Go Back
+ servings
Vegetarische Midden Oosterse Pilav met geroosterde pompoen

Pilav met geroosterde pompoen en sjalot

De vegetarische pilav met geroosterde pompoen en sjalot volgens dit recept, is een heerlijk en voedzaam gerecht dat de rijke smaken van geroosterde groenten combineert met de aromatische basiskruiden van pilav. Dit recept biedt een perfecte balans tussen zachte, gestoomde rijst en knapperige, geroosterde groenten, wat resulteert in een smaakvolle en bevredigende maaltijd.
No ratings yet
Course Hoofdgerecht
Cuisine Midden-Oosters, Vegetarisch
Servings 4 personen

Keukenspullen

  • Vijzel

Ingrediënten
  

Pilav

  • 1 tl korianderzaad
  • 1 tl venkelzaad
  • 1 tl komijnzaad
  • 3 kardemompeulen
  • 1 kaneelstokje
  • 5 kruidnagels
  • 2 cm gemberwortel
  • olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 1 groentebouillonblokje
  • 1 kop zilvervliesrijst
  • 1 bol burrata
  • basilicum

Geroosterde pompoen

  • 1 pompoen
  • 3 sjalotten
  • olijfolie
  • zout uit de molen
  • 1 tl gemberpoeder
  • ½ tl komijnzaad
  • ½ tl venkelzaad
  • 1 tl chilivlokken
  • ½ limoen
  • honing

Instructies
 

Pilav

  • Rooster in een droge koekenpan 1 tl korianderzaad, 1 tl venkelzaad, 1 tl komijnzaad, 3 kardemompeulen, 5 kruidnagels en een verkruimeld1 kaneelstokje. Gooi de specerijen na het roosteren in een vijzel en stamp het fijn tot een spice-mix
    Tip: Je kunt ook heel goed een kleine koffiebonenmaler gebruiken.
  • Kook ± 1 liter water in waterkoker.
  • Snij ± 2 cm gemberwortel en 2 teentjes knoflook fijn. Verhit in dezelfde koekenpan een scheutje olijfolie en fruit de gember en knoflook hierin. Snij 1 rode peper fijn (haal eventueel de zaadjes en zaadlijsten eruit) en voeg toe. Verkruimel er 1 groentebouillonblokje boven. Voeg 1 flinke1 kop zilvervliesrijst toe en roer erdoor. Giet er gekookt water bij tot de rijst ± 1 cm onder water staat. Roer de spice-mix uit de vijzel er door.
    Breng aan de kook, draai de hittebron laag en laat het gerecht in 20 minuten met de deksel op de pan gaar worden.

Geroosterde pompoen

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Snij een middelgrote 1 pompoen doormidden. Haal met een lepel de zaden en draden eruit. Snij de helften in parten. Verdeel de parten op een met bakpapier beklede bakplaat. Snij 3 sjalotten in grove stukken en leg die bij de pompoen.
  • Smeer de pompoenparten met een bakkwast in met olijfolie en bestrooi met zout uit de molen. Zet de oven op grillstand en grill de pompoen 30 minuten.
  • Maak intussen de spice-mix voor de pompoen door 1 tl gemberpoeder, ½ tl komijnzaad, ½ tl venkelzaad en 1 tl chilivlokken in een kommetje te mengen.
  • Haal na 15 minuten de pompoen uit de oven en strooi de spice-mix erover. Knijp het sap van een halve ½ limoen en sprenkel er wat honing over. Zet de bakplaat terug in de oven voor de resterende 15 minuten.

Serveren

  • Leg als de rijst bijna is drooggekookt een 1 bol burrata in het midden van de rijst. Laat deze warm worden en een beetje smelten. Verdeel de pompoenparten en sjalotten over het rijstgerecht. Strooi er blaadjes basilicum over. Snij de bol burrata een stukje open zodat de gesmolten kaas eruit kan lopen.

Video

TIP

Probeer ook eens deze pastinaak linzen curry. Dat is ook lekker eten zonder vlees!
Vegetarische Pastinaak-Linzen-Curry
Keyword Vegetarisch.
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel