Go Back
+ servings
Dal-Bhat-curry-uit-India-en-Nepal

Dal Bhat. Kruidige linzencurry uit India en Nepal.

Dat iedereen wat minder vlees zou moeten gaan eten is wel bekend inmiddels. Maar voor echte vleesliefhebbers (zoals ik) is een vegetarisch gerecht maar moeilijk toepassen in het wekelijks menu. Vaak komt dat omdat je bent opgegroeid met het Nederlandse eten wat bestaat uit aardappels, groenten en vlees.
Ik ga op zoek naar gerechten die zó lekker zijn en zo'n bevrediging geven dat het vlees helemaal niet mist. Om te beginnen deze vegetarische linzencurry: Dal Bhat. Dal is de naam van gerechten die gemaakt zijn van linzen, en bhat staat voor rijst. Dal Bhat komt uit India en in Nepal wordt het veel gegeten. Het gerecht is een beetje spicy, hartig en geeft een voldaan gevoel door de peulvruchten.
No ratings yet
Cuisine Indiaas, Nepalees
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

Dal Bhat

  • Basmatirijst
  • Zonnebloemolie
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 stukje gember
  • 2 groene pepers
  • 2 wortels
  • 200 gr spinazie
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1 tl komijn
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl garam masala
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 500 gr rode splitlinzen
  • 1 blik kokosmelk

Om te garneren

  • 1 pak Naan b.v. van Pataks
  • Yoghurt
  • Verse koriander
  • 1 groene peper
  • Komkommer

Instructies
 

Dal Bhat

  • Kook basmatirijst voor het benodigde aantal personen.
    Snipper 1 ui. Verhit 2 el zonnebloemolie in een wok en fruit de ui hierin voor 5 minuten. Snij in de tussentijd 2 teentjes knoflook en een stukje verse gember fijn. En snij 2 groene pepers in ringen. Voeg toe en fruit mee met de uien.
    Voeg 1 tl kurkuma, 1 tl koriander, 1 tl komijn, 1 tl paprikapoeder en 1 tl garam masala toe.
    Was 2 wortels, snij deze in plakjes en voeg toe. Giet er 1 blik tomatenblokjes bij. Verkruimel 2 groentebouillonblokjes erboven. Gooi er 500 gram rode splitlinzen bij en roer alles door. Voeg een halve liter water toe en breng het geheel aan de kook. Laat de curry ± 20 minuten rustig pruttelen op een lage hittebron.
    Voeg na 20 minuten 1 blik kokosmelk toe en verwarm dit et de curry, maar laat het niet koken. Kokosmelk kan dan gaan schiften. Roer 200 gram spinazie door de curry.

Serveren

  • Schep basmatirijst in een kom en schep er een ruime hoeveelheid linzencurry bij. Garneer de kom met yoghurt, groene peper ringetjes, verse koriander, en komkommerschijfjes. Leg er een stuk naan bij.

Video

TIP

Probeer ook eens deze vegetarische Nasi Goreng
Snelle Nasi Goreng. Indonesisch ontbijt met left-overs.
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel