Krijg tot 20% korting op hotelovernachtingen!

De inspiratie: rust en smaak uit Kyoto

Soms kom je tijdens een reis een gerecht tegen dat blijft hangen – niet omdat het spectaculair is, maar juist door de eenvoud. Deze Japanse zalm met nori is daar een goed voorbeeld van. Het idee ontstond in Kyoto, waar ik ’s ochtends in een kleine ryokan een kom rijst at met vis, ei en zeewier. De smaken waren zacht, puur en in balans. Toen ik thuis was, wilde ik die sfeer opnieuw oproepen – rust op een bord.

De basis: nori, oesterzwammen en rijst

In deze versie combineer ik gelakte zalm met sushi-rijst met oesterzwammen. De zalm wordt kort gemarineerd in Japanse smaakmakers als sojasaus, sake en bruine suiker. Daarna krijgt hij een glanzende laklaag die tijdens het bakken karameliseert tot een dun, smaakvol glazuur. De nori zorgt voor een zilt contrast en versterkt de umami in de vis.

De rijst is geïnspireerd op sushi-rijst, maar iets warmer en zachter van structuur. In plaats van shiitake gebruik ik oesterzwammen – die hebben een milde, bijna boterachtige smaak en geven de rijst een subtiele aardse toon zonder te overheersen. Ze worden meegebakken met wat lente-ui, waarna de rijst langzaam gaar kookt in een lichte dashi of kippenbouillon. Zo krijg je een romige textuur, vergelijkbaar met een risotto, maar met dat kenmerkende Japanse karakter.

Wat ik mooi vind aan dit gerecht is hoe rustig het oogt, maar hoe rijk de smaak is. De zoute tonen van de sojasaus, de zachte warmte van de oesterzwammen en het zilte van de nori zorgen voor balans. Geen enkele smaak schreeuwt om aandacht – alles werkt samen, precies zoals in de Japanse keuken bedoeld is.

Serveer met Japanse eenvoud

Serveer de zalm met wat extra nori, een scheutje ponzu of wat geroosterde sesamzaadjes. En neem er even de tijd voor. Dit is geen gerecht om snel op te eten, maar om van te genieten met stokjes – hap voor hap.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Japanse zalm met shiitake-rijst in miso-dashi bouillon, geserveerd met paksoi

Japanse zalm met nori en oesterzwammen sushi-rijst

Romige shiitake-rijst met miso-dashi en perfect gelakte Japanse zalm. Een serene smaakreis naar Kyoto.
No ratings yet
Course Hoofdgerecht
Cuisine Japans
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

Japanse zalm

  • 4 zalmmoten
  • 6 el sojasaus
  • 1 el saké
  • 1 el bruine suiker

Oesterzwam sushi-rijst

  • 2 kippenbouillontabletten
  • dashi-poeder
  • olijfolie
  • 1 bakje oesterzwammen (of shiitake)
  • een ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 stengel bleekselderij
  • 250 gram sushi-rijst
  • 75 ml saké
  • mirin
  • nori-vellen

Serveren

  • honing
  • 2 bosuien
  • 4 radijsjes
  • furikake (wasabi en zeewierkruidenmix)
  • geroosterde sesamzaadjes

Instructies
 

Japanse zalm voorbereiden

  • Voor de marinade: meng 6 el sojasaus, 1 el saké en 1 el bruine suiker door elkaar in een kom. Doe er 4 zalmmoten bij en meng wrijf de zalm in met de marinade. Zet apart.

Oesterzwam sushi-rijst

  • Maak 1 liter kippenbouillon van 2 kippenbouillontabletten. Roer er 1 el dashi-poeder door.
  • Verhit in een stoofpan een scheutje olijfolie. Scheur 1 bakje oesterzwammen (of shiitake) in grove stukken en bak ze in de olijfolie. Haal daarna de oestzwammen er met een schuimspaan uit en bewaar op een bordje.
  • Verhit in dezelfde pan opnieuw een scheutje olijfolie. Snipper een ui, snij 2 teentjes knoflook fijn en snij 1 stengel bleekselderij in kleine stukjes. Bak dit in de olijfolie. Voeg 250 gram sushi-rijst toe en laat ook even meebakken. Blus af met 75 ml saké en een scheutje mirin.
  • Giet er kippen-dashi-bouillon bij tot de rijst net onder staat. Breng zachtjes aan de kook en laat de rijst de bouillon opnemen. Wanneer bijna alle bouillon is opgenomen giet er opnieuw bouillon bij en laat je die opnemen door de rijst, net als bij risotto. Als alle bouillon die je hebt gemaakt op is genomen zal de rijst klaar zijn. De rijst mag een beetje vochtig blijven en hoeft niet droog te koken.
  • Roer de oesterzwammen door de rijst en hou de rijst warm door het op een heel lage hittebron te laten staan. Stand 1 bij inductie.

Japanse zalm bereiden

  • Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan. Bak de gemarineerde zalm eerst 3 minuten op de huid. Draai daarna de zalm om en bak de ze nog 2 minuten aan de bovenkant. Zet daarna de hittebron uit. Leg op elke zalmmoot op de huid een nori-vellen. Draai daarna de zalm weer weer om de nori zacht te laten worden door de warmte van de koekenpan.

Serveren

  • Meng 1 eetlepel van de zalmmarinade met 1 eetlepel honing.
  • Snij 2 bosuien in ringetjes2 bosuienen 4 radijsjes in plakjes.
  • Schep de sushi-rijst op een bord en bestrooi met furikake (wasabi en zeewierkruidenmix). Leg een zalmmoot met nori op de rijst. Garneer met bosui en radijs. Smeer met een bakkwastje het soja-honing-mengsel op de zalmmoten. Strooi er geroosterde sesamzaadjes over.

TIP

Probeer ook een deze Japanse soufflé pancakes
Japanse soufflé pancakes Luchtige-Japanse-pancakes
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Japanese salmon with nori and oyster mushroom sushi rice
Surinaamse Moksi Meti
Surinaamse Moksi Meti
Lees meer
Stinky Tofu uit Taiwan
Stinky Tofu uit Taiwan
Taiwanese stinky tofu is een gerecht dat nieuwsgierigheid wekt, misschien zelfs een beetje angst inboezemt, maar uiteindelijk een verhaal vertelt over traditie, smaak en cultuur.
Lees meer
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Er is toch geen snack zo lekker als knapperige versgebakken patat frites. Van die goudbruine handgesneden frieten, gemaakt van nieuwe oogst patat-aardappelen. Maar hoe maak je dat zelf?
Lees meer
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane is één van mijn favoriete Italiaanse gerechten. Een soort lasagne maar in plaats van pastabladen worden er aubergineplakken gebruikt. Het is een heerlijk vegetarisch gerecht en...
Lees meer
Courgettesoep met kerrie
Courgettesoep met kerrie
Maak deze romige courgettesoep met kerrie en paprika – gezond, snel klaar en ideaal voor courgettes uit je moestuin!
Lees meer
Marokkaanse Bastilla met kip
Marokkaanse Bastilla met kip
Ontdek de Marokkaanse bastilla met kip uit Fez: een feestelijk gerecht met krokant deeg, specerijen, amandelen en een vleugje zoet.
Lees meer
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa: mals Indisch gestoofd rundvlees met kruidige saus, zoetzure snijbonen en gele rijst. Comfortfood met een Indische twist.
Lees meer
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Maak Portugese bacalhau met knoflooksaus, koriander en gebakken uien. In Portugal koop je ontzouten bacalhau, in NL gebruik je kabeljauw.
Lees meer
Portugese Bonensoep met Chorizo
Portugese Bonensoep met Chorizo
Heerlijke Portugese bonensoep (sopa de feijão) met chorizo, spek, bonen en aardappel. Volgens authentiek recept, eenvoudig thuis te maken.
Lees meer
Arabian Nights Chicken
Arabian Nights Chicken
Arabian Nights Chicken: Midden-Oosterse kipstoof met abrikozen, kaneel en amandelen. Vol smaak, eenvoudig te maken, perfect met geurige rijst.
Lees meer
Facebook
Pinterest
WhatsApp