Go Back
+ servings
Stoofpot met rundvlees en speculaas comfort food in de winter

Stoofpot met rundvlees en speculaas

Het bereiden van deze heerlijke stoofpot van rundvlees met speculaas tijdens de koude, donkere dagen voor Kerstmis voegt extra gezelligheid toe aan het keukenritueel. De rijke aroma's vullen het huis met warmte, en het gerecht zelf biedt troost en genot tijdens de feestelijke periode.
5 from 1 vote
Course Hoofdgerecht
Cuisine Nederlands
Servings 6 personen

Keukenspullen

  • 1 Stoofpan

Ingrediënten
  

  • 1 runderbouillontablet
  • 1 kilo runderpoulet
  • 2 uien
  • 1 klont roomboter ± 50 gram
  • 1 scheutje olijfolie
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 winterpenen
  • peper en zout uit de molen
  • 4 el bloem
  • 1 flesje bruin bier
  • 2 el appelstroop
  • 1 el koek- en speculaaskruiden
  • 1 el kaneel
  • 2 steranijs
  • 6 jeneverbessen
  • 4 laurierblaadjes
  • speculaasjes
  • geroosterd amandelschaafsel

Een Aziatische twist voor de stoofpot met rundvlees en speculaas

  • 1 scheut ketjap manis
  • 1 scheut oestersaus
  • 1 scheut vissaus nam pla
  • 1 el sambal manis
  • gekookte pandan rijst
  • atjar tjampoer
  • gebakken uitjes
  • bosui in ringen gesneden

Instructies
 

Stoofpot met rundvlees en speculaas

  • Maak 500 ml bouillon van 1 runderbouillontablet.
  • Snij 2 uien in kwart ringen. Verhit een stoofpan met een1 klont roomboter van ± 50 gram en een1 scheutje olijfolie. Fruit de uien een paar minuten in de boter en olijfolie. Plet 4 teentjes knoflook met je mes, haal het schilletje eraf en gooi ze bij de uien. Schil 2 winterpenen en snij ze in plakjes van een halve centimeter.
  • Bestrooi 1 kilo runderpoulet met peper en zout uit de molen en flink wat peper en zout uit de molen. Voeg 4 el bloem toe en meng met het rundvlees zodat alle stukjes vlees bedekt zijn met een beetje bloem. Gooi de stukjes vlees in de stoofpan en braad ze aan.
  • Voeg 1 flesje bruin bier, 2 el appelstroop, de gesneden 2 winterpenen, 1 el koek- en speculaaskruiden, 1 el kaneel, 2 steranijs, 6 jeneverbessen en 4 laurierblaadjes toe en roer het goed door elkaar. Giet de runderbouillon erbij en zorg dat het vlees helemaal onder staat. Breng het geheel aan de kook.
  • Laat de stoofpot 3 uur pruttelen op een lage hittebron.
    Of zet de stoofpan 3 uur in een voorverwarmde oven van 150 graden.
    Of maak het rundvlees klaar in een slowcooker. Kijk voor het recept hieronder.
  • Verkruimel na 3 uur 6 speculaasjes in de stoofpot en roer deze erdoor.
  • Serveer het stoofvlees met aardappelpuree of gekookte aardappels. Steek als garnering een extra speculaasjes erbij en maak het af met geroosterd amandelschaafsel.

Stoofpot met rundvlees en speculaas uit de slowcooker

  • Maak 500 ml bouillon van 1 runderbouillontablet.
  • Zet de sauté functie aan op de Instant Pot. Verhit een1 klont roomboter van ± 50 gram en een1 scheutje olijfolie in de pot. Snij 2 uien in kwart ringen en fruit ze een paar minuten in de boter en olijfolie. Plet 4 teentjes knoflook met je mes, haal het schilletje eraf en gooi ze bij de uien. Schil 2 winterpenen en snij ze in plakjes van een halve centimeter.
  • Bestrooi 1 kilo runderpoulet met peper en zout uit de molen en flink wat peper en zout uit de molen. Voeg 4 el bloem toe en meng met het rundvlees zodat alle stukjes vlees bedekt zijn met een beetje bloem. Gooi de stukjes vlees in de Instant Pot en braad ze aan.
  • Voeg 1 flesje bruin bier, 2 el appelstroop, de gesneden 2 winterpenen, 1 el koek- en speculaaskruiden, 1 el kaneel, 2 steranijs, 6 jeneverbessen en 4 laurierblaadjes toe en roer het goed door elkaar. Giet de runderbouillon erbij en zorg dat het vlees helemaal onder staat. Breng het geheel aan de kook.
  • Zet sauté functie uit en selecteer slow cook op de Instant Pot. Stel 6 uur bereidingstijd in, sluit de deksel en de Instant Pot doet het werk.
  • Verkruimel na de bereidingstijd 6 speculaasjes in de pot en roer deze erdoor.

Een Aziatische twist voor de stoofpot met rundvlees en speculaas

  • Roer na de bereidingstijd 1 scheut ketjap manis, 1 scheut oestersaus, 1 scheut vissaus en 1 el sambal manis door het stoofvlees. Laat nog 5 minuten pruttelen.
  • Serveer met gekookte pandan rijst en atjar tjampoer. Garneer met gebakken uitjes en ringetjes bosui in ringen gesneden.

Video

TIP

Probeer ook eens ouderwets draadjesvlees te maken. 
Oma's draadjesvleese en rode kool met appeltjes
Keyword Stoofgerecht
5 from 1 vote
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel