Krijg tot 20% korting op hotelovernachtingen!

Traditionele kruidenmix

Doksa masala is een heerlijke en pittige specerijenmix die veel wordt gebruikt in de Hindoestaanse en Surinaamse keuken. Het is een traditionele kruidenmix die gebruikt wordt om een rijke en aromatische smaak toe te voegen aan verschillende gerechten.

De samenstelling van doksa masala kan variëren afhankelijk van de regio en het recept, maar het bevat over het algemeen een combinatie van specerijen zoals koriander, komijn, kurkuma, rode chilipoeder, gember, knoflook, zwarte peper en kaneel. Deze mix van specerijen geeft doksa masala zijn kenmerkende smaakprofiel, dat zowel pittig als warm is.

Doksa eend

Doksa masala wordt vaak gebruikt als een smaakmaker voor vlees- en groentegerechten. Meestal wordt het gebruikt voor eend (Doksa), voordat het gegrild, gebakken of gestoofd wordt. Het voegt een diepe smaak en kleur toe aan het vlees, waardoor het heerlijk sappig en kruidig wordt.

Daarnaast kan doksa masala ook worden toegevoegd aan groentegerechten zoals curry’s, stoofschotels en gebakken groenten. Het geeft de gerechten een intense smaak en een levendige kleur. De combinatie van specerijen in doksa masala zorgt voor een perfecte balans tussen pittigheid, zoetheid en aardse tonen, waardoor de gerechten een onderscheidende smaak krijgen.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Surinaamse-roti-doksa-masala-eend-madame-jeanette

Roti met Doksa Masala. Surinaams gestoofde eend.

Ik had zelf wel eens eerder roti met masala eend gegeten, maar nooit zelf klaargemaakt. Tot ik bij de Aziatische supermarkt een zakje Doksa Masala tegenkwam. Dé kruidenmix om dit heerlijke spicy eendenvlees klaar te maken. Ik nam meteen een Pekingeend en een paar rotiplaten mee uit de vriezer en ging aan de slag. En ik kan vast verklappen, met een fantastisch resultaat! Niet alleen omdat ik zelf voor het eerst een eend in stukken heb gesneden, maar vooral omdat het recept ontzettend lekker is geworden.
De Doksa Masala heeft lekker een paar uurtjes staan stoven in de oven waardoor de eend super zacht is geworden en het vlees zo van het bot valt. In een heerlijke kruidige saus zoals je van de Surinaamse keuken gewend bent, met een beetje pit van een Madame Jeanette peper.
Lekker met Surinaamse aardappels en boontjes, een gekookt eitje en natuurlijk een luchtige rotiplaat.
No ratings yet
Cuisine Surinaams
Servings 4 personen

Keukenspullen

  • 1 Stoofpan

Ingrediënten
  

Doksa Masala eend

  • 1 Pekingeend (Doksa) verkrijgbaar bij de Aziatische supermarkt
  • 1 ui
  • 6 teentjes knoflook
  • 1 Madame Jeanette peper
  • 3 el Doksa Masala of Hindoestaanse Masala
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl zwarte peper
  • 2 Maggi bouillonblokjes
  • 1 el tomatenpuree
  • zout

Surinaamse aardappels en boontjes

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el Hindoestaanse masala
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 kilo aardappels
  • 400 gram gebroken sperziebonen

Serveren

  • 4 eieren
  • 4 rotiplaten Toko of Aziatische supermarkt

Instructies
 

Doksa Masala eend

  • Verwarm de oven voor op 150 graden.
  • Zet de waterkoker aan met 1,5 liter water.
  • We gaan eerst een Pekingeend (Doksa) portioneren. Snij de borstkas van de Pekingeend doormidden met een gekarteld scherp mes. Breek hem daarna open met je handen. Snij de eendenpoten en de vleugels eraf, en neem zoveel mogelijk vlees mee. Snij de eendenborsten eraf, hierbij mag bot eraan blijven zitten. Snij tot slot de achterkant in een paar stukken.
  • Snipper 1 ui. Verhit een scheutje plantaardige olie in een stoofpan en fruit hier de ui in. Pers 6 teentjes knoflook uit en voeg toe. Snij 1 Madame Jeanette peper doormidden. Haal de zaadjes en zaadlijsten eruit voor een minder pittige smaak. Snij de peper in kleine stukjes en voeg toe. Roer er 3 eetlepels Doksa Masala, 1 theelepel komijnpoeder en 1 theelepel zwarte peper door. Verkruimel 2 Maggi bouillonblokjes en voeg toe. Giet er een scheutje gekookt water bij.
  • Strooi zout over de stukken eend en meng de stukken door de saus. Giet er een scheut gekookt water bij tot de eens ongeveer tot de helft onder water staat en zet de stoofpan met de deksel erop 2 uur in de oven. Hussel de stukken eend na 1 uur om zodat de bovenste stukken onderop komen te liggen.

Surinaamse aardappels en boontjes

  • Snipper 1 ui. Verhit een scheutje plantaardige olie in een pan en fruit hier de ui in. Snij 2 teentjes knoflook fijn en voeg toe. Voeg 1 eetlepel Hindoestaanse masala, 1 theelepel komijnpoeder, 1 kippenbouillonblokje en 1 eetlepel tomatenpuree toe en roer door. Voeg een scheutje gekookt water toe.
  • Schil 1 kilo aardappels en snij ze in stukjes. Voeg de aardappelstukjes toe en roer door de saus. Gooi er een zak gebroken sperziebonen van 400 gram bij. Giet er gekookt water bij tot het geheel net onder water staat. Breng het aan de kook en laat het daarna op een lage hittebron 15 minuten rustig pruttelen.
  • Kook 4 eieren hard.

Serveren

  • Warm de rotiplaten in de magnetron en leg ze voor ieder op een bord. Schep de aardappels en boontjes erbij, leg een paar stukken eend op de borden, snij de eieren doormidden en leg die in de saus.

TIP

Maak deze pittige Surinaamse sambal voor bij de roti
Surinaamse-sambal-met-Madame-Jeanette-of-lemon-drop-pepers
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Surinaamse-roti-doksa-masala-eend-madame-jeanette
Koreaanse Bibimbap
Koreaanse Bibimbap
Bibimbap is een kleurrijke Koreaanse rijstbowl met groenten, ei en pittige gochujangsaus. Ontdek hoe je dit flexibele gerecht zelf maakt.
Lees meer
Dan Dan Noodles
Dan Dan Noodles
Maak zelf Dan Dan Noodles: pittige Chinese noedels met gehakt, chili-olie en sesampasta. Inclusief slimme supermarkt-alternatieven voor authentieke smaak.
Lees meer
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Yiouvetsi is een Grieks stoofgerecht met orzo. In dit recept met gamba’s, venkel en feta maak je een lichte, moderne versie van deze klassieker.
Lees meer
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Lees meer
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse chicken skewers en beef kabobs van de BBQ met yoghurt-tahini saus. Smaakvol streetfood geïnspireerd op mijn reis door Marokko. Bekijk het recept!
Lees meer
Griekse Stifado
Griekse Stifado
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, uien, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Lees meer
Bjang Bjang Noodles
Bjang Bjang Noodles
Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Lees meer
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Oranjetompoucen
Oranjetompoucen
Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging – maar als ze lukken, zijn ze spectaculair!
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp