Krijg tot 20% korting op hotelovernachtingen!

Buiten koken met groenten uit de moestuin

Er zijn van die dagen waarop koken niet alleen draait om het eten, maar om het hele moment eromheen. Gisteren was precies zo’n dag. Samen met een goede vriend trok ik de moestuin in, gewapend met een grote pan, een tas vol verse ingrediënten, en een pakje van mijn favoriete specerijen uit Jordanië: 7 spices. Wat volgde was misschien wel één van de meest smaakvolle kipstoofgerechten die ik ooit heb gemaakt – op open vuur, midden in de natuur.

Wat is 7 Spice en waarom is het zo bijzonder?

We begonnen simpel. Wat kip, wat groente, een paar aardappels. Alles rechtstreeks uit de tuin. De rode uien roken zoet, de tomaten sappig, de spitskool knapperig vers. Maar wat deze stoof echt zijn karakter gaf, was de 7 spices mix – een aromatische combinatie van onder andere allspice, kaneel, kruidnagel, gember en zelfs een vleugje roos. Het geeft dat typisch Jordaanse aroma waar je meteen warm van wordt.

De pan hing boven een knapperend houtvuur en met elke roerbeweging kwam er een golf van geur vrij die je meteen hongerig maakt. Het vuur gaf een subtiele rooksmaak, de kip werd boterzacht, en de groenten vielen langzaam uit elkaar tot een smeuïge, geurige stoof.

Op gevoel koken

Deze stoof is geen exact recept met precieze grammen en minuten. Het is een gerecht dat je maakt op gevoel, met wat er beschikbaar is. Maar ik geef je hier een duidelijke basis, inclusief het recept voor de 7 spices-mix zodat je ‘m thuis ook kunt maken. Of je nu op gas kookt of – net als wij – buiten bij het vuur, de smaken blijven indrukwekkend.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Close-up van 7 spices kruidenmix in kommetjes

Jordaanse Kipstoof met 7 Spices

In dit recept maak ik een heerlijke Jordaanse kipstoof met 7 spices, gekookt op open vuur in een grote pan boven de vlammen. Alles is bereid met verse groenten en aardappels uit de moestuin van een vriend – verser wordt het niet!
De geur van knoflook, tomaat, specerijen en kip die langzaam stoven op vuur… dit is koken zoals het bedoeld is. Authentiek, vol smaak en met liefde gemaakt.
No ratings yet
Course Hoofdgerecht
Cuisine Fusion, Midden-Oosters, Nederlands
Servings 4 personen

Keukenspullen

  • een grote stoofpan https://partner.bol.com/click/click?p=2&t=url&s=1326297&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fnl%2Fp%2Fle-creuset-braadpan-ovaal-signature-azure-o-29-cm-4-7-liter%2F9300000142064041%2F&name=Le%20Creuset%20Braadpan%20Signature%20Ovaal%20Azure%20%E2%80%93%20%C3%98%20…
  • een mandoline https://partner.bol.com/click/click?p=2&t=url&s=1326297&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fnl%2Fp%2Fcavos-mandoline-groentesnijder-mandoline-keukensnijder-uiensnijder-spiraalsnijder-rasp-7-delig-kunststof-bpa-vrij%2F9300000226062428%2F&name=Cavos%20Mandoline%20-%20Groentesnijder%20-%20Mandoline%20k…

Ingrediënten
  

Kipstoof met 7 Spices

  • 6 à 8 kipdijfilets
  • zout en peper
  • 2 rode uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 volle eetlepels 7 spices
  • 1 kilo aardappels
  • 2 eetlepels kippenbouillonpoeder
  • 1 spitskool
  • een vleestomaat
  • een groene peper
  • koriander of basilicum
  • Libanees platbrood

7 spices-mix

  • 1 el gemalen allspice (piment)
  • 1 tl gemalen kruidnagel
  • 1 el gemalen kaneel
  • 1 el gemalen galanga (laospoeder)
  • 1 el gemberpoeder
  • 1 tl gemalen zwarte peper
  • 1 tl gemalen rozenblaadjes of ½ tl rozenpoeder

Instructies
 

Kipstoof met 7 Spices recept

  • Snij 6 à 8 kipdijfilets in grove stukken. Iedere kipdijfilet in 3 stukken. Bestrooi de kip met zout en peper.
  • Vegatip: Vervang de kipdijfilets door 2 blikken kikkererwten of witte bonen.
  • Snipper 2 rode uien grof. Als je gebruik maakt van net geoogste uien uit de moestuin kun je tevens de groene stengels gebruiken en in stukjes snijden. Snij 3 teentjes knoflook fijn.
  • Verhit een flinke scheut olijfolie in een grote stoofpan en bak de kip hier zo'n 5 minuten in. Voeg 2 volle eetlepels 7 spices toe en roer door de kip. Een recept om zelf 7 spices samen te stellen vind je op deze pagina. Voeg de ui en knoflook toe en bak deze ook mee.
  • Was 1 kilo aardappels in de schil. Snij ze in grove stukken en voeg toe. Giet er water bij zodat de aardappels net onder staan en breng de stoofpan aan de kook. Roer er 2 eetlepels kippenbouillonpoeder door.
  • Haal de buitenste bladeren van een 1 spitskool en schaaf de spitskool met een mandoline. Snij een vleestomaat in partjes en een groene peper (of rode peper) in ringetjes.
  • Roer de tomaat en peper door de stoof. Gooi de geschaafde spitskool erin en laat bovenop liggen. Laat de stoof 20 a 30 minuten rustig pruttelen.
  • Schep de stoof in kommen en garneer met blaadjes koriander of basilicum. Serveer met stukken Libanees platbrood.
    Rene-in-de-keuken-kookt-buiten

7 spices-mix samenstellen

  • Meng 1 el gemalen allspice (piment), 1 tl gemalen kruidnagel, 1 el gemalen kaneel, 1 el gemalen galanga (laospoeder), 1 el gemberpoeder, 1 tl gemalen zwarte peper en 1 tl gemalen rozenblaadjes of ½ tl rozenpoeder door elkaar. (indien rozenpoeder niet verkrijgbaar is kun je dit weglaten)
  • Bewaar in een goed afgesloten glazen potje. Blijft tot 6 maanden houdbaar op een koele, donkere plek.

TIP

Probeer ook eens Mansaf uit Jordanië
Mansaf het Nationale gerecht van Jordanie
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Jordanian chicken stew with vegetables and 7 spices, slow-cooked over an open fire
Stinky Tofu uit Taiwan
Stinky Tofu uit Taiwan
Taiwanese stinky tofu is een gerecht dat nieuwsgierigheid wekt, misschien zelfs een beetje angst inboezemt, maar uiteindelijk een verhaal vertelt over traditie, smaak en cultuur.
Lees meer
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Er is toch geen snack zo lekker als knapperige versgebakken patat frites. Van die goudbruine handgesneden frieten, gemaakt van nieuwe oogst patat-aardappelen. Maar hoe maak je dat zelf?
Lees meer
Parmigiana di Melanzane -Italiaanse aubergine ovenschotel
Parmigiana di Melanzane -Italiaanse aubergine ovenschotel
Parmigiana di Melanzane is één van mijn favoriete Italiaanse gerechten. Een soort lasagne maar in plaats van pastabladen worden er aubergineplakken gebruikt. Het is een heerlijk vegetarisch gerecht en...
Lees meer
Courgettesoep met kerrie, paprika en mosterd
Courgettesoep met kerrie, paprika en mosterd
Maak deze romige courgettesoep met kerrie en paprika – gezond, snel klaar en ideaal voor courgettes uit je moestuin!
Lees meer
Marokkaanse Bastilla met kip
Marokkaanse Bastilla met kip
Ontdek de Marokkaanse bastilla met kip uit Fez: een feestelijk gerecht met krokant deeg, specerijen, amandelen en een vleugje zoet.
Lees meer
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa: mals Indisch gestoofd rundvlees met kruidige saus, zoetzure snijbonen en gele rijst. Comfortfood met een Indische twist.
Lees meer
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Maak Portugese bacalhau met knoflooksaus, koriander en gebakken uien. In Portugal koop je ontzouten bacalhau, in NL gebruik je kabeljauw.
Lees meer
Portugese Bonensoep met Chorizo
Portugese Bonensoep met Chorizo
Heerlijke Portugese bonensoep (sopa de feijão) met chorizo, spek, bonen en aardappel. Volgens authentiek recept, eenvoudig thuis te maken.
Lees meer
Arabian Nights Chicken
Arabian Nights Chicken
Arabian Nights Chicken: Midden-Oosterse kipstoof met abrikozen, kaneel en amandelen. Vol smaak, eenvoudig te maken, perfect met geurige rijst.
Lees meer
Afrikaanse Sausage Stew
Afrikaanse Sausage Stew
Maak deze Afrikaanse sausage stew op de camping met cervelaat, tomaat en aardappel. Eenpansgerecht zonder koelkast, boordevol smaak!
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp