.
  • Verhit een grillpan (of barbecue) heel heet. Je mag de stoom van de grillplaat af zien komen. Grill nu de kip 1 minuut aan elke kant of totdat de kip mooie grillstrepen heeft gekregen.
  • Haal de kipfilets uit de pan en leg ze op een mooi bordje. Garneer met takjes koriander. Lekker met Indiaas gekruide rijst.

TIP

Probeer ook eens deze Chicken Madras uit de Instant Pot
Indiase-Madras-Chicken-Curry-uit-de-Instant-Pot
Keyword Aziatisch, Sous Vide
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

SOUS VIDE Tandoori Chicken
Dan Dan Noodles
Dan Dan Noodles
Maak zelf Dan Dan Noodles: pittige Chinese noedels met gehakt, chili-olie en sesampasta. Inclusief slimme supermarkt-alternatieven voor authentieke smaak.
Lees meer
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Yiouvetsi is een Grieks stoofgerecht met orzo. In dit recept met gamba’s, venkel en feta maak je een lichte, moderne versie van deze klassieker.
Lees meer
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Lees meer
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse chicken skewers en beef kabobs van de BBQ met yoghurt-tahini saus. Smaakvol streetfood geïnspireerd op mijn reis door Marokko. Bekijk het recept!
Lees meer
Griekse Stifado
Griekse Stifado
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, uien, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Lees meer
Bjang Bjang Noodles
Bjang Bjang Noodles
Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Lees meer
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Oranjetompoucen
Oranjetompoucen
Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging – maar als ze lukken, zijn ze spectaculair!
Lees meer
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp