Traditionele kruidenmix

Doksa masala is een heerlijke en pittige specerijenmix die veel wordt gebruikt in de Hindoestaanse en Surinaamse keuken. Het is een traditionele kruidenmix die gebruikt wordt om een rijke en aromatische smaak toe te voegen aan verschillende gerechten.

De samenstelling van doksa masala kan variëren afhankelijk van de regio en het recept, maar het bevat over het algemeen een combinatie van specerijen zoals koriander, komijn, kurkuma, rode chilipoeder, gember, knoflook, zwarte peper en kaneel. Deze mix van specerijen geeft doksa masala zijn kenmerkende smaakprofiel, dat zowel pittig als warm is.

Doksa eend

Doksa masala wordt vaak gebruikt als een smaakmaker voor vlees- en groentegerechten. Meestal wordt het gebruikt voor eend (Doksa), voordat het gegrild, gebakken of gestoofd wordt. Het voegt een diepe smaak en kleur toe aan het vlees, waardoor het heerlijk sappig en kruidig wordt.

Daarnaast kan doksa masala ook worden toegevoegd aan groentegerechten zoals curry’s, stoofschotels en gebakken groenten. Het geeft de gerechten een intense smaak en een levendige kleur. De combinatie van specerijen in doksa masala zorgt voor een perfecte balans tussen pittigheid, zoetheid en aardse tonen, waardoor de gerechten een onderscheidende smaak krijgen.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Surinaamse-roti-doksa-masala-eend-madame-jeanette

Roti met Doksa Masala. Surinaams gestoofde eend.

Ik had zelf wel eens eerder roti met masala eend gegeten, maar nooit zelf klaargemaakt. Tot ik bij de Aziatische supermarkt een zakje Doksa Masala tegenkwam. Dé kruidenmix om dit heerlijke spicy eendenvlees klaar te maken. Ik nam meteen een Pekingeend en een paar rotiplaten mee uit de vriezer en ging aan de slag. En ik kan vast verklappen, met een fantastisch resultaat! Niet alleen omdat ik zelf voor het eerst een eend in stukken heb gesneden, maar vooral omdat het recept ontzettend lekker is geworden.
De Doksa Masala heeft lekker een paar uurtjes staan stoven in de oven waardoor de eend super zacht is geworden en het vlees zo van het bot valt. In een heerlijke kruidige saus zoals je van de Surinaamse keuken gewend bent, met een beetje pit van een Madame Jeanette peper.
Lekker met Surinaamse aardappels en boontjes, een gekookt eitje en natuurlijk een luchtige rotiplaat.
No ratings yet
Cuisine Surinaams
Servings 4 personen

Keukenspullen

  • 1 Stoofpan

Ingrediënten
  

Doksa Masala eend

  • 1 Pekingeend (Doksa) verkrijgbaar bij de Aziatische supermarkt
  • 1 ui
  • 6 teentjes knoflook
  • 1 Madame Jeanette peper
  • 3 el Doksa Masala of Hindoestaanse Masala
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl zwarte peper
  • 2 Maggi bouillonblokjes
  • 1 el tomatenpuree
  • zout

Surinaamse aardappels en boontjes

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el Hindoestaanse masala
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 kilo aardappels
  • 400 gram gebroken sperziebonen

Serveren

  • 4 eieren
  • 4 rotiplaten Toko of Aziatische supermarkt

Instructies
 

Doksa Masala eend

  • Verwarm de oven voor op 150 graden.
  • Zet de waterkoker aan met 1,5 liter water.
  • We gaan eerst een Pekingeend (Doksa) portioneren. Snij de borstkas van de Pekingeend doormidden met een gekarteld scherp mes. Breek hem daarna open met je handen. Snij de eendenpoten en de vleugels eraf, en neem zoveel mogelijk vlees mee. Snij de eendenborsten eraf, hierbij mag bot eraan blijven zitten. Snij tot slot de achterkant in een paar stukken.
  • Snipper 1 ui. Verhit een scheutje plantaardige olie in een stoofpan en fruit hier de ui in. Pers 6 teentjes knoflook uit en voeg toe. Snij 1 Madame Jeanette peper doormidden. Haal de zaadjes en zaadlijsten eruit voor een minder pittige smaak. Snij de peper in kleine stukjes en voeg toe. Roer er 3 eetlepels Doksa Masala, 1 theelepel komijnpoeder en 1 theelepel zwarte peper door. Verkruimel 2 Maggi bouillonblokjes en voeg toe. Giet er een scheutje gekookt water bij.
  • Strooi zout over de stukken eend en meng de stukken door de saus. Giet er een scheut gekookt water bij tot de eens ongeveer tot de helft onder water staat en zet de stoofpan met de deksel erop 2 uur in de oven. Hussel de stukken eend na 1 uur om zodat de bovenste stukken onderop komen te liggen.

Surinaamse aardappels en boontjes

  • Snipper 1 ui. Verhit een scheutje plantaardige olie in een pan en fruit hier de ui in. Snij 2 teentjes knoflook fijn en voeg toe. Voeg 1 eetlepel Hindoestaanse masala, 1 theelepel komijnpoeder, 1 kippenbouillonblokje en 1 eetlepel tomatenpuree toe en roer door. Voeg een scheutje gekookt water toe.
  • Schil 1 kilo aardappels en snij ze in stukjes. Voeg de aardappelstukjes toe en roer door de saus. Gooi er een zak gebroken sperziebonen van 400 gram bij. Giet er gekookt water bij tot het geheel net onder water staat. Breng het aan de kook en laat het daarna op een lage hittebron 15 minuten rustig pruttelen.
  • Kook 4 eieren hard.

Serveren

  • Warm de rotiplaten in de magnetron en leg ze voor ieder op een bord. Schep de aardappels en boontjes erbij, leg een paar stukken eend op de borden, snij de eieren doormidden en leg die in de saus.

TIP

Maak deze pittige Surinaamse sambal voor bij de roti
Surinaamse-sambal-met-Madame-Jeanette-of-lemon-drop-pepers
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Griekse Stifado

Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, uien, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot...
Read More

Griekse salade

Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, sjalotjes, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot...
Read More

Chicken Biryani Uit De Instant Pot

Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Read More

Bjang Bjang Noodles

Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Read More

3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën

Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel...
Read More

Oranjetompoucen

Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging...
Read More

Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus

Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Read More

Mungbonen Curry met Boerenkool

Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten....
Read More

Peking Eend Maken

Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert...
Read More

Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen

Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit...
Read More

Bombay Aardappelcurry

Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees...
Read More

Zuurkoolstamppot

Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Read More

Boerenkoolstamppot zoals ’t hoort!

Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de...
Read More

Vegetarische Indiase Curry

Zin in een verwarmende maaltijd waarbij je vlees écht niet mist? Deze vegetarische Indiase curry met kikkererwten, bloemkool en aardappel...
Read More

Orange Chicken Spiezen met Pindakruim, Gele Rijst en Ananassalade

Zin in een wereldse smaakexplosie? Maak heerlijke orange chicken spiezen met pindakruim, geurige gele rijst, frisse ananassalade en smaakvolle refried...
Read More

Vegetarische spekjes van tofu

Ben je op zoek naar een smakelijk alternatief voor spek? Met dit recept laat ik je zien hoe je zelf...
Read More

Curry Fish Balls uit Hong Kong

Curry fish balls zijn kleine, chewy balletjes gemaakt van vispasta, gekookt in een pittige currysaus. Dit is het meest populaire...
Read More

Vegetarische Pasta met Broccoli, Roomkaas en Walnoten

In dit gerecht combineren we de zachte, milde smaak van broccoli met de romige zachtheid van roomkaas en de rijke...
Read More

Vlam oliebollen

Een verrassende twist op de klassieke oliebol: de Vlam Oliebolletjes! Deze pittige hapjes zijn gevuld met gekruid gehakt en Madame...
Read More

Kerststoofvlees met cranberries

Kerststoofvlees met cranberries is de ultieme belichaming van comfort food tijdens de feestdagen. Het gerecht combineert malse stukjes rundvlees die...
Read More
Surinaamse-roti-doksa-masala-eend-madame-jeanette
Griekse Stifado
Griekse Stifado
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, uien, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Lees meer
Bjang Bjang Noodles
Bjang Bjang Noodles
Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Lees meer
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Oranjetompoucen
Oranjetompoucen
Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging – maar als ze lukken, zijn ze spectaculair!
Lees meer
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Lees meer
Mungbonen Curry met Boerenkool
Mungbonen Curry met Boerenkool
Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten. Bekijk het recept!
Lees meer
Peking Eend Maken
Peking Eend Maken
Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert en serveert met pannenkoekjes, hoisinsaus, komkommer en bosui.
Lees meer
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit eenvoudige recept en de Instant Vortex Plus Airfryer zet je in minder dan een uur de perfecte...
Lees meer
Bombay Aardappelcurry
Bombay Aardappelcurry
Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees geen seconde mist!
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp