Krijg tot 20% korting op hotelovernachtingen!

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Oud Hollandse Erwtensoep - makkelijk & traditioneel recept

Hollandse erwtensoep

Oud Hollandse erwtensoep (snert) maken is een vrij eenvoudig recept dat heerlijk smaakt. Mijn oma maakte het vroeger in de winter en het is echt zo'n Hollands recept waar je niks meer aan hoeft te doen. Snert maken doe je meestal een dag van tevoren omdat het moet indikken en weer opgewarmd moet worden om tot die volle prachtige smaak te komen. Snert wordt als een soep gezien, maar het is een volwaardige maaltijd waar alles van een oud Hollandse maaltijd in zit. Aardappels, groenten en vlees.
5 from 1 vote
Cuisine Nederlands
Servings 6 personen

Ingrediënten
  

  • Runderbouillonblokjes
  • Laurierbladeren
  • Selderij
  • 500 gram spliterwten
  • 500 gram krabbetjes (of karbonade)
  • 1 stukje zuurkoolspek
  • 1 knolselderij
  • 1 prei
  • 2 winterwortels
  • 1 ui
  • 1 grote aardappel
  • 1 ambachtelijke rookworst

Instructies
 

Bereiden

  • Breng in een grote pan 2 liter water aan de kook. Voeg 2 runderbouillonblokjes, 2 laurierbladeren, 500 gram spliterwten en 500 gram krabbetjes (of karbonade) en het stukje zuurkoolspek toe. Schep zodra het water kookt het schuim wat ontstaat er met een schuimspaan af. Zet de pan op een lagere hittebron en laat de soep een uur langzaam koken.
    Snij de schil van een knolselderij en snij deze in blokjes. Snij 1 prei in de lengte doormidden, maar laat de onderkant zitten. Was de prei goed tussen de bladeren en snij deze in ringen. Snij 2 winterwortels in blokjes en snipper 1 ui. Schil een grote aardappel en snij deze in blokjes. Hak een paar takjes selderij en snij de rookworst in plakjes.
    Haal na een uur de krabbetjes (of karbonades) en het zuurkoolspek uit de pan en leg deze op een bord. Voeg alle gesneden groenten toe aan de soep. Breng de pan op opnieuw aan de kook en laat de soep nog een half uur zachtjes koken.
    Voeg na een half uur de rookworstplakjes toe. Haal het vlees van de botten van de krabbetjes. Snij het stukje zuurkoolspek in stukjes. Voeg toe en meng alles door elkaar.
    De erwtensoep is klaar om gegeten te worden, maar voor het beste resultaat en om de soep te laten indikken, kun je het beste de pan met soep een nacht op een koele plaats bewaren. Garneer met gehakte

Serveren

  • Verwarm de volgende dag de pan met erwtensoep. Schep in een diep bord of in een kom en garneer et blaadjes selderij.

Video

5 from 1 vote
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Hollandse Erwtensoep makkelijk & traditioneel recept
Chinese speklapjes met sperziebonen
Chinese speklapjes met sperziebonen
Maak deze zelfbedachte fusion van krokant gebakken speklap, Chinese smaakmakers en knapperige groenten. Een smaakvolle wokmaaltijd met een Hollandse twist!
Lees meer
Koreaanse Bibimbap
Koreaanse Bibimbap
Bibimbap is een kleurrijke Koreaanse rijstbowl met groenten, ei en pittige gochujangsaus. Ontdek hoe je dit flexibele gerecht zelf maakt.
Lees meer
Dan Dan Noodles
Dan Dan Noodles
Maak zelf Dan Dan Noodles: pittige Chinese noedels met gehakt, chili-olie en sesampasta. Inclusief slimme supermarkt-alternatieven voor authentieke smaak.
Lees meer
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Yiouvetsi is een Grieks stoofgerecht met orzo. In dit recept met gamba’s, venkel en feta maak je een lichte, moderne versie van deze klassieker.
Lees meer
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Lees meer
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse chicken skewers en beef kabobs van de BBQ met yoghurt-tahini saus. Smaakvol streetfood geïnspireerd op mijn reis door Marokko. Bekijk het recept!
Lees meer
Griekse Stifado
Griekse Stifado
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, uien, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Griekse salade
Griekse salade
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, sjalotjes, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Lees meer
Bjang Bjang Noodles
Bjang Bjang Noodles
Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp