Klassiek Indiaas gerecht

Tandoori chicken is een klassiek Indiaas gerecht dat zijn oorsprong vindt in de eeuwenoude culinaire tradities van India. Het wordt gekenmerkt door zijn karakteristieke rode kleur en rijke smaak, verkregen door het marineren van kip in een mengsel van yoghurt en tandoori-kruiden, voordat het wordt gegrild in een tandoor, een traditionele kleioven.

Snel droog

Een van de uitdagingen bij het bereiden van traditionele tandoori chicken is het risico dat de kip snel droog wordt tijdens het grillen in de intense hitte van de tandoor. Dit komt door de hoge temperatuur en de lange bereidingstijd, waardoor het vocht in de kip verdampt en het vlees droog en taai kan worden.

Tandoori Chicken Sous Vide

Om dit probleem te omzeilen, is er een moderne benadering ontstaan: tandoori chicken sous vide. Sous vide is een kooktechniek waarbij voedsel vacuüm wordt verpakt in een plastic zak en vervolgens wordt ondergedompeld in een waterbad op een nauwkeurig gecontroleerde temperatuur gedurende langere tijd.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Sous Vide Tandoori Chicken

Tandoori Chicken Sous Vide gegaard

Door tandoori chicken sous vide te bereiden, wordt de kip eerst gemarineerd in de traditionele kruidenmengeling en vervolgens vacuüm verpakt voordat het wordt gegaard in een waterbad op een lagere temperatuur dan bij traditionele methoden. Deze langzame, gecontroleerde garing zorgt ervoor dat de kip sappig en mals blijft, terwijl de smaken van de marinade diep doordringen in het vlees.
Na het sous vide garen wordt de kip nog kort gegrild om die karakteristieke rokerige smaak en textuur te verkrijgen die zo kenmerkend zijn voor tandoori chicken. Deze combinatie van moderne techniek en traditionele smaken resulteert in een heerlijk gerecht dat zowel authentiek als verfijnd is.
No ratings yet
Cuisine Grillen, Indiaas, Sous Vide
Servings 4 personen

Keukenspullen

  • Sous Vide vacuümmachine https://www.sousvidekenner.nl/vacuum/sealers/thuis/foodsaver-vacuummachine-profi-line-rvs-fsv005/?aff_id=24292
  • vacuümzakken https://www.sousvidekenner.nl/sv/voordeelbundels/ziva-savant-vide-bundel-12-liter/?aff_id=24292
  • Sous Vide stick https://www.sousvidekenner.nl/sv/sous-vide-sticks/ziva-savant/?aff_id=24292
  • Sous Vide waterbak https://www.sousvidekenner.nl/sv/sous-vide-waterbakken/bak-met-deksel/ziva-sous-vide-waterbak-medium-deksel/?aff_id=24292
  • Grillpan of barbecue

Ingrediënten
  

  • 6 kipdijfilets
  • peper en zout
  • garam masala
  • 1 citroen
  • 2 opscheplepels Griekse yoghurt
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 cm gember
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl fenegriekzaad
  • 1 tl garam masala
  • 1 tl chilivlokken
  • 1 tl rode voedselkleurstof

Instructies
 

  • Vul de sous vide waterbak (of een grote pan) met water. Maak de sous vide stick aan de rand vast en stel de temperatuur in op 70 graden.
  • Bestrooi 6 kipdijfilets aan beide kanten met peper en zout en garam masala. Snij een 1 citroen doormidden en knijp een beetje sap over kip. Wrijf alles met je handen over de kipdijfilets.
  • Doe de kip in een (of meerdere) sous vide vacuümzak en vacumeer het zakje m.b.v. een vacuümsealer. Laat het vacuümzakje met de kip in het warme water glijden en laat het 1 uur garen.
  • In de tussentijd kun je de coating maken voor de kip. Doe 2 opscheplepels Griekse yoghurt in een kom of een overschaal. Pers 2 teentjes knoflook uit en snij 1 cm gember heel fijn. Voeg toe. Knijp er een beetje citroensap over uit. Voeg 1 tl kurkuma, 1 tl gemalen komijn, 1 tl fenegriekzaad, 1 tl garam masala, 1 tl chilivlokken en 1 tl rode voedselkleurstof en meng alles door elkaar tot een egale saus.
  • Haal na een uur het zakje met kip uit de waterbak en knip het zakje open. Giet de bouillon uit het zakje (dit kun je nog ergens anders voor gebruiken) en wrijf de gegaarde kip in met het yoghurt-kruidenmengsel.
  • Verhit een grillpan (of barbecue) heel heet. Je mag de stoom van de grillplaat af zien komen. Grill nu de kip 1 minuut aan elke kant of totdat de kip mooie grillstrepen heeft gekregen.
  • Haal de kipfilets uit de pan en leg ze op een mooi bordje. Garneer met takjes koriander. Lekker met Indiaas gekruide rijst.

TIP

Probeer ook eens deze Chicken Madras uit de Instant Pot
Indiase-Madras-Chicken-Curry-uit-de-Instant-Pot
Keyword Aziatisch, Sous Vide
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Bjang Bjang Noodles

Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Read More

3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën

Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel...
Read More

Oranjetompoucen

Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging...
Read More

Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus

Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Read More

Mungbonen Curry met Boerenkool

Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten....
Read More

Peking Eend Maken

Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert...
Read More

Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen

Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit...
Read More

Bombay Aardappelcurry

Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees...
Read More

Zuurkoolstamppot

Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Read More

Boerenkoolstamppot zoals ’t hoort!

Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de...
Read More

Vegetarische Indiase Curry

Zin in een verwarmende maaltijd waarbij je vlees écht niet mist? Deze vegetarische Indiase curry met kikkererwten, bloemkool en aardappel...
Read More

Orange Chicken Spiezen met Pindakruim, Gele Rijst en Ananassalade

Zin in een wereldse smaakexplosie? Maak heerlijke orange chicken spiezen met pindakruim, geurige gele rijst, frisse ananassalade en smaakvolle refried...
Read More

Vegetarische spekjes van tofu

Ben je op zoek naar een smakelijk alternatief voor spek? Met dit recept laat ik je zien hoe je zelf...
Read More

Curry Fish Balls uit Hong Kong

Curry fish balls zijn kleine, chewy balletjes gemaakt van vispasta, gekookt in een pittige currysaus. Dit is het meest populaire...
Read More

Vegetarische Pasta met Broccoli, Roomkaas en Walnoten

In dit gerecht combineren we de zachte, milde smaak van broccoli met de romige zachtheid van roomkaas en de rijke...
Read More

Vlam oliebollen

Een verrassende twist op de klassieke oliebol: de Vlam Oliebolletjes! Deze pittige hapjes zijn gevuld met gekruid gehakt en Madame...
Read More

Kerststoofvlees met cranberries

Kerststoofvlees met cranberries is de ultieme belichaming van comfort food tijdens de feestdagen. Het gerecht combineert malse stukjes rundvlees die...
Read More

Sous-Vide Kalkoendij met cranberrycompote

Kalkoen bereiden kan een uitdaging zijn, omdat het vlees vaak uitdroogt bij traditionele kookmethoden. Door sous vide te garen, behoud...
Read More

Kruidnootjes appeltaart

Een leuke en eenvoudige manier om kruidnootjes te gebruiken, is door ze te verwerken in een appeltaart. In plaats van...
Read More

Mango Float: Een Iconisch Dessert uit de Filipijnen

Mango Float is een geliefd dessert in de Filipijnen, dat perfect de tropische smaken van het land weerspiegelt. Dit eenvoudige,...
Read More
SOUS VIDE Tandoori Chicken
Bjang Bjang Noodles
Bjang Bjang Noodles
Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Lees meer
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Oranjetompoucen
Oranjetompoucen
Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging – maar als ze lukken, zijn ze spectaculair!
Lees meer
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Lees meer
Mungbonen Curry met Boerenkool
Mungbonen Curry met Boerenkool
Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten. Bekijk het recept!
Lees meer
Peking Eend Maken
Peking Eend Maken
Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert en serveert met pannenkoekjes, hoisinsaus, komkommer en bosui.
Lees meer
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit eenvoudige recept en de Instant Vortex Plus Airfryer zet je in minder dan een uur de perfecte...
Lees meer
Bombay Aardappelcurry
Bombay Aardappelcurry
Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees geen seconde mist!
Lees meer
Zuurkoolstamppot
Zuurkoolstamppot
Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Lees meer
Boerenkoolstamppot zoals 't hoort!
Boerenkoolstamppot zoals 't hoort!
Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de Italiaanse keuken – om kwalitatieve ingrediënten. Vergeet voorgesneden spekjes en voorverpakte...
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp