Go Back
+ servings
Gevulde varkensrollade zet dit pronkstuk op tafel met kerst

Gevulde varkensrollade

Met kerst of tijdens een etentje voor vrienden wil je graag iets lekkers en bijzonders op tafel zetten. Maar in deze tijd van inflatie en koopkrachtvermindering wil je ook niet teveel kwijt zijn. Maak een gevulde rollade! Voor dit recept gebruik ik een stuk varkensprocureur die gevuld wordt met sjalotjes, kastanjechampignons, walnoten, rozemarijn en salie. Dat is echt heel smakelijk en ziet er feestelijk uit als je hem aansnijd. Na het vullen en rollen en binden tot een rollade doet de oven de rest van het werk.
Procureur is de varkensnek zonder been. Het is, mits goed klaargemaakt, een mals en sappig stukje vlees. En het mooie is dat procureur helemaal niet duur is. Vaak koop je het vlees bij een groothandel al voor € 10,- per kilo!
Gebruik je liever geen varkensvlees? De vulling van dit recept is ook heel geschikt voor een rollade van ribeye of bavette. De prijs wordt dan echter wel een stuk hoger.
No ratings yet
Cuisine Nederlands
Servings 6 personen

Keukenspullen

  • bindtouw voor vlees

Ingrediënten
  

Rollade

  • 1 à 1,5 kilo procureur
  • olijfolie
  • zonnebloemolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 8 kastanjechampignons
  • 1 handje walnoten
  • 2 takjes rozemarijn
  • 4 blaadjes salie
  • grove mosterd

Saus

  • 1 bouillonblokje
  • 1 flesje bokbier
  • 1 stukje roomboter ± 1 cm
  • 1 eetlepel allesbinder

Serveren

  • eventueel takjes rozemarijn voor garnering

Instructies
 

Rollade bereiden

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Verhit een scheutje olijfolie en snipper ondertussen 2 sjalotjes. Voeg toe en snipper 2 teentjes knoflook. Voeg toe en snij 8 kastanjechampignons in kleine stukjes en voeg toe. je kunt ook de keukenmachine gebruiken om alles in 1 keer fijn te snijden.
    Verkruimel met je handen 1 handje walnoten boven de pan en rits de naalden van 2 takjes rozemarijn. Snij 4 blaadjes salie fijn en voeg toe.
    Doe de inhoud van de pan over in een kom of op een bord.
  • Snij het stuk procureur aan 1 kant op 1/3 in met een scherp mes, maar niet helemaal door, je laat het uiteinde zitten.
  • Draai het vlees om en snij op 1/3 precies de andere kant op. Als het goed is kun je vlees nu openvouwen tot 1 lange lap.
  • Sla met een deegroller op het uitgevouwen vlees om het malser te maken.
  • Smeer de lap vlees in met grove mosterd en verdeel daarna de vulling erover.
  • Rol de lap vlees met vulling stevig op.
  • Knip 5 stukjes bindtouw en leg die op je snijplank. Leg de rol vlees erop en knoop de touwtjes stevig om de breedte van de rol vast.
  • Knoop tevens 2 langere touwtjes in de lengte van de rol vast.
  • Verhit een scheutje zonnebloemolie op hoog vuur. (Zonnebloemolie kan hoger verhit worden dan olijfolie). Braad de rollade aan alle kanten goudbruin.
  • Leg de rollade op een grillrooster met een bakplaat eronder voor het uitdruipen. Zet de rollade 1 à 1,5 uur in de oven op 180 graden.
  • Tip: Als je een vleesthermometer in huis hebt prik die dan in de rollade. Als de kerntemperatuur 70 graden aangeeft is het vlees gaar.
  • Wikkel de rollade in aluminiumfolie als je 'm uit de oven haalt en laat de rollade 10 minuten rusten.

Saus maken

  • Zodra het vlees in aluminiumfolie ligt te rusten kun je intussen de saus gaan maken.
  • Verhit de pan waar daarnet het vlees in is aangebraden. Giet de braadvocht van het vlees wat op de bakplaat is gedropen in de pan. Als er niet zoveel bakvocht is, doe dan een scheutje water op de bakplaat en schraap de aanbaksels los.
  • Verkruimel 1 bouillonblokje boven de pan en giet er een half flesje bokbier bij. Breng de saus aan de kook en laat het dan voor de helft inkoken.
  • Laat 1 stukje roomboter van ± 1 cm in de saus smelten. Kijk of de saus genoeg gebonden is. Roer er anders 1 eetlepel allesbinder door.

Serveren

  • Knip de touwtjes los van de rollade. Snij de rollade voorzichtig met een scherp mes in 1 cm dikke plakken. Maak met een lepel een cirkel van saus op een bord. Leg er 2 plakken rollade op en garneer eventueel met een takje rozemarijn.
  • Lekker met bijvoorbeeld aardappelrozetjes, sperziebonen in spek en stoofpeertjes.

Video

TIP

Ook lekker tijdens de feestdagen of een uitgebreid diner: Beef Wellington met rode wijnsaus
Classic-Beef-Wellington een klassieker uit de Britse keuken en echte kerstklassieker
Keyword Kerstmenu, Procureur, Rollade
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel