Go Back
+ servings
Maqluba Het Omgekeerde-Gerecht-uit-Jordanie

Maqluba

Maqluba vertegenwoordigt de essentie van de Jordaanse keuken: eenvoudige ingrediënten, rijk aan smaak, en altijd gericht op het samenbrengen van mensen rond de tafel. Dit gerecht weerspiegelt ook de Jordaanse liefde voor koken en de kunst van gastvrijheid, wat het tot een belangrijk onderdeel van de eetcultuur in Jordanië maakt.
No ratings yet
Course Hoofdgerecht
Cuisine Midden-Oosters
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

  • 2 uien
  • 2 puntpaprika's
  • 1 aubergine
  • 1 tomaat
  • 2 grote aardappels
  • 2 teentjes knoflook
  • olijfolie
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 el pittige paprikapuree
  • 500 gram basmatirijst
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl zwarte peper
  • baharat
  • 3 pimentkorrels
  • 1 liter runderbouillon
  • 6 kipdijfilets
  • 1 takje munt
  • 3 el Griekse yoghurt
  • een klein scheutje citroensap
  • een scheutje honing
  • amandelen
  • verse koriander of peterselie

Instructies
 

  • Snij 2 uien in halve ringen, 2 puntpaprika's in lange repen, 1 aubergine in plakken en 1 tomaat in plakken. Schil 2 grote aardappels en snij ze in plakken. Plet 2 teentjes knoflook onder je mes en snipper ze.
  • Bestrooi de plakken aubergine met zout. Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan en bak de plakken aubergine goudbruin in de olie. Haal ze daarna uit de pan en bewaar apart.
  • Verhit opnieuw een scheutje olijfolie en bak de aardappelschijfjes aan beide kanten. Haal uit de pan en bewaar apart. Bak in de resterende olie de rest van de groenten.
  • Verhit in een stoofpan (het liefst met een anti aanbaklaag) een scheutje olijfolie. Bak 1 el tomatenpuree en 1 el pittige paprikapuree in de olie. Voeg 500 gram basmatirijst toe en bak even mee. Roer er 1 tl kurkuma, 1 tl kaneel, 1 tl zwarte peper en een volle tl baharat door. Maak 3 pimentkorrels fijn in een vijzel en voeg toe. haal de rijst uit de stoofpan.
  • Maak 1 liter runderbouillon van tabletten.
  • Voeg opnieuw een scheutje olijfolie toe en leg de gebakken aubergineplakken op de bodem van de stoofpan. Leg vervolgens de aardappelschijfjes erop en dan de gebakken groenten. Voeg de rijst toe en druk het aan met de bolle kant van een lepel. Voeg de 1 liter runderbouillon toe tot het geheel 1 cm onder staat. Breng het aan de kook en zodra het kookt draai je de hittebron laag. Laat het in 20 à 30 minuten gaar worden. Wanneer het in de pan een beetje droger begint te worden leg je een passend bordje op de pan en zet er een zwaar voorwerp op zoals een vijzel. Laat de rijst net niet helemaal droogkoken. Het mag een beetje vochtig blijven. Doe dit alles op een lage hittebron anders zal de aubergine op de bodem verbranden.
  • Snij 6 kipdijfilets in reepjes. Bestrooi met zout en voeg 1 volle eetlepel baharat toe. Meng door elkaar. Verhit een koekenpan zonder olie of vet en bak de kip op een hoge hittebron goudbruin.
  • Haal de blaadjes een een 1 takje munt en snij ze fijn. Doe 3 el Griekse yoghurt in een schaaltje, voeg de munt toe, een klein scheutje citroensap en een scheutje honing toe. Meng door elkaar. Strooi op de bovenkant van de saus nog wat extra gehakte munt.
  • Haal de vijzel en het bordje van de stoofpan en leg er een groot serveerbord op. Draai het geheel om zodat het grote serveerbord onder komt te liggen. Tik met een houten lepel op de onderkant van de stoofpan om alles losser te maken. Haal voorzichtig de stoofpan eraf en als het goed is gegaan heb je nu een mooie rijsttaart met een aubergine bovenkant.
  • Hak een handje amandelen in de lengte en strooi over de maqluba. Garneer met verse verse koriander of peterselie en serveer met de yoghurtsaus.

TIP

Probeer ook eens dit Jordaanse gerecht: Mansaf met gestoofd rundvlees
Mansaf het Nationale gerecht van Jordanie
Keyword Aubergine, Baharat, Midden Oosters, Rijstgerecht
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel