Maak 1 liter kippenbouillon van 2 kippenbouillontabletten. Roer er 1 el dashi-poeder door.
Verhit in een stoofpan een scheutje olijfolie. Scheur 1 bakje oesterzwammen (of shiitake) in grove stukken en bak ze in de olijfolie. Haal daarna de oestzwammen er met een schuimspaan uit en bewaar op een bordje.
Verhit in dezelfde pan opnieuw een scheutje olijfolie. Snipper een ui, snij 2 teentjes knoflook fijn en snij 1 stengel bleekselderij in kleine stukjes. Bak dit in de olijfolie. Voeg 250 gram sushi-rijst toe en laat ook even meebakken. Blus af met 75 ml saké en een scheutje mirin.
Giet er kippen-dashi-bouillon bij tot de rijst net onder staat. Breng zachtjes aan de kook en laat de rijst de bouillon opnemen. Wanneer bijna alle bouillon is opgenomen giet er opnieuw bouillon bij en laat je die opnemen door de rijst, net als bij risotto. Als alle bouillon die je hebt gemaakt op is genomen zal de rijst klaar zijn. De rijst mag een beetje vochtig blijven en hoeft niet droog te koken.
Roer de oesterzwammen door de rijst en hou de rijst warm door het op een heel lage hittebron te laten staan. Stand 1 bij inductie.