Ouderwetse Pepernoten in de Sinterklaastijd: Traditie en Innovatie met de Airfryer

In de Sinterklaastijd vullen de gezellige geuren van speculaaskruiden en versgebakken lekkernijen vele Nederlandse huizen. Een van de meest iconische lekkernijen van deze feestelijke periode zijn ouderwetse pepernoten. Niet te verwarren met kruidnoten, hebben traditionele pepernoten een zachtere, bijna taaitaai-achtige textuur. Ze worden gemaakt van een eenvoudig deeg op basis van bloem, honing, stroop en anijs.

Oorspronkelijk werden pepernoten gebakken in ovens op houtvuur, wat veel tijd en precisie vergde. Maar gelukkig biedt moderne technologie een handige oplossing: de Airfryer! Deze veelzijdige keukenhulp maakt het mogelijk om de authentieke smaak van ouderwetse pepernoten te behouden, terwijl het proces sneller en efficiënter wordt.

Sinterklaasgevoel met een moderne twist

Het gebruik van een airfryer voor traditionele recepten is een prachtige manier om het beste van twee werelden te combineren: nostalgie en moderne technologie. Je kunt de pepernoten net als vroeger serveren met warme chocolademelk, of een nieuwe draai geven met een dip van gesmolten chocolade of honing. Zo blijven oude tradities leven, maar in een eigentijds jasje.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Pepernoten bakken recept sinterklaas

Pepernoten

Maak deze Sinterklaas onvergetelijk door ouderwetse pepernoten te bakken met een moderne touch. Het is een heerlijke ervaring die je deelt met familie en vrienden, met de geur van specerijen die iedereen in een feestelijke stemming brengt.
No ratings yet
Course Snack
Cuisine Nederlands
Servings 6 personen

Keukenspullen

  • Airfryer
  • Keukenmachine
  • vershoudfolie

Ingrediënten
  

  • 125 gram honing
  • 50 gram stroop
  • 75 ml water
  • een snufje zout
  • 250 gram bloem + extra
  • 1 tl anijszaad
  • 3 tl anijspoeder
  • zonnebloemolie

Instructies
 

  • Verhit in een steelpannetje 125 gram honing, 50 gram stroop, 75 ml water en een snufje zout. Zodra het tegen de kook aan is zet je de hittebron uit. Het is dan vloeibaar genoeg om verder te verwerken.
  • Zet de kneedhaak van je keukenmachine en doe 250 gram bloem, 1 tl anijszaad, 3 tl anijspoeder en het warme honing/stroop mengsel in de mengkom.
  • Mix/kneed alles door elkaar en voeg een aantal eetlepels extra bloem toe als het deeg nog te vloeibaar is. Het is de bedoeling dat het een stevige deegbal wordt.
  • Zodra er een stevig deeg is verkregen kneed je het met je handen tot een bal. Wikkel de deegbal in vershoudfolie en laat het een uur rusten in de koelkast.
  • Haal na een uur de deegbal uit de koelkast en snij het in 4 gelijke stukken. Rol de stukken tot een 'worstje' en snij de worstjes in stukjes van ongeveer 2 cm. Rol de stukjes deeg met je handen tot balletjes. Dat hoeft niet perfect of even groot te zijn.
  • Haal de bakmand uit de Airfryer, haal het rooster eruit en vet de bodem in met een scheutje zonnebloemolie. Leg alle deegballetje erin en druk ze bij elkaar naar de rand toe. De balltjes gaan tijdens het bakken uitzetten en doordat ze dicht op elkaar liggen krijgen ze kun grillige vorm.
  • Schuif de bakmand in Airfryer en airfry voor 10 minuten op 200 graden. Wanneer de Airfryer de melding geeft: turn food, haal je de bakmand eruit en draai je de pepernoten om zodat de onderkant kan bakken. Schuif de mand weer terug en laat de pepernoten de resterende tijd bakken.
  • Gooi na baktijd de pepernoten in een met keukenpapier bekleed schaaltje of bakje en laat ze afkoelen om op te eten.

TIP

Probeer ook eens gevuld speculaas te maken
Maak zelf gevulde speculaas met amandelspijs
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

ouderwetse pepernoten maken
Japanse Matcha Mini Cheesecakes
Japanse Matcha Mini Cheesecakes
Lees meer
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen met bolognesesaus, mozzarella en Grana Padano - ook lekker in vegetarische variant met rulgehakt
Lees meer
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en romige sushi-rijst met oesterzwammen. Een gerecht vol umami, pure smaken en de serene rust van Kyoto op je bord.
Lees meer
Surinaamse Moksi Meti
Surinaamse Moksi Meti
Maak authentieke Surinaamse Moksi Meti met geroosterd buikspek, kip, paksoi en Char Siu – een vleesfeest vol smaak!
Lees meer
Stinky Tofu uit Taiwan
Stinky Tofu uit Taiwan
Taiwanese stinky tofu is een gerecht dat nieuwsgierigheid wekt, misschien zelfs een beetje angst inboezemt, maar uiteindelijk een verhaal vertelt over traditie, smaak en cultuur.
Lees meer
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Er is toch geen snack zo lekker als knapperige versgebakken patat frites. Van die goudbruine handgesneden frieten, gemaakt van nieuwe oogst patat-aardappelen. Maar hoe maak je dat zelf?
Lees meer
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane is één van mijn favoriete Italiaanse gerechten. Een soort lasagne maar in plaats van pastabladen worden er aubergineplakken gebruikt. Het is een heerlijk vegetarisch gerecht en...
Lees meer
Courgettesoep met kerrie
Courgettesoep met kerrie
Maak deze romige courgettesoep met kerrie en paprika – gezond, snel klaar en ideaal voor courgettes uit je moestuin!
Lees meer
Marokkaanse Bastilla met kip
Marokkaanse Bastilla met kip
Ontdek de Marokkaanse bastilla met kip uit Fez: een feestelijk gerecht met krokant deeg, specerijen, amandelen en een vleugje zoet.
Lees meer
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa: mals Indisch gestoofd rundvlees met kruidige saus, zoetzure snijbonen en gele rijst. Comfortfood met een Indische twist.
Lees meer
Facebook
Pinterest
WhatsApp