Krijg tot 20% korting op hotelovernachtingen!

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Dal-Bhat-curry-uit-India-en-Nepal

Dal Bhat. Kruidige linzencurry uit India en Nepal.

Dat iedereen wat minder vlees zou moeten gaan eten is wel bekend inmiddels. Maar voor echte vleesliefhebbers (zoals ik) is een vegetarisch gerecht maar moeilijk toepassen in het wekelijks menu. Vaak komt dat omdat je bent opgegroeid met het Nederlandse eten wat bestaat uit aardappels, groenten en vlees.
Ik ga op zoek naar gerechten die zó lekker zijn en zo'n bevrediging geven dat het vlees helemaal niet mist. Om te beginnen deze vegetarische linzencurry: Dal Bhat. Dal is de naam van gerechten die gemaakt zijn van linzen, en bhat staat voor rijst. Dal Bhat komt uit India en in Nepal wordt het veel gegeten. Het gerecht is een beetje spicy, hartig en geeft een voldaan gevoel door de peulvruchten.
No ratings yet
Cuisine Indiaas, Nepalees
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

Dal Bhat

  • Basmatirijst
  • Zonnebloemolie
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 stukje gember
  • 2 groene pepers
  • 2 wortels
  • 200 gr spinazie
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1 tl komijn
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl garam masala
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 500 gr rode splitlinzen
  • 1 blik kokosmelk

Om te garneren

  • 1 pak Naan b.v. van Pataks
  • Yoghurt
  • Verse koriander
  • 1 groene peper
  • Komkommer

Instructies
 

Dal Bhat

  • Kook basmatirijst voor het benodigde aantal personen.
    Snipper 1 ui. Verhit 2 el zonnebloemolie in een wok en fruit de ui hierin voor 5 minuten. Snij in de tussentijd 2 teentjes knoflook en een stukje verse gember fijn. En snij 2 groene pepers in ringen. Voeg toe en fruit mee met de uien.
    Voeg 1 tl kurkuma, 1 tl koriander, 1 tl komijn, 1 tl paprikapoeder en 1 tl garam masala toe.
    Was 2 wortels, snij deze in plakjes en voeg toe. Giet er 1 blik tomatenblokjes bij. Verkruimel 2 groentebouillonblokjes erboven. Gooi er 500 gram rode splitlinzen bij en roer alles door. Voeg een halve liter water toe en breng het geheel aan de kook. Laat de curry ± 20 minuten rustig pruttelen op een lage hittebron.
    Voeg na 20 minuten 1 blik kokosmelk toe en verwarm dit et de curry, maar laat het niet koken. Kokosmelk kan dan gaan schiften. Roer 200 gram spinazie door de curry.

Serveren

  • Schep basmatirijst in een kom en schep er een ruime hoeveelheid linzencurry bij. Garneer de kom met yoghurt, groene peper ringetjes, verse koriander, en komkommerschijfjes. Leg er een stuk naan bij.

Video

TIP

Probeer ook eens deze vegetarische Nasi Goreng
Snelle Nasi Goreng. Indonesisch ontbijt met left-overs.
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Vegetarische Dal Bhat Curry
Koreaanse Bibimbap
Koreaanse Bibimbap
Bibimbap is een kleurrijke Koreaanse rijstbowl met groenten, ei en pittige gochujangsaus. Ontdek hoe je dit flexibele gerecht zelf maakt.
Lees meer
Dan Dan Noodles
Dan Dan Noodles
Maak zelf Dan Dan Noodles: pittige Chinese noedels met gehakt, chili-olie en sesampasta. Inclusief slimme supermarkt-alternatieven voor authentieke smaak.
Lees meer
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Yiouvetsi is een Grieks stoofgerecht met orzo. In dit recept met gamba’s, venkel en feta maak je een lichte, moderne versie van deze klassieker.
Lees meer
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Lees meer
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse chicken skewers en beef kabobs van de BBQ met yoghurt-tahini saus. Smaakvol streetfood geïnspireerd op mijn reis door Marokko. Bekijk het recept!
Lees meer
Griekse Stifado
Griekse Stifado
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, uien, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Griekse salade
Griekse salade
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, sjalotjes, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Lees meer
Bjang Bjang Noodles
Bjang Bjang Noodles
Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Lees meer
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp