Krijg tot 20% korting op hotelovernachtingen!

Lekker tijdens de feestdagen

Een gevulde varkensrollade is een heerlijk gerecht dat zowel tijdens de feestdagen of een diner voor vrienden kan worden genoten. Het is een smakelijke en veelzijdige optie voor liefhebbers van varkensvlees.

Om een gevulde varkensrollade te maken, begint men met een mals stuk varkensvlees, vaak een stuk procureur of varkenslende. Het vlees wordt platgeslagen tot een gelijkmatige dikte, zodat het gemakkelijk kan worden gevuld.

Varieëren met vullingen

De vulling voor de rollade kan op verschillende manieren worden bereid, afhankelijk van de smaakvoorkeuren van degene die het gerecht maakt. Een klassieke vulling kan bestaan uit een mengsel van fijngehakte paddenstoelen, uien en kruiden, die worden aangebakken in wat boter of olie tot ze zacht en aromatisch zijn. Andere opties zijn onder meer een vulling van spinazie en feta, appel en salie, of zelfs een mediterrane vulling met zongedroogde tomaten, olijven en feta.

Zodra de vulling is bereid, wordt deze gelijkmatig over het platgeslagen varkensvlees verdeeld. Vervolgens wordt het vlees opgerold en stevig vastgebonden met keukentouw om de rollade zijn karakteristieke vorm te geven en de vulling op zijn plaats te houden.

Een gevulde varkensrollade is een heerlijk gerecht dat indruk kan maken op gasten en tegelijkertijd een smaakvolle maaltijd biedt voor het hele gezin. Met zijn sappige varkensvlees en smaakvolle vulling is het een gerecht dat keer op keer kan worden genoten en dat zeker een blijvende favoriet zal worden.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Gevulde varkensrollade zet dit pronkstuk op tafel met kerst

Gevulde varkensrollade

Met kerst of tijdens een etentje voor vrienden wil je graag iets lekkers en bijzonders op tafel zetten. Maar in deze tijd van inflatie en koopkrachtvermindering wil je ook niet teveel kwijt zijn. Maak een gevulde rollade! Voor dit recept gebruik ik een stuk varkensprocureur die gevuld wordt met sjalotjes, kastanjechampignons, walnoten, rozemarijn en salie. Dat is echt heel smakelijk en ziet er feestelijk uit als je hem aansnijd. Na het vullen en rollen en binden tot een rollade doet de oven de rest van het werk.
Procureur is de varkensnek zonder been. Het is, mits goed klaargemaakt, een mals en sappig stukje vlees. En het mooie is dat procureur helemaal niet duur is. Vaak koop je het vlees bij een groothandel al voor € 10,- per kilo!
Gebruik je liever geen varkensvlees? De vulling van dit recept is ook heel geschikt voor een rollade van ribeye of bavette. De prijs wordt dan echter wel een stuk hoger.
No ratings yet
Cuisine Nederlands
Servings 6 personen

Keukenspullen

  • bindtouw voor vlees

Ingrediënten
  

Rollade

  • 1 à 1,5 kilo procureur
  • olijfolie
  • zonnebloemolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 8 kastanjechampignons
  • 1 handje walnoten
  • 2 takjes rozemarijn
  • 4 blaadjes salie
  • grove mosterd

Saus

  • 1 bouillonblokje
  • 1 flesje bokbier
  • 1 stukje roomboter ± 1 cm
  • 1 eetlepel allesbinder

Serveren

  • eventueel takjes rozemarijn voor garnering

Instructies
 

Rollade bereiden

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Verhit een scheutje olijfolie en snipper ondertussen 2 sjalotjes. Voeg toe en snipper 2 teentjes knoflook. Voeg toe en snij 8 kastanjechampignons in kleine stukjes en voeg toe. je kunt ook de keukenmachine gebruiken om alles in 1 keer fijn te snijden.
    Verkruimel met je handen 1 handje walnoten boven de pan en rits de naalden van 2 takjes rozemarijn. Snij 4 blaadjes salie fijn en voeg toe.
    Doe de inhoud van de pan over in een kom of op een bord.
  • Snij het stuk procureur aan 1 kant op 1/3 in met een scherp mes, maar niet helemaal door, je laat het uiteinde zitten.
  • Draai het vlees om en snij op 1/3 precies de andere kant op. Als het goed is kun je vlees nu openvouwen tot 1 lange lap.
  • Sla met een deegroller op het uitgevouwen vlees om het malser te maken.
  • Smeer de lap vlees in met grove mosterd en verdeel daarna de vulling erover.
  • Rol de lap vlees met vulling stevig op.
  • Knip 5 stukjes bindtouw en leg die op je snijplank. Leg de rol vlees erop en knoop de touwtjes stevig om de breedte van de rol vast.
  • Knoop tevens 2 langere touwtjes in de lengte van de rol vast.
  • Verhit een scheutje zonnebloemolie op hoog vuur. (Zonnebloemolie kan hoger verhit worden dan olijfolie). Braad de rollade aan alle kanten goudbruin.
  • Leg de rollade op een grillrooster met een bakplaat eronder voor het uitdruipen. Zet de rollade 1 à 1,5 uur in de oven op 180 graden.
  • Tip: Als je een vleesthermometer in huis hebt prik die dan in de rollade. Als de kerntemperatuur 70 graden aangeeft is het vlees gaar.
  • Wikkel de rollade in aluminiumfolie als je 'm uit de oven haalt en laat de rollade 10 minuten rusten.

Saus maken

  • Zodra het vlees in aluminiumfolie ligt te rusten kun je intussen de saus gaan maken.
  • Verhit de pan waar daarnet het vlees in is aangebraden. Giet de braadvocht van het vlees wat op de bakplaat is gedropen in de pan. Als er niet zoveel bakvocht is, doe dan een scheutje water op de bakplaat en schraap de aanbaksels los.
  • Verkruimel 1 bouillonblokje boven de pan en giet er een half flesje bokbier bij. Breng de saus aan de kook en laat het dan voor de helft inkoken.
  • Laat 1 stukje roomboter van ± 1 cm in de saus smelten. Kijk of de saus genoeg gebonden is. Roer er anders 1 eetlepel allesbinder door.

Serveren

  • Knip de touwtjes los van de rollade. Snij de rollade voorzichtig met een scherp mes in 1 cm dikke plakken. Maak met een lepel een cirkel van saus op een bord. Leg er 2 plakken rollade op en garneer eventueel met een takje rozemarijn.
  • Lekker met bijvoorbeeld aardappelrozetjes, sperziebonen in spek en stoofpeertjes.

Video

TIP

Ook lekker tijdens de feestdagen of een uitgebreid diner: Beef Wellington met rode wijnsaus
Classic-Beef-Wellington een klassieker uit de Britse keuken en echte kerstklassieker
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Gevulde varkensrollade lekker vlees tijdens de feestdagen
Surinaamse Moksi Meti
Surinaamse Moksi Meti
Lees meer
Stinky Tofu uit Taiwan
Stinky Tofu uit Taiwan
Taiwanese stinky tofu is een gerecht dat nieuwsgierigheid wekt, misschien zelfs een beetje angst inboezemt, maar uiteindelijk een verhaal vertelt over traditie, smaak en cultuur.
Lees meer
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Er is toch geen snack zo lekker als knapperige versgebakken patat frites. Van die goudbruine handgesneden frieten, gemaakt van nieuwe oogst patat-aardappelen. Maar hoe maak je dat zelf?
Lees meer
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane is één van mijn favoriete Italiaanse gerechten. Een soort lasagne maar in plaats van pastabladen worden er aubergineplakken gebruikt. Het is een heerlijk vegetarisch gerecht en...
Lees meer
Courgettesoep met kerrie
Courgettesoep met kerrie
Maak deze romige courgettesoep met kerrie en paprika – gezond, snel klaar en ideaal voor courgettes uit je moestuin!
Lees meer
Marokkaanse Bastilla met kip
Marokkaanse Bastilla met kip
Ontdek de Marokkaanse bastilla met kip uit Fez: een feestelijk gerecht met krokant deeg, specerijen, amandelen en een vleugje zoet.
Lees meer
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa: mals Indisch gestoofd rundvlees met kruidige saus, zoetzure snijbonen en gele rijst. Comfortfood met een Indische twist.
Lees meer
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Maak Portugese bacalhau met knoflooksaus, koriander en gebakken uien. In Portugal koop je ontzouten bacalhau, in NL gebruik je kabeljauw.
Lees meer
Portugese Bonensoep met Chorizo
Portugese Bonensoep met Chorizo
Heerlijke Portugese bonensoep (sopa de feijão) met chorizo, spek, bonen en aardappel. Volgens authentiek recept, eenvoudig thuis te maken.
Lees meer
Arabian Nights Chicken
Arabian Nights Chicken
Arabian Nights Chicken: Midden-Oosterse kipstoof met abrikozen, kaneel en amandelen. Vol smaak, eenvoudig te maken, perfect met geurige rijst.
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp