Krijg tot 20% korting op hotelovernachtingen!

Traditionele kruidenmix

Doksa masala is een heerlijke en pittige specerijenmix die veel wordt gebruikt in de Hindoestaanse en Surinaamse keuken. Het is een traditionele kruidenmix die gebruikt wordt om een rijke en aromatische smaak toe te voegen aan verschillende gerechten.

De samenstelling van doksa masala kan variëren afhankelijk van de regio en het recept, maar het bevat over het algemeen een combinatie van specerijen zoals koriander, komijn, kurkuma, rode chilipoeder, gember, knoflook, zwarte peper en kaneel. Deze mix van specerijen geeft doksa masala zijn kenmerkende smaakprofiel, dat zowel pittig als warm is.

Doksa eend

Doksa masala wordt vaak gebruikt als een smaakmaker voor vlees- en groentegerechten. Meestal wordt het gebruikt voor eend (Doksa), voordat het gegrild, gebakken of gestoofd wordt. Het voegt een diepe smaak en kleur toe aan het vlees, waardoor het heerlijk sappig en kruidig wordt.

Daarnaast kan doksa masala ook worden toegevoegd aan groentegerechten zoals curry’s, stoofschotels en gebakken groenten. Het geeft de gerechten een intense smaak en een levendige kleur. De combinatie van specerijen in doksa masala zorgt voor een perfecte balans tussen pittigheid, zoetheid en aardse tonen, waardoor de gerechten een onderscheidende smaak krijgen.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Surinaamse-roti-doksa-masala-eend-madame-jeanette

Roti met Doksa Masala. Surinaams gestoofde eend.

Ik had zelf wel eens eerder roti met masala eend gegeten, maar nooit zelf klaargemaakt. Tot ik bij de Aziatische supermarkt een zakje Doksa Masala tegenkwam. Dé kruidenmix om dit heerlijke spicy eendenvlees klaar te maken. Ik nam meteen een Pekingeend en een paar rotiplaten mee uit de vriezer en ging aan de slag. En ik kan vast verklappen, met een fantastisch resultaat! Niet alleen omdat ik zelf voor het eerst een eend in stukken heb gesneden, maar vooral omdat het recept ontzettend lekker is geworden.
De Doksa Masala heeft lekker een paar uurtjes staan stoven in de oven waardoor de eend super zacht is geworden en het vlees zo van het bot valt. In een heerlijke kruidige saus zoals je van de Surinaamse keuken gewend bent, met een beetje pit van een Madame Jeanette peper.
Lekker met Surinaamse aardappels en boontjes, een gekookt eitje en natuurlijk een luchtige rotiplaat.
No ratings yet
Cuisine Surinaams
Servings 4 personen

Keukenspullen

  • 1 Stoofpan

Ingrediënten
  

Doksa Masala eend

  • 1 Pekingeend (Doksa) verkrijgbaar bij de Aziatische supermarkt
  • 1 ui
  • 6 teentjes knoflook
  • 1 Madame Jeanette peper
  • 3 el Doksa Masala of Hindoestaanse Masala
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl zwarte peper
  • 2 Maggi bouillonblokjes
  • 1 el tomatenpuree
  • zout

Surinaamse aardappels en boontjes

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el Hindoestaanse masala
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 kilo aardappels
  • 400 gram gebroken sperziebonen

Serveren

  • 4 eieren
  • 4 rotiplaten Toko of Aziatische supermarkt

Instructies
 

Doksa Masala eend

  • Verwarm de oven voor op 150 graden.
  • Zet de waterkoker aan met 1,5 liter water.
  • We gaan eerst een Pekingeend (Doksa) portioneren. Snij de borstkas van de Pekingeend doormidden met een gekarteld scherp mes. Breek hem daarna open met je handen. Snij de eendenpoten en de vleugels eraf, en neem zoveel mogelijk vlees mee. Snij de eendenborsten eraf, hierbij mag bot eraan blijven zitten. Snij tot slot de achterkant in een paar stukken.
  • Snipper 1 ui. Verhit een scheutje plantaardige olie in een stoofpan en fruit hier de ui in. Pers 6 teentjes knoflook uit en voeg toe. Snij 1 Madame Jeanette peper doormidden. Haal de zaadjes en zaadlijsten eruit voor een minder pittige smaak. Snij de peper in kleine stukjes en voeg toe. Roer er 3 eetlepels Doksa Masala, 1 theelepel komijnpoeder en 1 theelepel zwarte peper door. Verkruimel 2 Maggi bouillonblokjes en voeg toe. Giet er een scheutje gekookt water bij.
  • Strooi zout over de stukken eend en meng de stukken door de saus. Giet er een scheut gekookt water bij tot de eens ongeveer tot de helft onder water staat en zet de stoofpan met de deksel erop 2 uur in de oven. Hussel de stukken eend na 1 uur om zodat de bovenste stukken onderop komen te liggen.

Surinaamse aardappels en boontjes

  • Snipper 1 ui. Verhit een scheutje plantaardige olie in een pan en fruit hier de ui in. Snij 2 teentjes knoflook fijn en voeg toe. Voeg 1 eetlepel Hindoestaanse masala, 1 theelepel komijnpoeder, 1 kippenbouillonblokje en 1 eetlepel tomatenpuree toe en roer door. Voeg een scheutje gekookt water toe.
  • Schil 1 kilo aardappels en snij ze in stukjes. Voeg de aardappelstukjes toe en roer door de saus. Gooi er een zak gebroken sperziebonen van 400 gram bij. Giet er gekookt water bij tot het geheel net onder water staat. Breng het aan de kook en laat het daarna op een lage hittebron 15 minuten rustig pruttelen.
  • Kook 4 eieren hard.

Serveren

  • Warm de rotiplaten in de magnetron en leg ze voor ieder op een bord. Schep de aardappels en boontjes erbij, leg een paar stukken eend op de borden, snij de eieren doormidden en leg die in de saus.

TIP

Maak deze pittige Surinaamse sambal voor bij de roti
Surinaamse-sambal-met-Madame-Jeanette-of-lemon-drop-pepers
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Surinaamse-roti-doksa-masala-eend-madame-jeanette
Surinaamse Moksi Meti
Surinaamse Moksi Meti
Lees meer
Stinky Tofu uit Taiwan
Stinky Tofu uit Taiwan
Taiwanese stinky tofu is een gerecht dat nieuwsgierigheid wekt, misschien zelfs een beetje angst inboezemt, maar uiteindelijk een verhaal vertelt over traditie, smaak en cultuur.
Lees meer
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Er is toch geen snack zo lekker als knapperige versgebakken patat frites. Van die goudbruine handgesneden frieten, gemaakt van nieuwe oogst patat-aardappelen. Maar hoe maak je dat zelf?
Lees meer
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane is één van mijn favoriete Italiaanse gerechten. Een soort lasagne maar in plaats van pastabladen worden er aubergineplakken gebruikt. Het is een heerlijk vegetarisch gerecht en...
Lees meer
Courgettesoep met kerrie
Courgettesoep met kerrie
Maak deze romige courgettesoep met kerrie en paprika – gezond, snel klaar en ideaal voor courgettes uit je moestuin!
Lees meer
Marokkaanse Bastilla met kip
Marokkaanse Bastilla met kip
Ontdek de Marokkaanse bastilla met kip uit Fez: een feestelijk gerecht met krokant deeg, specerijen, amandelen en een vleugje zoet.
Lees meer
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa: mals Indisch gestoofd rundvlees met kruidige saus, zoetzure snijbonen en gele rijst. Comfortfood met een Indische twist.
Lees meer
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Maak Portugese bacalhau met knoflooksaus, koriander en gebakken uien. In Portugal koop je ontzouten bacalhau, in NL gebruik je kabeljauw.
Lees meer
Portugese Bonensoep met Chorizo
Portugese Bonensoep met Chorizo
Heerlijke Portugese bonensoep (sopa de feijão) met chorizo, spek, bonen en aardappel. Volgens authentiek recept, eenvoudig thuis te maken.
Lees meer
Arabian Nights Chicken
Arabian Nights Chicken
Arabian Nights Chicken: Midden-Oosterse kipstoof met abrikozen, kaneel en amandelen. Vol smaak, eenvoudig te maken, perfect met geurige rijst.
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp