Koken met houdbare ingrediënten

Koken op de camping en zeker op een festivalcamping kan een uitdaging zijn. Vaak is er geen electriciteit en geen koeling mogelijk, dus je moet werken met houdbare ingrediënten. Maar het is zeker mogelijk om smakelijke maaltijden te bereiden met houdbare ingrediënten. Neem bijvoorbeeld dit recept van pasta puttanesca.

Pasta puttanesca is een heerlijk Italiaans pastagerecht dat bekendstaat om zijn rijke en pittige smaken. Hoewel de exacte oorsprong van de naam en het gerecht zelf enigszins mysterieus is, is het al lang een favoriet onder pasta-liefhebbers over de hele wereld.

Het hoofdingrediënt van pasta puttanesca is een saus op basis van tomaten. Deze saus wordt meestal gemaakt met geplette tomaten, knoflook, olijfolie, ansjovis, olijven, kappertjes, chilipepers en een vleugje oregano. Deze combinatie van ingrediënten zorgt voor een explosie van smaken, met een mooie balans tussen zout, zuur en pittigheid.

Prostituees

Het verhaal gaat dat pasta puttanesca zijn naam dankt aan de prostituees (“puttane” in het Italiaans) die het gerecht zouden hebben bereid tussen hun afspraken door. Ze hadden weinig tijd en moesten vertrouwen op ingrediënten die lang houdbaar waren, zoals ansjovis, olijven en kappertjes. Hoewel de oorsprong van de naam discutabel is, heeft het gerecht zelf zijn plaats veroverd in de Italiaanse keuken.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Pasta-Puttanesca-met-tonijn-Italiaans-pittig-pastagerecht

Pasta Puttanesca

Het mooie van pasta puttanesca is dat het snel en eenvoudig te bereiden is. Terwijl je de pasta kookt, verwarm je de saus in een pan. De ansjovis smelt in de saus en voegt een diepe umami-smaak toe, terwijl de olijven en kappertjes zorgen voor een zoute en hartige smaak. De chilipepers geven het gerecht een aangename kick, maar je kunt de hoeveelheid aanpassen aan je eigen smaakvoorkeur.
Pasta puttanesca is een gerecht dat eenvoudig te personaliseren is. Je kunt bijvoorbeeld extra groenten zoals cherrytomaten, paprika of spinazie toevoegen voor een extra voedzame maaltijd. Zo voeg ik in dit recept tonijn uit blik toe aan het gerecht.
No ratings yet
Cuisine Italiaans
Servings 2 personen

Ingrediënten
  

Spice-mix

  • 2 el chilivlokken
  • 1 tl oregano
  • 1 tl tijm
  • 1 tl zwarte peper

Pasta Puttanesca

  • olijfolie
  • 5 teentjes knoflook
  • 6 ansjovisfilets
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 200 gram spaghetti
  • 1 potje a 240 gram kalamata olijven
  • ½ potje kappertjes
  • 1 blikje tonijn
  • 1 stukje grana padano
  • chiliolie
  • verse basilicum

Instructies
 

Spice-mix

  • Maak van tevoren de spice-mix door 2 el chilivlokken, 1 tl oregano, 1 tl tijm en tl zwarte peper door elkaar te mengen.

Pasta Puttanesca

  • Verhit een scheutje olijfolie in een brede hapjespan. Snipper 5 teentjes knoflook en fruit deze in de olijfolie.
  • Voeg 6 ansjovisfilets toe en laat deze 'smelten' in de olijfolie. Giet er 1 blik tomatenblokjes bij en laat het een paar minuten meebakken.
  • Voeg de spice-mix toe en roer door de saus.
  • Vul het lege blik tomaten met kraanwater en gooi het water erbij. Breng het aan de kook. Leg 200 gram spaghetti in de saus. De spaghetti zal niet direct in de pan passen, maar laat ze een beetje achter worden waardoor je de spaghetti gemakkelijk in de saus kan duwen. Laat de spaghetti op een laag pitje in 10 à 12 minuten gaar worden.
  • Verdeel 1 potje à 240 gram kalamata olijven en een half potje kappertjes over de spaghetti. Voeg tevens stukjes tonijn uit blik toe. (Als je het gerecht vegetarisch wilt houden voeg je geen tonijn toe).
  • Schep de spaghetti op een bord en rasp er grana padano over. Sprenkel er chiliolie naar smaak over en garneer met blaadjes basilicum.

Video

Keyword camping, eenspansgerecht
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Griekse Stifado

Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, uien, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot...
Read More

Griekse salade

Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, sjalotjes, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot...
Read More

Chicken Biryani Uit De Instant Pot

Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Read More

Bjang Bjang Noodles

Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Read More

3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën

Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel...
Read More

Oranjetompoucen

Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging...
Read More

Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus

Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Read More

Mungbonen Curry met Boerenkool

Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten....
Read More

Peking Eend Maken

Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert...
Read More

Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen

Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit...
Read More

Bombay Aardappelcurry

Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees...
Read More

Zuurkoolstamppot

Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Read More

Boerenkoolstamppot zoals ’t hoort!

Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de...
Read More

Vegetarische Indiase Curry

Zin in een verwarmende maaltijd waarbij je vlees écht niet mist? Deze vegetarische Indiase curry met kikkererwten, bloemkool en aardappel...
Read More

Orange Chicken Spiezen met Pindakruim, Gele Rijst en Ananassalade

Zin in een wereldse smaakexplosie? Maak heerlijke orange chicken spiezen met pindakruim, geurige gele rijst, frisse ananassalade en smaakvolle refried...
Read More

Vegetarische spekjes van tofu

Ben je op zoek naar een smakelijk alternatief voor spek? Met dit recept laat ik je zien hoe je zelf...
Read More

Curry Fish Balls uit Hong Kong

Curry fish balls zijn kleine, chewy balletjes gemaakt van vispasta, gekookt in een pittige currysaus. Dit is het meest populaire...
Read More

Vegetarische Pasta met Broccoli, Roomkaas en Walnoten

In dit gerecht combineren we de zachte, milde smaak van broccoli met de romige zachtheid van roomkaas en de rijke...
Read More

Vlam oliebollen

Een verrassende twist op de klassieke oliebol: de Vlam Oliebolletjes! Deze pittige hapjes zijn gevuld met gekruid gehakt en Madame...
Read More

Kerststoofvlees met cranberries

Kerststoofvlees met cranberries is de ultieme belichaming van comfort food tijdens de feestdagen. Het gerecht combineert malse stukjes rundvlees die...
Read More
Pasta Puttanesca met tonijn voor op de camping
Griekse Stifado
Griekse Stifado
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, uien, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Griekse salade
Griekse salade
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, sjalotjes, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Lees meer
Bjang Bjang Noodles
Bjang Bjang Noodles
Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Lees meer
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Oranjetompoucen
Oranjetompoucen
Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging – maar als ze lukken, zijn ze spectaculair!
Lees meer
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Lees meer
Mungbonen Curry met Boerenkool
Mungbonen Curry met Boerenkool
Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten. Bekijk het recept!
Lees meer
Peking Eend Maken
Peking Eend Maken
Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert en serveert met pannenkoekjes, hoisinsaus, komkommer en bosui.
Lees meer
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit eenvoudige recept en de Instant Vortex Plus Airfryer zet je in minder dan een uur de perfecte...
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp