Rabarber uit eigen moestuin

Rabarber compote maken uit je eigen moestuin is een heerlijke manier om te genieten van de frisse smaak van dit seizoensgebonden ingrediënt. Rabarber is een groente met stevige, roodachtige stelen en een ietwat zure smaak. Het is een veelzijdig ingrediënt dat perfect is voor het maken van compote, desserts en taarten.

Om rabarber compote te maken, begin je natuurlijk met het plukken van rijpe rabarberstelen uit je eigen moestuin. Het beste moment om rabarber te oogsten is in het voorjaar of vroege zomer, wanneer de stelen stevig en felgekleurd zijn. Zorg ervoor dat je alleen de stelen plukt en de bladeren verwijdert, want de bladeren zijn giftig om te eten.

Lekker als topping

Rabarber compote is heerlijk op zichzelf, als bijgerecht bij vlees of als topping voor desserts, zoals vanille-ijs of yoghurt. Je kunt ook experimenteren met verschillende smaakmakers, zoals kaneel, gember of vanille, om de compote een extra dimensie te geven.

Het maken van rabarber compote uit je eigen moestuin is niet alleen een heerlijke manier om van deze seizoensgroente te genieten, maar ook een voldoening gevend proces van zaaien, oogsten en koken. Het is een fantastische manier om verbonden te blijven met de natuur en te genieten van verse ingrediënten.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Rabarber-compote maken uit eigen moestuin

Rabarber compote

De stelen van de rabarberplant kun je oogsten van half mei tot 21 juni. Vanaf dan keert het oxaalzuur stilaan terug vanuit de bladeren naar de stelen en is het niet meer aan te raden om ze nog te oogsten.
Met de stelen kun je tal van gerechten maken, van een rabarbertaart tot een hartig gerecht, maar mijn favoriete recept is toch een ouderwetse rabarber compote. Hoewel ouderwets? In de rabarber compote die ik in deze video maak gebruik ik frambozensiroop in plaats van suiker. Het resultaat is een friszoete rabarber compote met een lichte frambozensmaak die bovendien mooi rood gekleurd is. Wil je de rabarber compote helemaal zonder suiker? Gebruik dan een suikervrije frambozensiroop.
No ratings yet
Cuisine Nederlands
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

  • 500 gram rabarber
  • 1/2 citroen
  • 4/6 el frambozensiroop

Instructies
 

  • Was de stelen van 500 gram rabarber en haal eventueel met een mesje de stugge draden aan de bolle kant eraf. Snij de stelen in stukjes.
  • Verhit een stoofpan en gooi de rabarberstukjes in de pan. Knijp het sap van een halve citroen erbij uit. Voeg 4 à 6 el frambozensiroop toe.
  • Breng het aan de kook, zet de hittebron laag en laat de rabarber 10 minuten zachtjes pruttelen.
  • Na 10 minuten kun je controleren of de rabarber gaar is door een stukje rabarber met een vork tegen de wand van de pan te drukken. De rabarber moet makkelijk uit elkaar vallen. Als dat niet het geval is, laat je de rabarber nog wat langer koken.
  • Stamp met een pureestamper de rabarber tot moes tot het er uit gaat zien als appelmoes.
  • Proef of de compote zoet genoeg is naar jouw smaak. Als je het te zuur vindt, voeg dan 2 eetlepels suiker toe en laat die in een paar minuten oplossen in de compote.
  • Tip: Je kunt de rabarber compote helemaal zonder suiker maken door suikervrije frambozensiroop te gebruiken. Let er wel op dat je de compote dan minder lang kunt bewaren aangezien de suiker een conserveringsmiddel is.
  • Schenk de rabarber compote in een schone jampot. Afgesloten kun je deze vrij lang bewaren. Maar het lekkerste is om de rabarber meteen op te eten. 😉

Video

TIP

Maak ook zelf eens biologische appelmoes
Zelf lekkere appelmoes maken zonder suiker
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Hoe maak je de lekkerste rabarber compote uit eigen tuin
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en romige sushi-rijst met oesterzwammen. Een gerecht vol umami, pure smaken en de serene rust van Kyoto op je bord.
Lees meer
Surinaamse Moksi Meti
Surinaamse Moksi Meti
Maak authentieke Surinaamse Moksi Meti met geroosterd buikspek, kip, paksoi en Char Siu – een vleesfeest vol smaak!
Lees meer
Stinky Tofu uit Taiwan
Stinky Tofu uit Taiwan
Taiwanese stinky tofu is een gerecht dat nieuwsgierigheid wekt, misschien zelfs een beetje angst inboezemt, maar uiteindelijk een verhaal vertelt over traditie, smaak en cultuur.
Lees meer
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Er is toch geen snack zo lekker als knapperige versgebakken patat frites. Van die goudbruine handgesneden frieten, gemaakt van nieuwe oogst patat-aardappelen. Maar hoe maak je dat zelf?
Lees meer
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane is één van mijn favoriete Italiaanse gerechten. Een soort lasagne maar in plaats van pastabladen worden er aubergineplakken gebruikt. Het is een heerlijk vegetarisch gerecht en...
Lees meer
Courgettesoep met kerrie
Courgettesoep met kerrie
Maak deze romige courgettesoep met kerrie en paprika – gezond, snel klaar en ideaal voor courgettes uit je moestuin!
Lees meer
Marokkaanse Bastilla met kip
Marokkaanse Bastilla met kip
Ontdek de Marokkaanse bastilla met kip uit Fez: een feestelijk gerecht met krokant deeg, specerijen, amandelen en een vleugje zoet.
Lees meer
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa: mals Indisch gestoofd rundvlees met kruidige saus, zoetzure snijbonen en gele rijst. Comfortfood met een Indische twist.
Lees meer
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Maak Portugese bacalhau met knoflooksaus, koriander en gebakken uien. In Portugal koop je ontzouten bacalhau, in NL gebruik je kabeljauw.
Lees meer
Portugese Bonensoep met Chorizo
Portugese Bonensoep met Chorizo
Heerlijke Portugese bonensoep (sopa de feijão) met chorizo, spek, bonen en aardappel. Volgens authentiek recept, eenvoudig thuis te maken.
Lees meer
Facebook
Pinterest
WhatsApp