Krijg tot 20% korting op hotelovernachtingen!

Marokkaanse culinaire traditie

De tajine is een iconisch kookgerei dat diep geworteld is in de Marokkaanse culinaire traditie. Het woord “tajine” verwijst zowel naar de aardewerken stoofpot zelf als naar de gerechten die erin worden bereid. Het gebruik van de tajine in Marokko gaat terug tot eeuwen geleden en het is nog steeds een essentieel onderdeel van de Marokkaanse keuken.

De tajine is gemaakt van aardewerk en heeft een karakteristieke kegelvormige deksel. Deze vorm zorgt ervoor dat de stoom die tijdens het koken ontstaat, condenseert op het deksel en terugdruppelt in het gerecht, waardoor vlees of vis mals wordt en de smaken goed worden behouden. De tajine wordt meestal op een laag vuur geplaatst, zoals een houtskool- of gasbrander, en het langzame kookproces zorgt voor heerlijk zachte en smaakvolle gerechten.

Gemeenschap en gezelligheid

Een ander kenmerk van het gebruik van de tajine in Marokko is de nadruk op het delen van maaltijden met familie en vrienden. Tajines worden vaak in het midden van de tafel geplaatst, en mensen scheppen direct uit de tajine op hun eigen bord. Dit bevordert een gevoel van gemeenschap en gezelligheid tijdens de maaltijd.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Marokkaanse-vis-tajine-met-kikkererwten-couscous-en-harissa

Marokkaanse vis tajine met kikkererwten en harissa

Dit recept voor Marokkaanse vis tajine is een heerlijk gerecht dat de overvloed aan verse vis in de Marokkaanse kuststreken weerspiegelt. Het is een populaire keuze in de Marokkaanse keuken, vooral in de kustplaatsen, waar vis een belangrijk onderdeel van de dagelijkse voeding is.
No ratings yet
Cuisine Marokkaans
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

Marokkaanse vis

  • 1 ui
  • olijfolie
  • 1 rode paprika
  • 1 bol knoflook
  • 1 tomaat
  • 1 el gerookt paprikapoeder
  • 1 el gemalen komijn
  • 1 tl chilipoeder
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1 tl kurkuma
  • 1 el harissa
  • 1 el bouillonpoeder
  • 1 blik kikkererwten 400 gram
  • 2 grote pangafilets
  • zout
  • bloem

Couscous

  • 400 gram couscous
  • 1 tl kurkuma
  • 1 el adobo kruidenmix eventueel als alternatief: aromat
  • 1 scheutje olijfolie
  • platte peterselie of koriander

Instructies
 

Marokkaanse vis

  • Snipper 1 ui. Verhit een scheutje olijfolie en fruit de ui hierin. Snij 1 rode paprika in blokjes en laat meebakken. Haal alle teentjes uit 1 bol knoflook, snij ze fijn en voeg toe. Snij 1 tomaat in stukjes en voeg toe.
  • Voeg 1 el gerookt paprikapoeder, 1 el gemalen komijn, 1 tl chilipoeder, 1 tl gemalen koriander, 1 tl kurkuma, 1 el harissa en 1 el bouillonpoeder toe. Roer door de groenten.
  • Voeg 1 blik kikkererwten met het vocht en 1 glas water toe. Breng dit aan de kook en draai zodra het kookt de hittebron laag en laat het gerecht dan 5 minuten pruttelen.
  • Snij 2 grote pangafilets in de lengte doormidden. Bestrooi de visfilets aan beide kanten met zout en bloem en wrijf het met je vingers erin.
  • Leg de visfilets in de saus en laat ze 5 minuten in de saus garen. Draai de vis na 5 minuten voorzichtig om en laat de andere ook 5 minuten garen.

Couscous

  • Kook 1 liter water in de waterkoker.
  • Doe 400 gram couscous in een diepe schaal. Voeg 1 tl kurkuma en 1 el adobo kruidenmix toe. Sprenkel er olijfolie over.
  • Giet het gekookte water erover en zorg dat de couscous ± 1 cm onder water staat. Dek de schaal af met aluminiumfolie en laat de couscous 5 minuten wellen.
  • Roer na 5 minuten de couscous los met een vork. Schep de vis uit de pan op de couscous en schep de saus over de vis. Garneer met blaadjes platte peterselie of koriander.

Video

No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Marokkaanse-vis-tajine
Arabian Nights Chicken
Arabian Nights Chicken
Arabian Nights Chicken: Midden-Oosterse kipstoof met abrikozen, kaneel en amandelen. Vol smaak, eenvoudig te maken, perfect met geurige rijst.
Lees meer
Afrikaanse Sausage Stew
Afrikaanse Sausage Stew
Maak deze Afrikaanse sausage stew op de camping met cervelaat, tomaat en aardappel. Eenpansgerecht zonder koelkast, boordevol smaak!
Lees meer
Gado Gado Wrap
Gado Gado Wrap
Maak deze Gado Gado Wrap op de camping: ei, pindasaus, groente en sambal in een warme wrap. Snel, lekker en alles is houdbaar zonder koelkast!
Lees meer
Romige Tagliatelle met Snijbiet
Romige Tagliatelle met Snijbiet
Deze pasta met snijbiet, roomsaus en walnoten is snel klaar en ideaal voor een zomerse dag met verse oogst uit je moestuin.
Lees meer
Camping Pasta met Tonijn
Camping Pasta met Tonijn
Maak deze camping pasta met tonijn, tomaat en rucola – een smaakvolle maaltijd zonder koelkast, perfect voor festivals en kampeertrips!
Lees meer
Jordaanse Kipstoof met 7 Spices
Jordaanse Kipstoof met 7 Spices
Proef de smaken van het Midden-Oosten met deze Jordaanse kipstoof, bereid met 7 spices, moestuingroenten en vuur. Een kruidig comfortgerecht.
Lees meer
Tajine met Kefta en Ei
Tajine met Kefta en Ei
Probeer deze marokkaanse tajine met kefta en ei zelf en waan je even in een keuken in Marrakesh. Scroll naar beneden voor het recept en bekijk vooral ook de video voor een kijkje achter de schermen in...
Lees meer
Chinese speklapjes met sperziebonen
Chinese speklapjes met sperziebonen
Maak deze zelfbedachte fusion van krokant gebakken speklap, Chinese smaakmakers en knapperige groenten. Een smaakvolle wokmaaltijd met een Hollandse twist!
Lees meer
Koreaanse Bibimbap
Koreaanse Bibimbap
Bibimbap is een kleurrijke Koreaanse rijstbowl met groenten, ei en pittige gochujangsaus. Ontdek hoe je dit flexibele gerecht zelf maakt.
Lees meer
Dan Dan Noodles
Dan Dan Noodles
Maak zelf Dan Dan Noodles: pittige Chinese noedels met gehakt, chili-olie en sesampasta. Inclusief slimme supermarkt-alternatieven voor authentieke smaak.
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp