Krijg tot 20% korting op hotelovernachtingen!

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Zalm Teriyaki met honing en sojasaus

Zalm Teriyaki met roergebakken broccoli en gele rijst

Zalm Teriyaki is een Japans gerecht dat over de hele wereld ontzettend populair is. Teriyaki is een Japanse kooktechniek waarbij vis, vlees of gevogelte wordt gebakken (yaki) in een marinade van sojasaus, gember, honing en limoensap, waardoor het geheel een mooie glans (teri) krijgt. In Japan is teriyaki vooral populair bij zalm maar bv. ook kip, eend. en varken worden vaak op deze manier bereid. Na de korte bereiding wordt de zalm gegarneerd met geroosterde sesamzaadjes en ringetjes bosui. Alles bij elkaar is het een echte smaakexplosie in je mond.
No ratings yet
Cuisine Aziatisch, Japans
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

Zalm Teriyaki

  • 3 bosuien
  • 2 teentjes knoflook
  • Stukje verse gember
  • 1 limoen
  • Lichte sojasaus
  • Honing
  • Maizena
  • Sesamzaad
  • 4 moten zalm

Roergebakken broccoli

  • 1 teentje Knoflook
  • 1 rode peper
  • 1 cm gemberwortel
  • Rietsuiker
  • Maizena
  • Lichte sojasaus
  • 2 stronken broccoli
  • Zonnebloemolie

Gele kurkuma rijst

  • Basmatirijst
  • 1 Ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel kurkuma
  • 350 gram basmatirijst

Instructies
 

Zalm Teriyaki

  • Pers 2 teentjes knoflook uit. Rasp een stukje gember van ± 1 cm.
    Zet een steelpan op en verwarm 3 eetlepels lichte sojasaus, 3 eetlepels water, 3 eetlepels honing en 2 eetlepels lichtbruine suiker. Voeg de knoflook en gember toe en knijp er een halve limoen boven uit. Roer door elkaar en breng aan de kook. Laat de saus een paar minuten koken tot de suiker helemaal is opgelost.
    Roer 1 volle eetlepel glad met een scheutje water en voeg toe aan de saus. Roer tot de saus gebonden is. Haal de pan van de hittebron.
    Verwarm de oven voor op 200 graden.
    Rooster in een steelpan 4 eetlepels sesamzaadjes.
    Vet een ovenschaal in met chiliolie en bestrooi de bodem in met grofgemalen zout uit de molen. Leg de zalmmoten in de ovenschaal. Smeer de zalm royaal in met de teriyaki saus, maar hou nog een beetje over.
    Zet de ovenschaal voor 10 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
    Na de bereidingstijd smeer je de achtergehouden saus over de zalmmoten. Snij de bosuien in ringen. Garneer met de geroosterde sesamzaadjes en ringetjes bosui.

Roergebakken broccoli

  • Kook water. Snijd de broccoliroosjes van de stronken. Schil de stronk en snijd deze in plakken. Blancheer de broccoli 2 minuten in het kokende water. Laat daarna uitlekken.
    Pers 1 teentje knoflook. Snij de achterkant van de rode peper af en rol tussen je handen de zaadjes eruit. Snij de peper in ringen. Rasp een stukje gember van 1 cm. Roer de knoflook, peper, gember, suiker, maïzena en sojasaus door elkaar in een kommetje. Verhit een scheutje olie in een wok en bak de geblancheerde broccoli op hoog vuur circa 5 minuten. Blus af met het sausje en laat inkoken tot de broccoli gaat glimmen.

Gele kurkuma rijst

  • Kook een liter water in een waterkoker.
    Snipper een ui en een teentje knoflook. Verhit een scheutje zonnebloemolie in een stoofpan en fruit de ui en knoflook. Voeg 1 eetlepel kurkuma toe en laat even meebakken tot de geur vrijkomt. Voeg 350 gram basmatirijst toe en bak even mee. Voeg gekookt water toe tot de rijst ± 2 cm onder staat.
    Als het goed is kookt het na het toevoegen van het water meteen. Laat de rijst in ± 10 min. droogkoken. Geen probleem als het een beetje vochtig blijft.

Video

No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Chinese speklapjes met sperziebonen
Chinese speklapjes met sperziebonen
Maak deze zelfbedachte fusion van krokant gebakken speklap, Chinese smaakmakers en knapperige groenten. Een smaakvolle wokmaaltijd met een Hollandse twist!
Lees meer
Koreaanse Bibimbap
Koreaanse Bibimbap
Bibimbap is een kleurrijke Koreaanse rijstbowl met groenten, ei en pittige gochujangsaus. Ontdek hoe je dit flexibele gerecht zelf maakt.
Lees meer
Dan Dan Noodles
Dan Dan Noodles
Maak zelf Dan Dan Noodles: pittige Chinese noedels met gehakt, chili-olie en sesampasta. Inclusief slimme supermarkt-alternatieven voor authentieke smaak.
Lees meer
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Yiouvetsi is een Grieks stoofgerecht met orzo. In dit recept met gamba’s, venkel en feta maak je een lichte, moderne versie van deze klassieker.
Lees meer
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Lees meer
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse chicken skewers en beef kabobs van de BBQ met yoghurt-tahini saus. Smaakvol streetfood geïnspireerd op mijn reis door Marokko. Bekijk het recept!
Lees meer
Griekse Stifado
Griekse Stifado
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, uien, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Lees meer
Bjang Bjang Noodles
Bjang Bjang Noodles
Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Lees meer
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp