Klassiek Grieks stoofgerecht

Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht dat bekendstaat om zijn diepe smaak, kruidige saus en karakteristieke hele sjalotjes. Oorspronkelijk wordt deze stoof langzaam gegaard op een laag vuurtje – vaak met rundvlees of konijn, en altijd met kaneel, rode wijn, tomaat en specerijen.

Instant Pot versneld het kookproces

In mijn versie maak ik Stifado met rundvlees en gebruik ik de Instant Pot om het proces te versnellen. Zo staat dit traditioneel trage gerecht in ongeveer 35 minuten op tafel, zonder dat je inlevert op die authentieke, rijke smaak. Perfect voor wie van comfortfood houdt, maar niet de hele middag wil wachten.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Stifado met rundvlees geserveerd met aardappelpuree en Griekse salade

Griekse Stifado

Stifado is een van de meest geliefde stoofgerechten uit de Griekse keuken – rijk van smaak, vol specerijen en langzaam gegaard tot alles boterzacht is.Traditioneel laat men het gerecht urenlang sudderen, maar in deze video maak ik mijn versie in de Instant Pot – zodat je in zo’n 35 minuten aan tafel kunt zonder in te leveren op smaak.
No ratings yet
Course Hoofdgerecht
Cuisine Grieks
Servings 4 personen

Keukenspullen

Ingrediënten
  

  • 2 uien
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 stengel bleekselderij
  • 3 wortels
  • 1 aubergine
  • 4 pimentkorrels (all-spice)
  • 1 tl zwarte peperkorrels
  • 2 kruidnagels
  • 1 kilo runderpoulet
  • peper en zout
  • olijfolie
  • 2 laurierblaadjes
  • een gebroken kaneelstokje
  • een volle eetlepel bruine basterdsuiker
  • 2 runderbouillonblokjes
  • 1 sinaasappel
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 scheutje witte wijnazijn
  • 1 glas rode wijn
  • 2 eetlepels maizena

Instructies
 

Stifado maken in de Instant Pot

  • Snij 2 uien in halve ringen. Plet 4 teentjes knoflook onder je mes en snij fijn. Snij 1 stengel bleekselderij in stukjes. Maak 3 wortels schoon en snij ze in halve plakjes. Snij een 1 aubergine in stukjes.
  • Maak 4 pimentkorrels (all-spice), 1 tl zwarte peperkorrels en 2 kruidnagels fijn in een vijzel. Of shak ze heel fijn als je geen vijzel hebt.
  • Bestrooi 1 kilo runderpoulet (rundvleesblokjes) met peper en zout.
  • Zet de sauté functie aan op de Instant Pot, verhit een flinke scheut olijfolie en braad het rundvlees in twee batches aan. Haal uit de pan en bewaar op een bord of schaal apart.
  • Schenk eventueel een extra scheutje olijfolie in de pan en bak daar alle gesneden groenten in. Voeg de specerijen uit de vijzel toe + 2 laurierblaadjes, een gebroken kaneelstokje, een volle eetlepel bruine basterdsuiker en 2 runderbouillonblokjes. Schil met een dunschiller 2 stukjes sinaasappelschil van een 1 sinaasappel af en voeg die toe. Voeg daarna al het aangebraden vlees met weer toe. Roer er tot slot 2 eetlepels tomatenpuree, 1 blik tomatenblokjes, 1 scheutje witte wijnazijn en 1 glas rode wijn door.
  • Druk op cancel om de Sauté functie uit zetten. Selecteer Pressure Cook en zet de tijd op 35 minuten.
  • Laat de Instant Pot na de bereidingstijd ontluchten en dan kun je indien gewenst de saus binden. Roer 2 eetlepels maizena om met een scheutje water, giet die maizena-slurry in de pan en roer door de stoofpot. De saus zal snel gaan binden.
  • Serveer de stifado met aardappelpuree en Griekse salade.

Stifado maken in een stoofpan

  • Snij 2 uien in halve ringen. Plet 4 teentjes knoflook onder je mes en snij fijn. Snij 1 stengel bleekselderij in stukjes. Maak 3 wortels schoon en snij ze in halve plakjes. Snij een 1 aubergine in stukjes.
  • Maak 4 pimentkorrels (all-spice), 1 tl zwarte peperkorrels en 2 kruidnagels fijn in een vijzel. Of shak ze heel fijn als je geen vijzel hebt.
  • Bestrooi 1 kilo runderpoulet (rundvleesblokjes) met peper en zout en 2 eetlepels bloem.
  • Verhit in een stoofpan een flinke scheut olijfolieen braad het rundvlees in twee batches aan. Haal uit de pan en bewaar op een bord of schaal apart.
  • Schenk eventueel een extra scheutje olijfolie in de pan en bak daar alle gesneden groenten in. Voeg de specerijen uit de vijzel toe + 2 laurierblaadjes, een gebroken kaneelstokje, een volle eetlepel bruine basterdsuiker en 2 runderbouillonblokjes. Schil met een dunschiller 2 stukjes sinaasappelschil van een 1 sinaasappel af en voeg die toe. Voeg daarna al het aangebraden vlees met weer toe. Roer er tot slot 2 eetlepels tomatenpuree, 1 blik tomatenblokjes, 1 scheutje witte wijnazijn en 1 glas rode wijn door.
  • Zet de hittebron laag, doe de deksel op de stoofpan en laat het gerecht 3 à 4 uur rustig pruttelen. Je kunt de stoofpan ook in de oven zetten op 150 graden.
  • Serveer de stifado met aardappelpuree en Griekse salade.

Video

TIP

Maak ook eens Griekse Moussaka
Authentieke-Griekse-Moussaka-met-aubergine-gehakt-en-aardappel
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Ouderwetse Chocolademelk Maken
Ouderwetse Chocolademelk Maken
Maak ouderwetse chocolademelk: stevig, romig en ideaal voor pakjesavond, Sinterklaas en koude winterdagen.
Lees meer
Mexicaanse Tortilla Omelet
Mexicaanse Tortilla Omelet
Makkelijke Mexicaanse tortilla omelet met ei, bonen en frisse toppings. Snel, voedzaam en perfect voor elke dag.
Lees meer
Vegetarische Toscaanse Witte Bonenstoof
Vegetarische Toscaanse Witte Bonenstoof
Maak Toscaanse witte bonenstoof met pompoen, broccoli en miso. Vegetarisch comfortfood met een heerlijke ‘smokey kick’ van Rosa!
Lees meer
Ouderwetse Bruine Bonensoep
Ouderwetse Bruine Bonensoep
Rijkgevulde soep met bruine bonen, groenten, spek en rookworst - zoals oma hem maakte. Perfect voor koude dagen of als nostalgisch comfortfood.
Lees meer
Japanse Matcha Mini Cheesecakes
Japanse Matcha Mini Cheesecakes
Lees meer
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen met bolognesesaus, mozzarella en Grana Padano - ook lekker in vegetarische variant met rulgehakt
Lees meer
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en romige sushi-rijst met oesterzwammen. Een gerecht vol umami, pure smaken en de serene rust van Kyoto op je bord.
Lees meer
Surinaamse Moksi Meti
Surinaamse Moksi Meti
Maak authentieke Surinaamse Moksi Meti met geroosterd buikspek, kip, paksoi en Char Siu – een vleesfeest vol smaak!
Lees meer
Stinky Tofu uit Taiwan
Stinky Tofu uit Taiwan
Taiwanese stinky tofu is een gerecht dat nieuwsgierigheid wekt, misschien zelfs een beetje angst inboezemt, maar uiteindelijk een verhaal vertelt over traditie, smaak en cultuur.
Lees meer
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Er is toch geen snack zo lekker als knapperige versgebakken patat frites. Van die goudbruine handgesneden frieten, gemaakt van nieuwe oogst patat-aardappelen. Maar hoe maak je dat zelf?
Lees meer
Facebook
Pinterest
WhatsApp