Krijg tot 20% korting op hotelovernachtingen!

Wat is Peking eend? Een stukje culinaire geschiedenis

Peking eend is een van de beroemdste gerechten uit de Chinese keuken. Dit traditionele recept werd al in de keizerlijke paleizen van Beijing bereid en is vandaag de dag wereldwijd geliefd vanwege de krokante huid en het mals gebraden vlees. In dit recept laat ik je stap voor stap zien hoe je deze culinaire klassieker thuis maakt. Van het lakken en drogen van de eend tot het perfect krokant roosteren — zo zet je een echte showstopper op tafel!

Hoe serveer je Peking eend?

Je serveert de Peking duck op de traditionele manier met dunne pannenkoekjes, hoisinsaus, komkommer en bosui. Elke hap is een heerlijke combinatie van hartig, zoet en knapperig. Dit recept is perfect voor speciale gelegenheden of als je gewoon zin hebt om iets bijzonders te maken!

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Peking eend met knapperige huid, geserveerd met pannenkoekjes, hoisinsaus, komkommer en bosui

Authentieke Peking Eend Maken

Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert en serveert met pannenkoekjes, hoisinsaus, komkommer en bosui.
No ratings yet
Course Hoofdgerecht
Cuisine Chinees
Servings 4 personen

Keukenspullen

  • een vleeshaak
  • een waterkoker
  • een Wok
  • een stoommand of stoompan
  • een Oven

Ingrediënten
  

  • 1 grillklare Peking eend
  • 2 eetlepels honing
  • hoisinsaus
  • 2 bosuien
  • 1 komkommer

Instructies
 

  • Kook maximaal water in een waterkoker. Leg de1 grillklare Peking eend in een vergiet en giet aan beide kanten het gekookte water erover om de huid rondom te laten inkrimpen en glanzen. Laat de eend uitlekken en dep het droog met keukenpapier. Leg de eend in een ovenschaal.
  • Verhit een klein kopje water met 2 eetlepels honing in een steelpan. Breng het aan de kook en laat het een paar minuten borrelen. Haal daarna van de hittebron.
  • Smeer de eend aan alle kanten in met een bakkwast met het honingmengsel. Denk ook aan de vleugels en poten. Schenk het resterende honingmengsel over de eend en draai hem rond in het mengsel. Laat de eend met de borstkant naar beneden 30 minuten in het honingmengsel liggen om te laten intrekken.
  • Steek een vleeshaak door het vel waar de nek heeft gezeten en steek de haak er een paar keer doorheen, zodat de eend er stevig aan kan hangen. Hang de eend op de vleeshaak voor minimaal 12 tot 24 uur, totdat de huid droog is. Zet de ovenschaal onder de eend, zodat deze het vocht en vet uit de eend opvangt. Prik niet in de huid. Door het drogen krijg je bij het bakken een mooi krokante velletje.
  • Verwarm na de droogtijd de oven voor op 180 graden met heteluchtfunctie.
  • Vul de onderste bakplaat met water, deze vangt het vet wat straks uit de eend loopt op. Leg de eend op het grillrooster van de oven en plaats hem 20 minuten met. de borstkant naar boven in de oven.
  • Draai de eend na 20 minuten om en laat hem weer 20 minuten bakken.
  • Draai na weer 20 minuten voor de laatste keer de eend om en laat hem 20 minuten bakken. Als de huid te donker wordt, verlaag je de temperatuur tot 160 °C; als de eend niet bruin is, kun je de temperatuur verhogen tot 190 °C. Haal de eend uit de oven en zet het op een rooster om een paar minuten af te koelen voordat je de eend aansnijdt.
  • Stoom de pannenkoekjes in een stoommand of stoompan met een stukje bakpapier erin gedurende 5 minuten. Serveer de pannenkoekjes zo warm mogelijk.
  • Snij de komkommer in kwarten. Snij de kwarten over de kengte door de helft en schraap met een lepeltje het binnenste vochtige gedeelte eruit. Snij de stukken komkommer in dunne reepjes.
    Snij de lente-uitjes in stukken van 8 cm en daarna in julienne reepjes. Leg de bosui en komkommer in schaaltjes.
    Snij dunne reepjes vlees van de eend en leg deze op een bordje. De poten en vleugels kun je er in zijn geheel afsnijden en er bij serveren.
  • Serveer de eendreepjes, poten, vleugels met de gestoomde warme pannenkoekjes samen met de groenten en hoisinsaus. Leg aan tafel een pannenkoekje op een bord, smeer wat Hoisinsaus op het pannenkoekje en leg hier 1 of 2 stukjes eend op. Leg daar bovenop een paar stukjes komkommer en lente-uitjes, rol de pannenkoek op. Eet smakelijk!

Video

TIP

Probeer ook eens deze Chinese Ginger Chicken
How to make Chinese Ginger Chicken
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Zelfgemaakte Peking duck wrappers met saus en groenten
Surinaamse Moksi Meti
Surinaamse Moksi Meti
Lees meer
Stinky Tofu uit Taiwan
Stinky Tofu uit Taiwan
Taiwanese stinky tofu is een gerecht dat nieuwsgierigheid wekt, misschien zelfs een beetje angst inboezemt, maar uiteindelijk een verhaal vertelt over traditie, smaak en cultuur.
Lees meer
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Er is toch geen snack zo lekker als knapperige versgebakken patat frites. Van die goudbruine handgesneden frieten, gemaakt van nieuwe oogst patat-aardappelen. Maar hoe maak je dat zelf?
Lees meer
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane is één van mijn favoriete Italiaanse gerechten. Een soort lasagne maar in plaats van pastabladen worden er aubergineplakken gebruikt. Het is een heerlijk vegetarisch gerecht en...
Lees meer
Courgettesoep met kerrie
Courgettesoep met kerrie
Maak deze romige courgettesoep met kerrie en paprika – gezond, snel klaar en ideaal voor courgettes uit je moestuin!
Lees meer
Marokkaanse Bastilla met kip
Marokkaanse Bastilla met kip
Ontdek de Marokkaanse bastilla met kip uit Fez: een feestelijk gerecht met krokant deeg, specerijen, amandelen en een vleugje zoet.
Lees meer
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa: mals Indisch gestoofd rundvlees met kruidige saus, zoetzure snijbonen en gele rijst. Comfortfood met een Indische twist.
Lees meer
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Maak Portugese bacalhau met knoflooksaus, koriander en gebakken uien. In Portugal koop je ontzouten bacalhau, in NL gebruik je kabeljauw.
Lees meer
Portugese Bonensoep met Chorizo
Portugese Bonensoep met Chorizo
Heerlijke Portugese bonensoep (sopa de feijão) met chorizo, spek, bonen en aardappel. Volgens authentiek recept, eenvoudig thuis te maken.
Lees meer
Arabian Nights Chicken
Arabian Nights Chicken
Arabian Nights Chicken: Midden-Oosterse kipstoof met abrikozen, kaneel en amandelen. Vol smaak, eenvoudig te maken, perfect met geurige rijst.
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp