Het maken van yoghurt in de Instant Pot is een verrassend eenvoudige en bevredigende taak. Een van de grootste voordelen is dat je zelfgemaakte yoghurt kunt bereiden zonder ingewikkelde apparatuur of processen, en je hebt volledige controle over de ingrediënten.

Hoe maak je yoghurt in de Instant Pot?

De yoghurtfunctie op de Instant Pot maakt het hele proces erg makkelijk. Je begint met volle houdbare melk en verhit deze in de Instant Pot om eventuele ongewenste bacteriën te doden. Na afkoelen voeg je een kleine hoeveelheid yoghurt toe die actieve culturen bevat, roer dit door de melk, en selecteer de yoghurtinstelling op je Instant Pot. Vervolgens laat je de Instant Pot de melk fermenteren, wat tussen de 8 en 12 uur kan duren, afhankelijk van hoe mild of sterk je je yoghurt wilt hebben. De voordelen van zelfgemaakte yoghurt: Geen kunstmatige toevoegingen: Je weet precies wat erin gaat – geen onnodige suikers of conserveringsmiddelen. Kostenbesparend: Zelf yoghurt maken is vaak goedkoper dan kant-en-klare yoghurt kopen, vooral als je het regelmatig eet.

Milde, romige smaak

Omdat je zelf de fermentatietijd bepaalt, krijg je yoghurt die precies zo mild of sterk is als je zelf wilt. Langer fermenteren levert een iets zuurdere smaak op, terwijl kortere tijden voor een subtiele, zachte smaak zorgen.

Gezond en voedzaam

Zelfgemaakte yoghurt is rijk aan probiotica, die goed zijn voor de spijsvertering en je darmgezondheid ondersteunen. Met de yoghurtfunctie van de Instant Pot is het proces hands-off en vrijwel foutloos. Binnen een paar simpele stappen kun je genieten van vers gemaakte yoghurt, precies zoals jij het lekker vindt!

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Hoe maak je zelf yoghurt?

Yoghurt maken

Met de yoghurtfunctie van de Instant Pot is het proces hands-off en vrijwel foutloos. Binnen een paar simpele stappen kun je genieten van vers gemaakte yoghurt, precies zoals jij het lekker vindt!
No ratings yet
Course Dessert, Ontbijt
Cuisine Nederlands
Servings 2 liter

Keukenspullen

  • Instant Pot muliticooker https://www.instantpot.nl/multicookers/?aff_id=24292

Ingrediënten
  

  • 2 liter houdbare volle melk
  • 2 flinke eetlepels Griekse yoghurt

Instructies
 

  • Reinig de binnenpot van de Instant Pot en de afsluitring. Een kwalitatieve multicooker van Instant Pot kun je hier kopen https://www.instantpot.nl/multicookers/?aff_id=24292
  • Giet 2 liter houdbare volle melk in de binnenpot van de Instant Pot. Druk op het knopje 'yoghurt' tot je in het display 'boil' ziet staan. Laat de Instant Pot de melk verhitten. Het apparaat geeft vanzelf aan wanneer het klaar is, je hoort een piepsignaal en op het display zie je 'end' staan.
  • Haal de binnenpot er tijdelijk uit zodat deze een beetje kan afkoelen. Als er een vel is ontstaan op de melk, schep dat er dan vanaf.
  • De yoghurt heeft een activator nodig om het fermentatieproces te beginnen. Dat kan met een yoghurt starter maar je kunt ook gewoon Griekse yoghurt uit de supermarkt gebruiken. Ik gebruik in dit geval Griekse yoghurt.
  • Schep 2 pollepels van de hete melk in een kommetje. Meng daar 2 flinke eetlepels Griekse yoghurt door. Giet het mengsel weer bij de melk en meng met een garde goed door. Plaats de binnenpot weer terug en sluit de Instant Pot weer af. Het ventiel hoeft niet op 'seal' te staan maar op 'vent'.
  • Druk nu een paar keer op het yoghurtknopje en stel de tijd in op 8 uur. Je krijgt dan een dikke milde yoghurt. Wil je een zuurdere yoghurt? Laat de Instant Pot dan een paar uurtjes langer fermenteren, 10 tot 12 uur.
  • Schep de yoghurt in wekpotten (of tupperware schalen). Je kunt de zelfgemaakte yoghurt maximaal 2 weken in de koelkast bewaren. Je hebt nu tevens je eigen yoghurt starter voor de volgende keer.

Video

No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Hoe maak je zelf yoghurt?
Japanse Matcha Mini Cheesecakes
Japanse Matcha Mini Cheesecakes
Lees meer
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen met bolognesesaus, mozzarella en Grana Padano - ook lekker in vegetarische variant met rulgehakt
Lees meer
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en romige sushi-rijst met oesterzwammen. Een gerecht vol umami, pure smaken en de serene rust van Kyoto op je bord.
Lees meer
Surinaamse Moksi Meti
Surinaamse Moksi Meti
Maak authentieke Surinaamse Moksi Meti met geroosterd buikspek, kip, paksoi en Char Siu – een vleesfeest vol smaak!
Lees meer
Stinky Tofu uit Taiwan
Stinky Tofu uit Taiwan
Taiwanese stinky tofu is een gerecht dat nieuwsgierigheid wekt, misschien zelfs een beetje angst inboezemt, maar uiteindelijk een verhaal vertelt over traditie, smaak en cultuur.
Lees meer
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Er is toch geen snack zo lekker als knapperige versgebakken patat frites. Van die goudbruine handgesneden frieten, gemaakt van nieuwe oogst patat-aardappelen. Maar hoe maak je dat zelf?
Lees meer
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane is één van mijn favoriete Italiaanse gerechten. Een soort lasagne maar in plaats van pastabladen worden er aubergineplakken gebruikt. Het is een heerlijk vegetarisch gerecht en...
Lees meer
Courgettesoep met kerrie
Courgettesoep met kerrie
Maak deze romige courgettesoep met kerrie en paprika – gezond, snel klaar en ideaal voor courgettes uit je moestuin!
Lees meer
Marokkaanse Bastilla met kip
Marokkaanse Bastilla met kip
Ontdek de Marokkaanse bastilla met kip uit Fez: een feestelijk gerecht met krokant deeg, specerijen, amandelen en een vleugje zoet.
Lees meer
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa: mals Indisch gestoofd rundvlees met kruidige saus, zoetzure snijbonen en gele rijst. Comfortfood met een Indische twist.
Lees meer
Facebook
Pinterest
WhatsApp