Krijg tot 20% korting op hotelovernachtingen!

Italiaanse klassieker

Spaghetti Bolognese staat wereldwijd bekend als een Italiaanse klassieker. De meeste culinaire historici zijn het erover eens dat de oorsprong van bolognesesaus, ook bekend als ragù alla bolognese, teruggaat tot de regio Emilia-Romagna in Noord-Italië, met Bologna als centrum. Het wordt gezien als een stevig stoofgerecht dat teruggaat tot de 18e eeuw. Traditioneel werd het geserveerd met brede lintpasta, zoals tagliatelle, die de dikke en rijke saus goed kon vasthouden.

De evolutie naar het wereldberoemde ‘spaghetti bolognese’ vond plaats buiten de Italiaanse grenzen. In de loop der jaren hebben internationale interpretaties van het gerecht geleid tot het gebruik van dunne, lange pasta zoals spaghetti. Buiten Italië bevatten veel recepten vaak meer tomaten dan de authentieke versie en gebruiken ze gehakt in plaats van het traditionele stoofvlees.

Eenvoudige ingrediënten

De oorspronkelijke bolognesesaus kenmerkt zich door zijn eenvoudige ingrediënten, zoals gehakt, tomaten, wijn en groenten, die langzaam worden gestoofd om een rijke en geconcentreerde smaak te creëren. In Bologna wordt de saus met zorg bereid en wordt er veel nadruk gelegd op de kwaliteit van de ingrediënten.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Hoe maak je authentieke Spaghetti Bolognese

Spaghetti Bolognese

Spaghetti Bolognese zoals het in Italië gemaakt is heel wat anders als wat de meeste Nederlanders onder Spaghetti Bolognese verstaan. In Nederland is het een gerecht iets wat vaak even snel in elkaar wordt geflanst met behulp van een pakje of een zakje. Voor die mensen zal deze authentieke Spaghetti Bolognese een verrassende smaakbeleving zijn!
No ratings yet
Cuisine Italiaans
Servings 4 personen

Keukenspullen

  • 1 slow cooker bijvoorbeeld van Instant Pot

Ingrediënten
  

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 stengel bleekselderij
  • 2 wortels
  • olijfolie
  • 1 stukje guanciale of gerookt ontbijtspek ca. 250 gram
  • 500 gram half-om-half gehakt
  • 1 tl peper
  • 1 flinke scheut witte wijn
  • 1 blikje tomatenpuree 70 gram
  • 750 gram rijpe tomaten
  • 1 scheutje volle melk
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 tl suiker
  • 400 gram spaghetti
  • veldsla
  • 1 stukje grana padano

Instructies
 

Spaghetti Bolognese recept

  • Snipper 1 ui en 2 teentjes knoflook. Snij 1 stengel bleekselderij in kleine blokjes. Schil 2 wortels en snij ook in kleine blokjes.
  • Schakel de sauté functie in van de Instant Pot of verhit een stoofpan.
  • Verhit een flinke scheut olijfolie in de pan en fruit alle gesneden groente in de olijfolie.
  • Snij een1 stukje guanciale of gerookt ontbijtspek in blokjes of reepjes en voeg toe. Laat het spek even meebakken en voeg dan 500 gram half-om-half gehakt en 1 tl peper toe. Blus het gerecht af met een1 flinke scheut witte wijn. Voeg 1 blikje tomatenpuree toe en laat de tomatenpuree even meebakken.
  • Snij 750 gram rijpe tomaten in stukjes en gooi ze in de pan. Roer er 1 scheutje volle melk door, 2 laurierblaadjesn en 1 tl suiker.
  • Doe de deksel op de pan. Schakel de Slow Cook functie in en laat het gerecht 3 uur stoven.
    In een stoofpan zet je de hittebron heel laag of zet de pan in de oven die op 140 graden is voorverwarmt.
  • 20 minuten voordat de saus klaar is kun je de spaghetti gaan koken. Breng een pan met water en zout aan de kook. Kook 400 gram spaghetti in 10 minuten al dente. Doe de spaghetti na het koken in een vergiet en spoel af met kraanwater. Doe de spaghetti terug in de pan en roer er een scheutje olijfolie door.

Serveren

  • Schep 1 pollepel van de Bolognesesaus in een diep bord. Spoel de pollepel af, doe 1 portie spaghetti in de pollepel en draai de spaghetti met een vork tot een nestje. Leg het nestje op de saus. Giet nog een lepel saus over het spaghettinestje. Leg een handje veldsla aan een kant van het bord, rasp er1 stukje grana padano over en garneer met blaadjes basilicum.

TIP

Maak ook eens authentieke Pasta Carbonara
Authentieke Italiaanse Pasta Carbonara
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Hoe maak je authentieke Spaghetti Bolognese
Arabian Nights Chicken
Arabian Nights Chicken
Arabian Nights Chicken: Midden-Oosterse kipstoof met abrikozen, kaneel en amandelen. Vol smaak, eenvoudig te maken, perfect met geurige rijst.
Lees meer
Afrikaanse Sausage Stew
Afrikaanse Sausage Stew
Maak deze Afrikaanse sausage stew op de camping met cervelaat, tomaat en aardappel. Eenpansgerecht zonder koelkast, boordevol smaak!
Lees meer
Gado Gado Wrap
Gado Gado Wrap
Maak deze Gado Gado Wrap op de camping: ei, pindasaus, groente en sambal in een warme wrap. Snel, lekker en alles is houdbaar zonder koelkast!
Lees meer
Romige Tagliatelle met Snijbiet
Romige Tagliatelle met Snijbiet
Deze pasta met snijbiet, roomsaus en walnoten is snel klaar en ideaal voor een zomerse dag met verse oogst uit je moestuin.
Lees meer
Camping Pasta met Tonijn
Camping Pasta met Tonijn
Maak deze camping pasta met tonijn, tomaat en rucola – een smaakvolle maaltijd zonder koelkast, perfect voor festivals en kampeertrips!
Lees meer
Jordaanse Kipstoof met 7 Spices
Jordaanse Kipstoof met 7 Spices
Proef de smaken van het Midden-Oosten met deze Jordaanse kipstoof, bereid met 7 spices, moestuingroenten en vuur. Een kruidig comfortgerecht.
Lees meer
Tajine met Kefta en Ei
Tajine met Kefta en Ei
Probeer deze marokkaanse tajine met kefta en ei zelf en waan je even in een keuken in Marrakesh. Scroll naar beneden voor het recept en bekijk vooral ook de video voor een kijkje achter de schermen in...
Lees meer
Chinese speklapjes met sperziebonen
Chinese speklapjes met sperziebonen
Maak deze zelfbedachte fusion van krokant gebakken speklap, Chinese smaakmakers en knapperige groenten. Een smaakvolle wokmaaltijd met een Hollandse twist!
Lees meer
Koreaanse Bibimbap
Koreaanse Bibimbap
Bibimbap is een kleurrijke Koreaanse rijstbowl met groenten, ei en pittige gochujangsaus. Ontdek hoe je dit flexibele gerecht zelf maakt.
Lees meer
Dan Dan Noodles
Dan Dan Noodles
Maak zelf Dan Dan Noodles: pittige Chinese noedels met gehakt, chili-olie en sesampasta. Inclusief slimme supermarkt-alternatieven voor authentieke smaak.
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp