Krijg tot 20% korting op hotelovernachtingen!

Snijbiet: de vergeten groente die je vaker wilt eten

Verse snijbiet uit de moestuin, een handvol walnoten, een scheut room en een snuf parmigiano: meer heb je niet nodig voor een kleurrijke, smaakvolle en verrassende pasta. Deze tagliatelle met snijbiet is een fusion tussen klassiek Italiaans en wat er in mijn tuin op dat moment in overvloed staat. En het resultaat is niet alleen romig en rijk, maar ziet er ook nog eens feestelijk uit dankzij de bontgekleurde steeltjes van de snijbiet.

Snijbiet zie je zelden in de supermarkt, maar wie een moestuin heeft, weet dat deze bladgroente gul groeit en lang geoogst kan worden. De smaak zit een beetje tussen spinazie en rode biet in, en is perfect om te combineren met een romige saus en iets knapperigs — in dit geval walnoten. De tagliatelle met snijbiet is dan ook een prachtig voorbeeld van koken met de seizoenen, zonder ingewikkelde technieken of lange bereidingstijd.

Wat heb je nodig voor deze pasta?

Terwijl de tagliatelle kookt, bak ik de fijngesneden snijbiet met ui en knoflook, voeg ik een scheut room toe en werk ik het af met walnoten en geraspte parmigiano. Binnen 20 minuten zit je aan tafel met een bord dat smaakt alsof je in een Italiaans trattoria zit — maar dan met ingrediënten van eigen bodem.

Spinazie als alternatief

Lukt het je niet om aan snijbiet te komen? Geen probleem – spinazie is een uitstekend alternatief. De structuur en smaak zijn vergelijkbaar, en je hoeft niets aan de bereiding te veranderen. Maar als je de kans hebt om verse snijbiet te gebruiken: doen! De kleur en de beet maken het gerecht nét wat specialer.

Deze tagliatelle met snijbiet is heerlijk als lunch of lichte avondmaaltijd, met een glas witte wijn erbij en misschien wat extra geroosterde walnoten ernaast. En als je een beetje extra maakt, smaakt hij de volgende dag ook koud verrassend goed — als een soort pastasalade deluxe.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
vegetarische tagliatelle met snijbiet en geroosterde walnoten

Tagliatelle met Roomsaus en Snijbiet

Dit gerecht is een persoonlijke fusion van Italiaanse comfortfood en verse Hollandse oogst. In plaats van rucola of spinazie gebruik ik snijbiet — een groente die je bijna nooit in de supermarkt ziet liggen, maar die in de moestuin prachtig groeit. De bontgekleurde stelen geven het gerecht een feestelijk uiterlijk, en de smaak is zacht, iets aards, perfect bij roomsaus en pasta.
No ratings yet
Course Hoofdgerecht
Cuisine Italiaans, Nederlands
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

  • 400 gram tagliatelle
  • 500 gram snijbiet eventueel vervangen voor spinazie
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 50 gram roomboter
  • olijfolie
  • 2 volle eetlepels bloem
  • ½ liter volle melk
  • 1 eetlepel Italiaanse kruidenmix
  • 1 groentebouillontablet
  • walnoten
  • een stukje grana padano

Instructies
 

  • Breng een grote pan met water en zout aan de kook. Kook 400 gram tagliatelle in 10 minuten al dente (beetgaar) en trek na 5 minuten koken de tagliatelle uit elkaar met twee vorken. Schep na 10 minuten een pollepel pastawater uit de pan en hou dit apart. Giet de rest van de tagliatelle met het kookwater af in een vergiet. Spoel de tagliatelle af met water, dit voorkomt plakken.
  • Snij van 500 gram snijbiet de gekleurde steeltjes van het blad. Snij de steeltjes in stukjes en snij het blad in reepjes. Hou de steeltjes en het blad gescheiden van elkaar omdat het elk een andere bereidingstijd heeft.
    Tip: Niet in elke supermarkt is snijbiet verkrijgbaar. Je kunt dan als alternatief bladspinazie gebruiken. In dat geval hoef je geen steeltjes te snijden.
  • Snipper 1 ui en 2 teentjes knoflook. Verhit 50 gram roomboter en een scheutje olijfolie in een hapjespan (op een niet al te hoge hittebron) en fruit de ui 5 minuten. Voeg daarna de knoflook toe. Roer er 2 volle eetlepels bloem door, laat even meebakken, maar laat het niet bruin worden, het moet geen bruine roux worden. Roer er beetje voor beetje een halve ½ liter volle melk door, breng het zachtjes aan de kook en kijk of controleer of het een dikke lobbige saus wordt. Het moet gebonden zijn maar wel makkelijk van je lepel aflopen.
    Als de saus te dik is, roer je er een beetje extra melk door. Als de saus te dun is, roer dan in een kopje een beetje bloem met een klein scheutje melk, en roer dat door de saus.
  • Roer 1 eetlepel Italiaanse kruidenmix door de saus en verkruimel 1 groentebouillontablet. Gooi de steeltjes van de snijbiet erbij en laat dat 5 minuten met de deksel op de pan gaar worden.
  • Na 5 minuten is de saus wellicht weer dikker geworden. Roer de opscheplepel pastawater erdoor die je hebt bewaard. Schep het groene blad van de snijbiet door de saus en hou een beetje blad apart. (Of indien je spinazie gebruikt roer je dat erdoor). Roer tevens de gekookte tagliatelle erdoor.

Serveren

  • Schep de tagliatelle op een bord. Garneer met fijngesneden ongekookt snijbietblad. Verkruimel een handje walnoten over elk bord en rasp een stukje grana padano
    Buon appetito!

TIP

Probeer ook eens deze Gnocchi alla Sorentina
Gnocchi-alla-Sorrentina.-Italiaanse-vegetarische-ovenschotel-met-mozzarella
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

tagliatelle with Swiss chard, cream sauce and walnuts on a rustic plate
Camping Pasta met Tonijn
Camping Pasta met Tonijn
Maak deze camping pasta met tonijn, tomaat en rucola – een smaakvolle maaltijd zonder koelkast, perfect voor festivals en kampeertrips!
Lees meer
Jordaanse Kipstoof met 7 Spices
Jordaanse Kipstoof met 7 Spices
Proef de smaken van het Midden-Oosten met deze Jordaanse kipstoof, bereid met 7 spices, moestuingroenten en vuur. Een kruidig comfortgerecht.
Lees meer
Tajine met Kefta en Ei
Tajine met Kefta en Ei
Probeer deze marokkaanse tajine met kefta en ei zelf en waan je even in een keuken in Marrakesh. Scroll naar beneden voor het recept en bekijk vooral ook de video voor een kijkje achter de schermen in...
Lees meer
Chinese speklapjes met sperziebonen
Chinese speklapjes met sperziebonen
Maak deze zelfbedachte fusion van krokant gebakken speklap, Chinese smaakmakers en knapperige groenten. Een smaakvolle wokmaaltijd met een Hollandse twist!
Lees meer
Koreaanse Bibimbap
Koreaanse Bibimbap
Bibimbap is een kleurrijke Koreaanse rijstbowl met groenten, ei en pittige gochujangsaus. Ontdek hoe je dit flexibele gerecht zelf maakt.
Lees meer
Dan Dan Noodles
Dan Dan Noodles
Maak zelf Dan Dan Noodles: pittige Chinese noedels met gehakt, chili-olie en sesampasta. Inclusief slimme supermarkt-alternatieven voor authentieke smaak.
Lees meer
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Yiouvetsi is een Grieks stoofgerecht met orzo. In dit recept met gamba’s, venkel en feta maak je een lichte, moderne versie van deze klassieker.
Lees meer
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Lees meer
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse chicken skewers en beef kabobs van de BBQ met yoghurt-tahini saus. Smaakvol streetfood geïnspireerd op mijn reis door Marokko. Bekijk het recept!
Lees meer
Griekse Stifado
Griekse Stifado
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, uien, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp