Lekker tijdens de feestdagen

Een gevulde varkensrollade is een heerlijk gerecht dat zowel tijdens de feestdagen of een diner voor vrienden kan worden genoten. Het is een smakelijke en veelzijdige optie voor liefhebbers van varkensvlees.

Om een gevulde varkensrollade te maken, begint men met een mals stuk varkensvlees, vaak een stuk procureur of varkenslende. Het vlees wordt platgeslagen tot een gelijkmatige dikte, zodat het gemakkelijk kan worden gevuld.

Varieëren met vullingen

De vulling voor de rollade kan op verschillende manieren worden bereid, afhankelijk van de smaakvoorkeuren van degene die het gerecht maakt. Een klassieke vulling kan bestaan uit een mengsel van fijngehakte paddenstoelen, uien en kruiden, die worden aangebakken in wat boter of olie tot ze zacht en aromatisch zijn. Andere opties zijn onder meer een vulling van spinazie en feta, appel en salie, of zelfs een mediterrane vulling met zongedroogde tomaten, olijven en feta.

Zodra de vulling is bereid, wordt deze gelijkmatig over het platgeslagen varkensvlees verdeeld. Vervolgens wordt het vlees opgerold en stevig vastgebonden met keukentouw om de rollade zijn karakteristieke vorm te geven en de vulling op zijn plaats te houden.

Een gevulde varkensrollade is een heerlijk gerecht dat indruk kan maken op gasten en tegelijkertijd een smaakvolle maaltijd biedt voor het hele gezin. Met zijn sappige varkensvlees en smaakvolle vulling is het een gerecht dat keer op keer kan worden genoten en dat zeker een blijvende favoriet zal worden.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Gevulde varkensrollade zet dit pronkstuk op tafel met kerst

Gevulde varkensrollade

Met kerst of tijdens een etentje voor vrienden wil je graag iets lekkers en bijzonders op tafel zetten. Maar in deze tijd van inflatie en koopkrachtvermindering wil je ook niet teveel kwijt zijn. Maak een gevulde rollade! Voor dit recept gebruik ik een stuk varkensprocureur die gevuld wordt met sjalotjes, kastanjechampignons, walnoten, rozemarijn en salie. Dat is echt heel smakelijk en ziet er feestelijk uit als je hem aansnijd. Na het vullen en rollen en binden tot een rollade doet de oven de rest van het werk.
Procureur is de varkensnek zonder been. Het is, mits goed klaargemaakt, een mals en sappig stukje vlees. En het mooie is dat procureur helemaal niet duur is. Vaak koop je het vlees bij een groothandel al voor € 10,- per kilo!
Gebruik je liever geen varkensvlees? De vulling van dit recept is ook heel geschikt voor een rollade van ribeye of bavette. De prijs wordt dan echter wel een stuk hoger.
No ratings yet
Cuisine Nederlands
Servings 6 personen

Keukenspullen

  • bindtouw voor vlees

Ingrediënten
  

Rollade

  • 1 à 1,5 kilo procureur
  • olijfolie
  • zonnebloemolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 8 kastanjechampignons
  • 1 handje walnoten
  • 2 takjes rozemarijn
  • 4 blaadjes salie
  • grove mosterd

Saus

  • 1 bouillonblokje
  • 1 flesje bokbier
  • 1 stukje roomboter ± 1 cm
  • 1 eetlepel allesbinder

Serveren

  • eventueel takjes rozemarijn voor garnering

Instructies
 

Rollade bereiden

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Verhit een scheutje olijfolie en snipper ondertussen 2 sjalotjes. Voeg toe en snipper 2 teentjes knoflook. Voeg toe en snij 8 kastanjechampignons in kleine stukjes en voeg toe. je kunt ook de keukenmachine gebruiken om alles in 1 keer fijn te snijden.
    Verkruimel met je handen 1 handje walnoten boven de pan en rits de naalden van 2 takjes rozemarijn. Snij 4 blaadjes salie fijn en voeg toe.
    Doe de inhoud van de pan over in een kom of op een bord.
  • Snij het stuk procureur aan 1 kant op 1/3 in met een scherp mes, maar niet helemaal door, je laat het uiteinde zitten.
  • Draai het vlees om en snij op 1/3 precies de andere kant op. Als het goed is kun je vlees nu openvouwen tot 1 lange lap.
  • Sla met een deegroller op het uitgevouwen vlees om het malser te maken.
  • Smeer de lap vlees in met grove mosterd en verdeel daarna de vulling erover.
  • Rol de lap vlees met vulling stevig op.
  • Knip 5 stukjes bindtouw en leg die op je snijplank. Leg de rol vlees erop en knoop de touwtjes stevig om de breedte van de rol vast.
  • Knoop tevens 2 langere touwtjes in de lengte van de rol vast.
  • Verhit een scheutje zonnebloemolie op hoog vuur. (Zonnebloemolie kan hoger verhit worden dan olijfolie). Braad de rollade aan alle kanten goudbruin.
  • Leg de rollade op een grillrooster met een bakplaat eronder voor het uitdruipen. Zet de rollade 1 à 1,5 uur in de oven op 180 graden.
  • Tip: Als je een vleesthermometer in huis hebt prik die dan in de rollade. Als de kerntemperatuur 70 graden aangeeft is het vlees gaar.
  • Wikkel de rollade in aluminiumfolie als je 'm uit de oven haalt en laat de rollade 10 minuten rusten.

Saus maken

  • Zodra het vlees in aluminiumfolie ligt te rusten kun je intussen de saus gaan maken.
  • Verhit de pan waar daarnet het vlees in is aangebraden. Giet de braadvocht van het vlees wat op de bakplaat is gedropen in de pan. Als er niet zoveel bakvocht is, doe dan een scheutje water op de bakplaat en schraap de aanbaksels los.
  • Verkruimel 1 bouillonblokje boven de pan en giet er een half flesje bokbier bij. Breng de saus aan de kook en laat het dan voor de helft inkoken.
  • Laat 1 stukje roomboter van ± 1 cm in de saus smelten. Kijk of de saus genoeg gebonden is. Roer er anders 1 eetlepel allesbinder door.

Serveren

  • Knip de touwtjes los van de rollade. Snij de rollade voorzichtig met een scherp mes in 1 cm dikke plakken. Maak met een lepel een cirkel van saus op een bord. Leg er 2 plakken rollade op en garneer eventueel met een takje rozemarijn.
  • Lekker met bijvoorbeeld aardappelrozetjes, sperziebonen in spek en stoofpeertjes.

Video

TIP

Ook lekker tijdens de feestdagen of een uitgebreid diner: Beef Wellington met rode wijnsaus
Classic-Beef-Wellington een klassieker uit de Britse keuken en echte kerstklassieker
Keyword Kerstmenu, Procureur, Rollade
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Griekse Stifado

Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, uien, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot...
Read More

Griekse salade

Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, sjalotjes, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot...
Read More

Chicken Biryani Uit De Instant Pot

Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Read More

Bjang Bjang Noodles

Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Read More

3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën

Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel...
Read More

Oranjetompoucen

Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging...
Read More

Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus

Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Read More

Mungbonen Curry met Boerenkool

Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten....
Read More

Peking Eend Maken

Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert...
Read More

Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen

Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit...
Read More

Bombay Aardappelcurry

Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees...
Read More

Zuurkoolstamppot

Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Read More

Boerenkoolstamppot zoals ’t hoort!

Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de...
Read More

Vegetarische Indiase Curry

Zin in een verwarmende maaltijd waarbij je vlees écht niet mist? Deze vegetarische Indiase curry met kikkererwten, bloemkool en aardappel...
Read More

Orange Chicken Spiezen met Pindakruim, Gele Rijst en Ananassalade

Zin in een wereldse smaakexplosie? Maak heerlijke orange chicken spiezen met pindakruim, geurige gele rijst, frisse ananassalade en smaakvolle refried...
Read More

Vegetarische spekjes van tofu

Ben je op zoek naar een smakelijk alternatief voor spek? Met dit recept laat ik je zien hoe je zelf...
Read More

Curry Fish Balls uit Hong Kong

Curry fish balls zijn kleine, chewy balletjes gemaakt van vispasta, gekookt in een pittige currysaus. Dit is het meest populaire...
Read More

Vegetarische Pasta met Broccoli, Roomkaas en Walnoten

In dit gerecht combineren we de zachte, milde smaak van broccoli met de romige zachtheid van roomkaas en de rijke...
Read More

Vlam oliebollen

Een verrassende twist op de klassieke oliebol: de Vlam Oliebolletjes! Deze pittige hapjes zijn gevuld met gekruid gehakt en Madame...
Read More

Kerststoofvlees met cranberries

Kerststoofvlees met cranberries is de ultieme belichaming van comfort food tijdens de feestdagen. Het gerecht combineert malse stukjes rundvlees die...
Read More
Gevulde varkensrollade lekker vlees tijdens de feestdagen
Griekse Stifado
Griekse Stifado
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, uien, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Griekse salade
Griekse salade
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, sjalotjes, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Lees meer
Bjang Bjang Noodles
Bjang Bjang Noodles
Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Lees meer
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Oranjetompoucen
Oranjetompoucen
Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging – maar als ze lukken, zijn ze spectaculair!
Lees meer
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Lees meer
Mungbonen Curry met Boerenkool
Mungbonen Curry met Boerenkool
Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten. Bekijk het recept!
Lees meer
Peking Eend Maken
Peking Eend Maken
Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert en serveert met pannenkoekjes, hoisinsaus, komkommer en bosui.
Lees meer
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit eenvoudige recept en de Instant Vortex Plus Airfryer zet je in minder dan een uur de perfecte...
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp