Pilav betekent gekookte rijst

De naam “pilav” is afgeleid van het Perzische woord “pilāf”, wat gekookte rijst betekent. Pilav is een gerecht dat bestaat uit gekookte rijst, vaak bereid met bouillon en diverse kruiden en specerijen. Het is een populair gerecht in verschillende keukens over de hele wereld, met regionale variaties en ingrediënten.

Oorsprong

De oorsprong van pilav is niet eenduidig vast te stellen, omdat het door de geschiedenis heen door verschillende culturen is overgenomen en aangepast. Het wordt echter vaak geassocieerd met het Midden-Oosten, Centraal-Azië en India. Pilav heeft een lange geschiedenis en heeft zich verspreid via handelsroutes en migratie.

In veel landen zijn er lokale versies van pilav met specifieke ingrediënten en bereidingswijzen. Het is een veelzijdig gerecht dat kan worden aangepast aan de culinaire tradities en smaken van verschillende regio’s.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Vegetarische Midden Oosterse Pilav met geroosterde pompoen

Pilav met geroosterde pompoen en sjalot

De vegetarische pilav met geroosterde pompoen en sjalot volgens dit recept, is een heerlijk en voedzaam gerecht dat de rijke smaken van geroosterde groenten combineert met de aromatische basiskruiden van pilav. Dit recept biedt een perfecte balans tussen zachte, gestoomde rijst en knapperige, geroosterde groenten, wat resulteert in een smaakvolle en bevredigende maaltijd.
No ratings yet
Course Hoofdgerecht
Cuisine Midden-Oosters, Vegetarisch
Servings 4 personen

Keukenspullen

  • Vijzel

Ingrediënten
  

Pilav

  • 1 tl korianderzaad
  • 1 tl venkelzaad
  • 1 tl komijnzaad
  • 3 kardemompeulen
  • 1 kaneelstokje
  • 5 kruidnagels
  • 2 cm gemberwortel
  • olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 1 groentebouillonblokje
  • 1 kop zilvervliesrijst
  • 1 bol burrata
  • basilicum

Geroosterde pompoen

  • 1 pompoen
  • 3 sjalotten
  • olijfolie
  • zout uit de molen
  • 1 tl gemberpoeder
  • ½ tl komijnzaad
  • ½ tl venkelzaad
  • 1 tl chilivlokken
  • ½ limoen
  • honing

Instructies
 

Pilav

  • Rooster in een droge koekenpan 1 tl korianderzaad, 1 tl venkelzaad, 1 tl komijnzaad, 3 kardemompeulen, 5 kruidnagels en een verkruimeld1 kaneelstokje. Gooi de specerijen na het roosteren in een vijzel en stamp het fijn tot een spice-mix
    Tip: Je kunt ook heel goed een kleine koffiebonenmaler gebruiken.
  • Kook ± 1 liter water in waterkoker.
  • Snij ± 2 cm gemberwortel en 2 teentjes knoflook fijn. Verhit in dezelfde koekenpan een scheutje olijfolie en fruit de gember en knoflook hierin. Snij 1 rode peper fijn (haal eventueel de zaadjes en zaadlijsten eruit) en voeg toe. Verkruimel er 1 groentebouillonblokje boven. Voeg 1 flinke1 kop zilvervliesrijst toe en roer erdoor. Giet er gekookt water bij tot de rijst ± 1 cm onder water staat. Roer de spice-mix uit de vijzel er door.
    Breng aan de kook, draai de hittebron laag en laat het gerecht in 20 minuten met de deksel op de pan gaar worden.

Geroosterde pompoen

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Snij een middelgrote 1 pompoen doormidden. Haal met een lepel de zaden en draden eruit. Snij de helften in parten. Verdeel de parten op een met bakpapier beklede bakplaat. Snij 3 sjalotten in grove stukken en leg die bij de pompoen.
  • Smeer de pompoenparten met een bakkwast in met olijfolie en bestrooi met zout uit de molen. Zet de oven op grillstand en grill de pompoen 30 minuten.
  • Maak intussen de spice-mix voor de pompoen door 1 tl gemberpoeder, ½ tl komijnzaad, ½ tl venkelzaad en 1 tl chilivlokken in een kommetje te mengen.
  • Haal na 15 minuten de pompoen uit de oven en strooi de spice-mix erover. Knijp het sap van een halve ½ limoen en sprenkel er wat honing over. Zet de bakplaat terug in de oven voor de resterende 15 minuten.

Serveren

  • Leg als de rijst bijna is drooggekookt een 1 bol burrata in het midden van de rijst. Laat deze warm worden en een beetje smelten. Verdeel de pompoenparten en sjalotten over het rijstgerecht. Strooi er blaadjes basilicum over. Snij de bol burrata een stukje open zodat de gesmolten kaas eruit kan lopen.

Video

TIP

Probeer ook eens deze pastinaak linzen curry. Dat is ook lekker eten zonder vlees!
Vegetarische Pastinaak-Linzen-Curry
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Maak eenvoudig Midden-Oosterse pilav met pompoen
Japanse Matcha Mini Cheesecakes
Japanse Matcha Mini Cheesecakes
Lees meer
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen met bolognesesaus, mozzarella en Grana Padano - ook lekker in vegetarische variant met rulgehakt
Lees meer
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en romige sushi-rijst met oesterzwammen. Een gerecht vol umami, pure smaken en de serene rust van Kyoto op je bord.
Lees meer
Surinaamse Moksi Meti
Surinaamse Moksi Meti
Maak authentieke Surinaamse Moksi Meti met geroosterd buikspek, kip, paksoi en Char Siu – een vleesfeest vol smaak!
Lees meer
Stinky Tofu uit Taiwan
Stinky Tofu uit Taiwan
Taiwanese stinky tofu is een gerecht dat nieuwsgierigheid wekt, misschien zelfs een beetje angst inboezemt, maar uiteindelijk een verhaal vertelt over traditie, smaak en cultuur.
Lees meer
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Er is toch geen snack zo lekker als knapperige versgebakken patat frites. Van die goudbruine handgesneden frieten, gemaakt van nieuwe oogst patat-aardappelen. Maar hoe maak je dat zelf?
Lees meer
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane is één van mijn favoriete Italiaanse gerechten. Een soort lasagne maar in plaats van pastabladen worden er aubergineplakken gebruikt. Het is een heerlijk vegetarisch gerecht en...
Lees meer
Courgettesoep met kerrie
Courgettesoep met kerrie
Maak deze romige courgettesoep met kerrie en paprika – gezond, snel klaar en ideaal voor courgettes uit je moestuin!
Lees meer
Marokkaanse Bastilla met kip
Marokkaanse Bastilla met kip
Ontdek de Marokkaanse bastilla met kip uit Fez: een feestelijk gerecht met krokant deeg, specerijen, amandelen en een vleugje zoet.
Lees meer
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa: mals Indisch gestoofd rundvlees met kruidige saus, zoetzure snijbonen en gele rijst. Comfortfood met een Indische twist.
Lees meer
Facebook
Pinterest
WhatsApp