Rijke mix van tradities

De eetcultuur in Jordanië is een rijke mix van tradities, smaken en invloeden uit de Arabische wereld, met gerechten die de gastvrijheid en warmte van de Jordaanse cultuur weerspiegelen. Eten speelt een centrale rol in het sociale leven van Jordaniërs: maaltijden worden gedeeld met familie en vrienden, vaak op een groot dienblad in het midden van de tafel, zodat iedereen ervan kan nemen. Gasten worden in Jordanië als een grote eer gezien en ontvangen de beste gerechten, wat symbolisch is voor de Jordaanse gastvrijheid.

Jordaanse gerechten zijn vaak gebaseerd op eenvoudige, maar smaakvolle ingrediënten, zoals rijst, vlees (vooral lamsvlees en kip), verse groenten, kruiden en specerijen. Veelvoorkomende smaakmakers zijn kaneel, kardemom, komijn en sumak, die aan gerechten diepte en warmte toevoegen. In Jordanië zijn maaltijden vaak royaal en worden ze geserveerd met bijgerechten zoals hummus, moutabal (auberginedip), olijven en vers gebakken platbrood.

Maqluba: Het Omgekeerde Gerecht

Een van de meest geliefde gerechten in Jordanië is Maqluba, wat letterlijk “ondersteboven” betekent. Maqluba is een rijstgerecht met laagjes vlees (vaak kip of beef), groenten zoals aubergine, tomaat en aardappelen, en veel specerijen. Het gerecht wordt gekookt in een grote pan, waarbij de ingrediënten in laagjes worden gestapeld. Aan het einde van de kooktijd wordt de pan omgedraaid op een grote schaal, zodat de rijst, het vlees en de groenten een prachtig gelaagd effect geven.

Opbouw van de lagen

Maqluba wordt vaak geserveerd tijdens speciale gelegenheden, maar is ook een favoriet voor familiediners. Door de opbouw van de lagen en de manier waarop het gerecht wordt omgedraaid en geserveerd, ziet Maqluba er indrukwekkend uit en ruikt het heerlijk dankzij de mix van kruiden zoals kaneel en kurkuma. Het gerecht wordt traditioneel gegarneerd met geroosterde amandelen en geserveerd met een bijgerecht van yoghurt en soms een frisse salade.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Maqluba Het Omgekeerde-Gerecht-uit-Jordanie

Maqluba

Maqluba vertegenwoordigt de essentie van de Jordaanse keuken: eenvoudige ingrediënten, rijk aan smaak, en altijd gericht op het samenbrengen van mensen rond de tafel. Dit gerecht weerspiegelt ook de Jordaanse liefde voor koken en de kunst van gastvrijheid, wat het tot een belangrijk onderdeel van de eetcultuur in Jordanië maakt.
Course Hoofdgerecht
Cuisine Midden-Oosters
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

  • 2 uien
  • 2 puntpaprika's
  • 1 aubergine
  • 1 tomaat
  • 2 grote aardappels
  • 2 teentjes knoflook
  • olijfolie
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 el pittige paprikapuree
  • 500 gram basmatirijst
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl zwarte peper
  • baharat
  • 3 pimentkorrels
  • 1 liter runderbouillon
  • 6 kipdijfilets
  • 1 takje munt
  • 3 el Griekse yoghurt
  • een klein scheutje citroensap
  • een scheutje honing
  • amandelen
  • verse koriander of peterselie

Instructies
 

  • Snij 2 uien in halve ringen, 2 puntpaprika's in lange repen, 1 aubergine in plakken en 1 tomaat in plakken. Schil 2 grote aardappels en snij ze in plakken. Plet 2 teentjes knoflook onder je mes en snipper ze.
  • Bestrooi de plakken aubergine met zout. Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan en bak de plakken aubergine goudbruin in de olie. Haal ze daarna uit de pan en bewaar apart.
  • Verhit opnieuw een scheutje olijfolie en bak de aardappelschijfjes aan beide kanten. Haal uit de pan en bewaar apart. Bak in de resterende olie de rest van de groenten.
  • Verhit in een stoofpan (het liefst met een anti aanbaklaag) een scheutje olijfolie. Bak 1 el tomatenpuree en 1 el pittige paprikapuree in de olie. Voeg 500 gram basmatirijst toe en bak even mee. Roer er 1 tl kurkuma, 1 tl kaneel, 1 tl zwarte peper en een volle tl baharat door. Maak 3 pimentkorrels fijn in een vijzel en voeg toe. haal de rijst uit de stoofpan.
  • Maak 1 liter runderbouillon van tabletten.
  • Voeg opnieuw een scheutje olijfolie toe en leg de gebakken aubergineplakken op de bodem van de stoofpan. Leg vervolgens de aardappelschijfjes erop en dan de gebakken groenten. Voeg de rijst toe en druk het aan met de bolle kant van een lepel. Voeg de 1 liter runderbouillon toe tot het geheel 1 cm onder staat. Breng het aan de kook en zodra het kookt draai je de hittebron laag. Laat het in 20 à 30 minuten gaar worden. Wanneer het in de pan een beetje droger begint te worden leg je een passend bordje op de pan en zet er een zwaar voorwerp op zoals een vijzel. Laat de rijst net niet helemaal droogkoken. Het mag een beetje vochtig blijven. Doe dit alles op een lage hittebron anders zal de aubergine op de bodem verbranden.
  • Snij 6 kipdijfilets in reepjes. Bestrooi met zout en voeg 1 volle eetlepel baharat toe. Meng door elkaar. Verhit een koekenpan zonder olie of vet en bak de kip op een hoge hittebron goudbruin.
  • Haal de blaadjes een een 1 takje munt en snij ze fijn. Doe 3 el Griekse yoghurt in een schaaltje, voeg de munt toe, een klein scheutje citroensap en een scheutje honing toe. Meng door elkaar. Strooi op de bovenkant van de saus nog wat extra gehakte munt.
  • Haal de vijzel en het bordje van de stoofpan en leg er een groot serveerbord op. Draai het geheel om zodat het grote serveerbord onder komt te liggen. Tik met een houten lepel op de onderkant van de stoofpan om alles losser te maken. Haal voorzichtig de stoofpan eraf en als het goed is gegaan heb je nu een mooie rijsttaart met een aubergine bovenkant.
  • Hak een handje amandelen in de lengte en strooi over de maqluba. Garneer met verse verse koriander of peterselie en serveer met de yoghurtsaus.

TIP

Probeer ook eens dit Jordaanse gerecht: Mansaf met gestoofd rundvlees
Mansaf het Nationale gerecht van Jordanie
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

MAQLUBA
Afrikaanse Pindasoep met Snijbiet
Afrikaanse Pindasoep met Snijbiet
Afrikaanse pindasoep met snijbiet is het soort gerecht dat je blijft maken: voedzaam, verwarmend en vol diepe smaken zonder ingewikkeld te zijn. Een perfecte kom soep om mee op te warmen, om te delen óf...
Lees meer
Shared Xmas Diner
Shared Xmas Diner
Shared Xmas diner met deelbare gerechten: krieltjes, asperges, paddenstoelen, tomaatjes, ravioli, salade en ribeye. Alles vooraf te bereiden.
Lees meer
Ouderwetse Chocolademelk Maken
Ouderwetse Chocolademelk Maken
Maak ouderwetse chocolademelk: stevig, romig en ideaal voor pakjesavond, Sinterklaas en koude winterdagen.
Lees meer
Mexicaanse Tortilla Omelet
Mexicaanse Tortilla Omelet
Makkelijke Mexicaanse tortilla omelet met ei, bonen en frisse toppings. Snel, voedzaam en perfect voor elke dag.
Lees meer
Vegetarische Toscaanse Witte Bonenstoof
Vegetarische Toscaanse Witte Bonenstoof
Maak Toscaanse witte bonenstoof met pompoen, broccoli en miso. Vegetarisch comfortfood met een heerlijke ‘smokey kick’ van Rosa!
Lees meer
Ouderwetse Bruine Bonensoep
Ouderwetse Bruine Bonensoep
Rijkgevulde soep met bruine bonen, groenten, spek en rookworst - zoals oma hem maakte. Perfect voor koude dagen of als nostalgisch comfortfood.
Lees meer
Japanse Matcha Mini Cheesecakes
Japanse Matcha Mini Cheesecakes
Lees meer
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen met bolognesesaus, mozzarella en Grana Padano - ook lekker in vegetarische variant met rulgehakt
Lees meer
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en romige sushi-rijst met oesterzwammen. Een gerecht vol umami, pure smaken en de serene rust van Kyoto op je bord.
Lees meer
Surinaamse Moksi Meti
Surinaamse Moksi Meti
Maak authentieke Surinaamse Moksi Meti met geroosterd buikspek, kip, paksoi en Char Siu – een vleesfeest vol smaak!
Lees meer
Facebook
Pinterest
WhatsApp