Maak deze Sinterklaas onvergetelijk door ouderwetse pepernoten te bakken met een moderne touch. Het is een heerlijke ervaring die je deelt met familie en vrienden, met de geur van specerijen die iedereen in een feestelijke stemming brengt.
Verhit in een steelpannetje 125 gram honing, 50 gram stroop, 75 ml water en een snufje zout. Zodra het tegen de kook aan is zet je de hittebron uit. Het is dan vloeibaar genoeg om verder te verwerken.
Zet de kneedhaak van je keukenmachine en doe 250 gram bloem, 1 tl anijszaad, 3 tl anijspoeder en het warme honing/stroop mengsel in de mengkom.
Mix/kneed alles door elkaar en voeg een aantal eetlepels extra bloem toe als het deeg nog te vloeibaar is. Het is de bedoeling dat het een stevige deegbal wordt.
Zodra er een stevig deeg is verkregen kneed je het met je handen tot een bal. Wikkel de deegbal in vershoudfolie en laat het een uur rusten in de koelkast.
Haal na een uur de deegbal uit de koelkast en snij het in 4 gelijke stukken. Rol de stukken tot een 'worstje' en snij de worstjes in stukjes van ongeveer 2 cm. Rol de stukjes deeg met je handen tot balletjes. Dat hoeft niet perfect of even groot te zijn.
Haal de bakmand uit de Airfryer, haal het rooster eruit en vet de bodem in met een scheutje zonnebloemolie. Leg alle deegballetje erin en druk ze bij elkaar naar de rand toe. De balltjes gaan tijdens het bakken uitzetten en doordat ze dicht op elkaar liggen krijgen ze kun grillige vorm.
Schuif de bakmand in Airfryer en airfry voor 10 minuten op 200 graden. Wanneer de Airfryer de melding geeft: turn food, haal je de bakmand eruit en draai je de pepernoten om zodat de onderkant kan bakken. Schuif de mand weer terug en laat de pepernoten de resterende tijd bakken.
Gooi na baktijd de pepernoten in een met keukenpapier bekleed schaaltje of bakje en laat ze afkoelen om op te eten.