Go Back
+ servings
Japanse zalm met shiitake-rijst in miso-dashi bouillon, geserveerd met paksoi

Japanse zalm met nori en oesterzwammen sushi-rijst

Romige shiitake-rijst met miso-dashi en perfect gelakte Japanse zalm. Een serene smaakreis naar Kyoto.
No ratings yet
Course Hoofdgerecht
Cuisine Japans
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

Japanse zalm

  • 4 zalmmoten
  • 6 el sojasaus
  • 1 el saké
  • 1 el bruine suiker

Oesterzwam sushi-rijst

  • 2 kippenbouillontabletten
  • dashi-poeder
  • olijfolie
  • 1 bakje oesterzwammen (of shiitake)
  • een ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 stengel bleekselderij
  • 250 gram sushi-rijst
  • 75 ml saké
  • mirin
  • nori-vellen

Serveren

  • honing
  • 2 bosuien
  • 4 radijsjes
  • furikake (wasabi en zeewierkruidenmix)
  • geroosterde sesamzaadjes

Instructies
 

Japanse zalm voorbereiden

  • Voor de marinade: meng 6 el sojasaus, 1 el saké en 1 el bruine suiker door elkaar in een kom. Doe er 4 zalmmoten bij en meng wrijf de zalm in met de marinade. Zet apart.

Oesterzwam sushi-rijst

  • Maak 1 liter kippenbouillon van 2 kippenbouillontabletten. Roer er 1 el dashi-poeder door.
  • Verhit in een stoofpan een scheutje olijfolie. Scheur 1 bakje oesterzwammen (of shiitake) in grove stukken en bak ze in de olijfolie. Haal daarna de oestzwammen er met een schuimspaan uit en bewaar op een bordje.
  • Verhit in dezelfde pan opnieuw een scheutje olijfolie. Snipper een ui, snij 2 teentjes knoflook fijn en snij 1 stengel bleekselderij in kleine stukjes. Bak dit in de olijfolie. Voeg 250 gram sushi-rijst toe en laat ook even meebakken. Blus af met 75 ml saké en een scheutje mirin.
  • Giet er kippen-dashi-bouillon bij tot de rijst net onder staat. Breng zachtjes aan de kook en laat de rijst de bouillon opnemen. Wanneer bijna alle bouillon is opgenomen giet er opnieuw bouillon bij en laat je die opnemen door de rijst, net als bij risotto. Als alle bouillon die je hebt gemaakt op is genomen zal de rijst klaar zijn. De rijst mag een beetje vochtig blijven en hoeft niet droog te koken.
  • Roer de oesterzwammen door de rijst en hou de rijst warm door het op een heel lage hittebron te laten staan. Stand 1 bij inductie.

Japanse zalm bereiden

  • Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan. Bak de gemarineerde zalm eerst 3 minuten op de huid. Draai daarna de zalm om en bak de ze nog 2 minuten aan de bovenkant. Zet daarna de hittebron uit. Leg op elke zalmmoot op de huid een nori-vellen. Draai daarna de zalm weer weer om de nori zacht te laten worden door de warmte van de koekenpan.

Serveren

  • Meng 1 eetlepel van de zalmmarinade met 1 eetlepel honing.
  • Snij 2 bosuien in ringetjes2 bosuienen 4 radijsjes in plakjes.
  • Schep de sushi-rijst op een bord en bestrooi met furikake (wasabi en zeewierkruidenmix). Leg een zalmmoot met nori op de rijst. Garneer met bosui en radijs. Smeer met een bakkwastje het soja-honing-mengsel op de zalmmoten. Strooi er geroosterde sesamzaadjes over.

TIP

Probeer ook een deze Japanse soufflé pancakes
Japanse soufflé pancakes Luchtige-Japanse-pancakes
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel