Krijg tot 20% korting op hotelovernachtingen!

Comfort Food tijdens de koude wintermaanden

In de koude donkere dagen voor kerst heb ik altijd zin om iets verwarmends te gaan maken, iets wat troost biedt, Comfort Food… Zoals bijvoorbeeld een stoofpot met rundvlees. Gestoofd rundvlees past perfect bij de dagen in December. Maar dit recept is niet voor een gewone runderstoofpot, het is een runderstoofpot mét speculaas. En dan denk je misschien: speculaas? Hoort dat bij rundvlees? Die hartige en zoete smaak bij elkaar? Kan dat wel? Ik vind van wel, want in het buitenland noemen ze speculaas spiced cookies. Dat komt door de koek- en speculaaskruiden die in speculaasjes gebruikt worden. En in speculaaskruiden zitten specerijen zoals kaneel, kruidnagel en nootmuskaat. Dat combineert heel goed met rundvlees.

Een traditionele stoofschotel met een unieke draai

Het is in ieder geval een verrassende en smaakvolle manier om een traditionele stoofschotel een unieke draai te geven. Het kruidige aroma van speculaaskruiden voegt een heerlijke diepte toe aan het rijke, malse rundvlees en bovendien wordt het gerecht verrijkt door de toevoeging van bruin bier en appelstroop.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Stoofpot met rundvlees en speculaas comfort food in de winter

Stoofpot met rundvlees en speculaas

Het bereiden van deze heerlijke stoofpot van rundvlees met speculaas tijdens de koude, donkere dagen voor Kerstmis voegt extra gezelligheid toe aan het keukenritueel. De rijke aroma's vullen het huis met warmte, en het gerecht zelf biedt troost en genot tijdens de feestelijke periode.
5 from 1 vote
Course Hoofdgerecht
Cuisine Nederlands
Servings 6 personen

Keukenspullen

  • 1 Stoofpan

Ingrediënten
  

  • 1 runderbouillontablet
  • 1 kilo runderpoulet
  • 2 uien
  • 1 klont roomboter ± 50 gram
  • 1 scheutje olijfolie
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 winterpenen
  • peper en zout uit de molen
  • 4 el bloem
  • 1 flesje bruin bier
  • 2 el appelstroop
  • 1 el koek- en speculaaskruiden
  • 1 el kaneel
  • 2 steranijs
  • 6 jeneverbessen
  • 4 laurierblaadjes
  • speculaasjes
  • geroosterd amandelschaafsel

Een Aziatische twist voor de stoofpot met rundvlees en speculaas

  • 1 scheut ketjap manis
  • 1 scheut oestersaus
  • 1 scheut vissaus nam pla
  • 1 el sambal manis
  • gekookte pandan rijst
  • atjar tjampoer
  • gebakken uitjes
  • bosui in ringen gesneden

Instructies
 

Stoofpot met rundvlees en speculaas

  • Maak 500 ml bouillon van 1 runderbouillontablet.
  • Snij 2 uien in kwart ringen. Verhit een stoofpan met een1 klont roomboter van ± 50 gram en een1 scheutje olijfolie. Fruit de uien een paar minuten in de boter en olijfolie. Plet 4 teentjes knoflook met je mes, haal het schilletje eraf en gooi ze bij de uien. Schil 2 winterpenen en snij ze in plakjes van een halve centimeter.
  • Bestrooi 1 kilo runderpoulet met peper en zout uit de molen en flink wat peper en zout uit de molen. Voeg 4 el bloem toe en meng met het rundvlees zodat alle stukjes vlees bedekt zijn met een beetje bloem. Gooi de stukjes vlees in de stoofpan en braad ze aan.
  • Voeg 1 flesje bruin bier, 2 el appelstroop, de gesneden 2 winterpenen, 1 el koek- en speculaaskruiden, 1 el kaneel, 2 steranijs, 6 jeneverbessen en 4 laurierblaadjes toe en roer het goed door elkaar. Giet de runderbouillon erbij en zorg dat het vlees helemaal onder staat. Breng het geheel aan de kook.
  • Laat de stoofpot 3 uur pruttelen op een lage hittebron.
    Of zet de stoofpan 3 uur in een voorverwarmde oven van 150 graden.
    Of maak het rundvlees klaar in een slowcooker. Kijk voor het recept hieronder.
  • Verkruimel na 3 uur 6 speculaasjes in de stoofpot en roer deze erdoor.
  • Serveer het stoofvlees met aardappelpuree of gekookte aardappels. Steek als garnering een extra speculaasjes erbij en maak het af met geroosterd amandelschaafsel.

Stoofpot met rundvlees en speculaas uit de slowcooker

  • Maak 500 ml bouillon van 1 runderbouillontablet.
  • Zet de sauté functie aan op de Instant Pot. Verhit een1 klont roomboter van ± 50 gram en een1 scheutje olijfolie in de pot. Snij 2 uien in kwart ringen en fruit ze een paar minuten in de boter en olijfolie. Plet 4 teentjes knoflook met je mes, haal het schilletje eraf en gooi ze bij de uien. Schil 2 winterpenen en snij ze in plakjes van een halve centimeter.
  • Bestrooi 1 kilo runderpoulet met peper en zout uit de molen en flink wat peper en zout uit de molen. Voeg 4 el bloem toe en meng met het rundvlees zodat alle stukjes vlees bedekt zijn met een beetje bloem. Gooi de stukjes vlees in de Instant Pot en braad ze aan.
  • Voeg 1 flesje bruin bier, 2 el appelstroop, de gesneden 2 winterpenen, 1 el koek- en speculaaskruiden, 1 el kaneel, 2 steranijs, 6 jeneverbessen en 4 laurierblaadjes toe en roer het goed door elkaar. Giet de runderbouillon erbij en zorg dat het vlees helemaal onder staat. Breng het geheel aan de kook.
  • Zet sauté functie uit en selecteer slow cook op de Instant Pot. Stel 6 uur bereidingstijd in, sluit de deksel en de Instant Pot doet het werk.
  • Verkruimel na de bereidingstijd 6 speculaasjes in de pot en roer deze erdoor.

Een Aziatische twist voor de stoofpot met rundvlees en speculaas

  • Roer na de bereidingstijd 1 scheut ketjap manis, 1 scheut oestersaus, 1 scheut vissaus en 1 el sambal manis door het stoofvlees. Laat nog 5 minuten pruttelen.
  • Serveer met gekookte pandan rijst en atjar tjampoer. Garneer met gebakken uitjes en ringetjes bosui in ringen gesneden.

TIP

Probeer ook eens ouderwets draadjesvlees te maken. 
Oma's draadjesvleese en rode kool met appeltjes
5 from 1 vote
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Runderstoofpot met speculaas
Koreaanse Bibimbap
Koreaanse Bibimbap
Bibimbap is een kleurrijke Koreaanse rijstbowl met groenten, ei en pittige gochujangsaus. Ontdek hoe je dit flexibele gerecht zelf maakt.
Lees meer
Dan Dan Noodles
Dan Dan Noodles
Maak zelf Dan Dan Noodles: pittige Chinese noedels met gehakt, chili-olie en sesampasta. Inclusief slimme supermarkt-alternatieven voor authentieke smaak.
Lees meer
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Yiouvetsi is een Grieks stoofgerecht met orzo. In dit recept met gamba’s, venkel en feta maak je een lichte, moderne versie van deze klassieker.
Lees meer
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Lees meer
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse chicken skewers en beef kabobs van de BBQ met yoghurt-tahini saus. Smaakvol streetfood geïnspireerd op mijn reis door Marokko. Bekijk het recept!
Lees meer
Griekse Stifado
Griekse Stifado
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, uien, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Lees meer
Bjang Bjang Noodles
Bjang Bjang Noodles
Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Lees meer
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Oranjetompoucen
Oranjetompoucen
Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging – maar als ze lukken, zijn ze spectaculair!
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp