Ouderwetse Pepernoten in de Sinterklaastijd: Traditie en Innovatie met de Airfryer

In de Sinterklaastijd vullen de gezellige geuren van speculaaskruiden en versgebakken lekkernijen vele Nederlandse huizen. Een van de meest iconische lekkernijen van deze feestelijke periode zijn ouderwetse pepernoten. Niet te verwarren met kruidnoten, hebben traditionele pepernoten een zachtere, bijna taaitaai-achtige textuur. Ze worden gemaakt van een eenvoudig deeg op basis van bloem, honing, stroop en anijs.

Oorspronkelijk werden pepernoten gebakken in ovens op houtvuur, wat veel tijd en precisie vergde. Maar gelukkig biedt moderne technologie een handige oplossing: de Airfryer! Deze veelzijdige keukenhulp maakt het mogelijk om de authentieke smaak van ouderwetse pepernoten te behouden, terwijl het proces sneller en efficiënter wordt.

Sinterklaasgevoel met een moderne twist

Het gebruik van een airfryer voor traditionele recepten is een prachtige manier om het beste van twee werelden te combineren: nostalgie en moderne technologie. Je kunt de pepernoten net als vroeger serveren met warme chocolademelk, of een nieuwe draai geven met een dip van gesmolten chocolade of honing. Zo blijven oude tradities leven, maar in een eigentijds jasje.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Pepernoten bakken recept sinterklaas

Pepernoten

Maak deze Sinterklaas onvergetelijk door ouderwetse pepernoten te bakken met een moderne touch. Het is een heerlijke ervaring die je deelt met familie en vrienden, met de geur van specerijen die iedereen in een feestelijke stemming brengt.
No ratings yet
Course Snack
Cuisine Nederlands
Servings 6 personen

Keukenspullen

  • Airfryer
  • Keukenmachine
  • vershoudfolie

Ingrediënten
  

  • 125 gram honing
  • 50 gram stroop
  • 75 ml water
  • een snufje zout
  • 250 gram bloem + extra
  • 1 tl anijszaad
  • 3 tl anijspoeder
  • zonnebloemolie

Instructies
 

  • Verhit in een steelpannetje 125 gram honing, 50 gram stroop, 75 ml water en een snufje zout. Zodra het tegen de kook aan is zet je de hittebron uit. Het is dan vloeibaar genoeg om verder te verwerken.
  • Zet de kneedhaak van je keukenmachine en doe 250 gram bloem, 1 tl anijszaad, 3 tl anijspoeder en het warme honing/stroop mengsel in de mengkom.
  • Mix/kneed alles door elkaar en voeg een aantal eetlepels extra bloem toe als het deeg nog te vloeibaar is. Het is de bedoeling dat het een stevige deegbal wordt.
  • Zodra er een stevig deeg is verkregen kneed je het met je handen tot een bal. Wikkel de deegbal in vershoudfolie en laat het een uur rusten in de koelkast.
  • Haal na een uur de deegbal uit de koelkast en snij het in 4 gelijke stukken. Rol de stukken tot een 'worstje' en snij de worstjes in stukjes van ongeveer 2 cm. Rol de stukjes deeg met je handen tot balletjes. Dat hoeft niet perfect of even groot te zijn.
  • Haal de bakmand uit de Airfryer, haal het rooster eruit en vet de bodem in met een scheutje zonnebloemolie. Leg alle deegballetje erin en druk ze bij elkaar naar de rand toe. De balltjes gaan tijdens het bakken uitzetten en doordat ze dicht op elkaar liggen krijgen ze kun grillige vorm.
  • Schuif de bakmand in Airfryer en airfry voor 10 minuten op 200 graden. Wanneer de Airfryer de melding geeft: turn food, haal je de bakmand eruit en draai je de pepernoten om zodat de onderkant kan bakken. Schuif de mand weer terug en laat de pepernoten de resterende tijd bakken.
  • Gooi na baktijd de pepernoten in een met keukenpapier bekleed schaaltje of bakje en laat ze afkoelen om op te eten.

TIP

Probeer ook eens gevuld speculaas te maken
Maak zelf gevulde speculaas met amandelspijs
Keyword Bakken, Sinterklaas
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

ouderwetse pepernoten maken
Dan Dan Noodles
Dan Dan Noodles
Maak zelf Dan Dan Noodles: pittige Chinese noedels met gehakt, chili-olie en sesampasta. Inclusief slimme supermarkt-alternatieven voor authentieke smaak.
Lees meer
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Yiouvetsi is een Grieks stoofgerecht met orzo. In dit recept met gamba’s, venkel en feta maak je een lichte, moderne versie van deze klassieker.
Lees meer
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Lees meer
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse chicken skewers en beef kabobs van de BBQ met yoghurt-tahini saus. Smaakvol streetfood geïnspireerd op mijn reis door Marokko. Bekijk het recept!
Lees meer
Griekse Stifado
Griekse Stifado
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, uien, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Lees meer
Bjang Bjang Noodles
Bjang Bjang Noodles
Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Lees meer
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Oranjetompoucen
Oranjetompoucen
Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging – maar als ze lukken, zijn ze spectaculair!
Lees meer
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp