Ouderwets Comfort Food

Er zijn van die gerechten die niet zomaar een maaltijd zijn, maar een stukje geschiedenis. Deze ouderwetse bruine bonensoep hoort daar absoluut bij. Elke keer dat ik hem maak, ruikt mijn keuken precies zoals bij mijn oma vroeger – vol warmte, geduld en liefde.

Oma’s Bruine Bonensoep

Als kind wist ik al: als er een grote pan soep op het fornuis stond, was het feest. Mijn oma kookte nooit met een recept, maar met gevoel. Ze gebruikte wat er in huis was – bonen die ze de avond ervoor liet weken, stukken winterpeen, knolselderij en een flinke rookworst. Alles samen gaf dat die volle, hartige smaak waar geen pakje of zakje aan kan tippen.

Deze bruine bonensoep volgens oma’s recept is gevuld met verse groenten zoals prei, aardappel, wortel en knolselderij. De stukjes spek zorgen voor die kenmerkende diepte in smaak, en de rookworst maakt het gerecht helemaal af. Het is pure Hollandse comfortfood, precies zoals het bedoeld is: stevig, voedzaam en verwarmend.

“Deze ouderwetse bruine bonensoep volgens het recept van mijn oma is echte Hollands comfortfood – rijk, romig en hartverwarmend.”

Variaties

En wat ik zo mooi vind: elke familie heeft zijn eigen versie. Sommigen doen er een schepje azijn bij voor wat frisheid, anderen gebruiken juist wat sambal voor pit. Maar de basis – de bonen, de groente en het hartige vlees – blijft overal hetzelfde.

De geur die je keuken vult

Maak deze soep op een vrije zondag, laat hem rustig pruttelen en geniet van de geur die je keuken vult. Serveer met een plak roggebrood met katenspek of een dikke snee boerenbrood met roomboter.

Het is meer dan een recept – het is een herinnering in een kom.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Ouderwetse bruine bonensoep met rookworst en groenten in een boerenbond soepkom

Ouderwetse Bruine Bonensoep

Volgens het recept van mijn oma maak ik een rijkgevulde soep met bruine bonen, knolselderij, winterpeen, aardappel, prei, spek en rookworst. De soep krijgt die typische Hollandse smaak die je terugbrengt naar je jeugd.
No ratings yet
Course Maaltijdsoep, Soep
Cuisine Hollands, Nederlands
Servings 6 personen

Ingrediënten
  

  • een stukje zuurkoolspek
  • 2 runderbouillontabletten
  • 1 grote aardappel
  • 2 preien
  • 2 uien
  • 2 winterpenen
  • een knolselderij
  • een bosje platte peterselie
  • 2 potten bruine bonen
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • een ambachtelijke rookworst
  • zwarte peper

Instructies
 

  • Snij een stukje zuurkoolspek in reepjes. Verhit een koeken pan en bak de spekreepjes uit.
  • Maak in een flinke pan 2 liter bouillon van 2 runderbouillontabletten. Schil 1 grote aardappel en snij hem in kleine blokjes.
  • Snij 2 preien in de lengte doormidden maar laat het uiteinde vast zitten. Was het zand tussen alle afzonderlijke bladeren onder de stromende kraan. Snij de preien daarna in halve ringen.
  • Snipper 2 uien. Schil 2 winterpenen en snij ze kleine blokjes. Snij een knolselderij doormidden (we gebruiken de helft) en snij de schil eraf. Snij deze helft in kleine blokjes. Snij de helft van een bosje platte peterselie fijn. De andere helft gebruiken we voor garnering. Voeg alle groenten toe aan de bouillon. Breng aan de kook en voeg 2 potten bruine bonen met het vocht en al toe. Doe tevens de uitgebakken spekjes erbij en roer er 1 klein blikje tomatenpuree door. Zet de hittebron laag en laat de soep 20 minuten pruttelen.
  • Snij een ambachtelijke rookworst in plakjes en voeg de plakjes de laatste 5 minuten toe.
  • Schep de soep in kommen, garneer met de rest van de peterselie en strooi er flink wat zwarte peper over.
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Traditional Dutch brown bean soup with smoked sausage and vegetables
Japanse Matcha Mini Cheesecakes
Japanse Matcha Mini Cheesecakes
Lees meer
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen met bolognesesaus, mozzarella en Grana Padano - ook lekker in vegetarische variant met rulgehakt
Lees meer
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en romige sushi-rijst met oesterzwammen. Een gerecht vol umami, pure smaken en de serene rust van Kyoto op je bord.
Lees meer
Surinaamse Moksi Meti
Surinaamse Moksi Meti
Maak authentieke Surinaamse Moksi Meti met geroosterd buikspek, kip, paksoi en Char Siu – een vleesfeest vol smaak!
Lees meer
Stinky Tofu uit Taiwan
Stinky Tofu uit Taiwan
Taiwanese stinky tofu is een gerecht dat nieuwsgierigheid wekt, misschien zelfs een beetje angst inboezemt, maar uiteindelijk een verhaal vertelt over traditie, smaak en cultuur.
Lees meer
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Er is toch geen snack zo lekker als knapperige versgebakken patat frites. Van die goudbruine handgesneden frieten, gemaakt van nieuwe oogst patat-aardappelen. Maar hoe maak je dat zelf?
Lees meer
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane is één van mijn favoriete Italiaanse gerechten. Een soort lasagne maar in plaats van pastabladen worden er aubergineplakken gebruikt. Het is een heerlijk vegetarisch gerecht en...
Lees meer
Courgettesoep met kerrie
Courgettesoep met kerrie
Maak deze romige courgettesoep met kerrie en paprika – gezond, snel klaar en ideaal voor courgettes uit je moestuin!
Lees meer
Marokkaanse Bastilla met kip
Marokkaanse Bastilla met kip
Ontdek de Marokkaanse bastilla met kip uit Fez: een feestelijk gerecht met krokant deeg, specerijen, amandelen en een vleugje zoet.
Lees meer
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa: mals Indisch gestoofd rundvlees met kruidige saus, zoetzure snijbonen en gele rijst. Comfortfood met een Indische twist.
Lees meer
Facebook
Pinterest
WhatsApp