Go Back
+ servings
Ouderwetse bruine bonensoep met rookworst en groenten in een boerenbond soepkom

Ouderwetse Bruine Bonensoep

Volgens het recept van mijn oma maak ik een rijkgevulde soep met bruine bonen, knolselderij, winterpeen, aardappel, prei, spek en rookworst. De soep krijgt die typische Hollandse smaak die je terugbrengt naar je jeugd.
No ratings yet
Course Maaltijdsoep, Soep
Cuisine Hollands, Nederlands
Servings 6 personen

Ingrediënten
  

  • een stukje zuurkoolspek
  • 2 runderbouillontabletten
  • 1 grote aardappel
  • 2 preien
  • 2 uien
  • 2 winterpenen
  • een knolselderij
  • een bosje platte peterselie
  • 2 potten bruine bonen
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • een ambachtelijke rookworst
  • zwarte peper

Instructies
 

  • Snij een stukje zuurkoolspek in reepjes. Verhit een koeken pan en bak de spekreepjes uit.
  • Maak in een flinke pan 2 liter bouillon van 2 runderbouillontabletten. Schil 1 grote aardappel en snij hem in kleine blokjes.
  • Snij 2 preien in de lengte doormidden maar laat het uiteinde vast zitten. Was het zand tussen alle afzonderlijke bladeren onder de stromende kraan. Snij de preien daarna in halve ringen.
  • Snipper 2 uien. Schil 2 winterpenen en snij ze kleine blokjes. Snij een knolselderij doormidden (we gebruiken de helft) en snij de schil eraf. Snij deze helft in kleine blokjes. Snij de helft van een bosje platte peterselie fijn. De andere helft gebruiken we voor garnering. Voeg alle groenten toe aan de bouillon. Breng aan de kook en voeg 2 potten bruine bonen met het vocht en al toe. Doe tevens de uitgebakken spekjes erbij en roer er 1 klein blikje tomatenpuree door. Zet de hittebron laag en laat de soep 20 minuten pruttelen.
  • Snij een ambachtelijke rookworst in plakjes en voeg de plakjes de laatste 5 minuten toe.
  • Schep de soep in kommen, garneer met de rest van de peterselie en strooi er flink wat zwarte peper over.

Video

No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel