Go Back
+ servings
vegetarische tagliatelle met snijbiet en geroosterde walnoten

Tagliatelle met Roomsaus en Snijbiet

Dit gerecht is een persoonlijke fusion van Italiaanse comfortfood en verse Hollandse oogst. In plaats van rucola of spinazie gebruik ik snijbiet — een groente die je bijna nooit in de supermarkt ziet liggen, maar die in de moestuin prachtig groeit. De bontgekleurde stelen geven het gerecht een feestelijk uiterlijk, en de smaak is zacht, iets aards, perfect bij roomsaus en pasta.
No ratings yet
Course Hoofdgerecht
Cuisine Italiaans, Nederlands
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

  • 400 gram tagliatelle
  • 500 gram snijbiet eventueel vervangen voor spinazie
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 50 gram roomboter
  • olijfolie
  • 2 volle eetlepels bloem
  • ½ liter volle melk
  • 1 eetlepel Italiaanse kruidenmix
  • 1 groentebouillontablet
  • walnoten
  • een stukje grana padano

Instructies
 

  • Breng een grote pan met water en zout aan de kook. Kook 400 gram tagliatelle in 10 minuten al dente (beetgaar) en trek na 5 minuten koken de tagliatelle uit elkaar met twee vorken. Schep na 10 minuten een pollepel pastawater uit de pan en hou dit apart. Giet de rest van de tagliatelle met het kookwater af in een vergiet. Spoel de tagliatelle af met water, dit voorkomt plakken.
  • Snij van 500 gram snijbiet de gekleurde steeltjes van het blad. Snij de steeltjes in stukjes en snij het blad in reepjes. Hou de steeltjes en het blad gescheiden van elkaar omdat het elk een andere bereidingstijd heeft.
    Tip: Niet in elke supermarkt is snijbiet verkrijgbaar. Je kunt dan als alternatief bladspinazie gebruiken. In dat geval hoef je geen steeltjes te snijden.
  • Snipper 1 ui en 2 teentjes knoflook. Verhit 50 gram roomboter en een scheutje olijfolie in een hapjespan (op een niet al te hoge hittebron) en fruit de ui 5 minuten. Voeg daarna de knoflook toe. Roer er 2 volle eetlepels bloem door, laat even meebakken, maar laat het niet bruin worden, het moet geen bruine roux worden. Roer er beetje voor beetje een halve ½ liter volle melk door, breng het zachtjes aan de kook en kijk of controleer of het een dikke lobbige saus wordt. Het moet gebonden zijn maar wel makkelijk van je lepel aflopen.
    Als de saus te dik is, roer je er een beetje extra melk door. Als de saus te dun is, roer dan in een kopje een beetje bloem met een klein scheutje melk, en roer dat door de saus.
  • Roer 1 eetlepel Italiaanse kruidenmix door de saus en verkruimel 1 groentebouillontablet. Gooi de steeltjes van de snijbiet erbij en laat dat 5 minuten met de deksel op de pan gaar worden.
  • Na 5 minuten is de saus wellicht weer dikker geworden. Roer de opscheplepel pastawater erdoor die je hebt bewaard. Schep het groene blad van de snijbiet door de saus en hou een beetje blad apart. (Of indien je spinazie gebruikt roer je dat erdoor). Roer tevens de gekookte tagliatelle erdoor.

Serveren

  • Schep de tagliatelle op een bord. Garneer met fijngesneden ongekookt snijbietblad. Verkruimel een handje walnoten over elk bord en rasp een stukje grana padano
    Buon appetito!

TIP

Probeer ook eens deze Gnocchi alla Sorentina
Gnocchi-alla-Sorrentina.-Italiaanse-vegetarische-ovenschotel-met-mozzarella
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel