Met de yoghurtfunctie van de Instant Pot is het proces hands-off en vrijwel foutloos. Binnen een paar simpele stappen kun je genieten van vers gemaakte yoghurt, precies zoals jij het lekker vindt!
Giet 2 liter houdbare volle melk in de binnenpot van de Instant Pot. Druk op het knopje 'yoghurt' tot je in het display 'boil' ziet staan. Laat de Instant Pot de melk verhitten. Het apparaat geeft vanzelf aan wanneer het klaar is, je hoort een piepsignaal en op het display zie je 'end' staan.
Haal de binnenpot er tijdelijk uit zodat deze een beetje kan afkoelen. Als er een vel is ontstaan op de melk, schep dat er dan vanaf.
De yoghurt heeft een activator nodig om het fermentatieproces te beginnen. Dat kan met een yoghurt starter maar je kunt ook gewoon Griekse yoghurt uit de supermarkt gebruiken. Ik gebruik in dit geval Griekse yoghurt.
Schep 2 pollepels van de hete melk in een kommetje. Meng daar 2 flinke eetlepels Griekse yoghurt door. Giet het mengsel weer bij de melk en meng met een garde goed door. Plaats de binnenpot weer terug en sluit de Instant Pot weer af. Het ventiel hoeft niet op 'seal' te staan maar op 'vent'.
Druk nu een paar keer op het yoghurtknopje en stel de tijd in op 8 uur. Je krijgt dan een dikke milde yoghurt. Wil je een zuurdere yoghurt? Laat de Instant Pot dan een paar uurtjes langer fermenteren, 10 tot 12 uur.
Schep de yoghurt in wekpotten (of tupperware schalen). Je kunt de zelfgemaakte yoghurt maximaal 2 weken in de koelkast bewaren. Je hebt nu tevens je eigen yoghurt starter voor de volgende keer.