Klassieker uit de Griekse keuken

Yiouvetsi is een klassieker uit de Griekse keuken – een ovengerecht waarin vlees of vis langzaam gaart met orzo in een rijke tomatensaus. Waar het gerecht traditioneel met rund of lam wordt gemaakt, geef ik het hier een frisse, moderne draai: gamba’s, venkel en feta zorgen voor een lichtere en zomerse smaak.

Ideale doordeweekse maaltijd

De zachte venkel, de bite van de orzo, de sappige gamba’s en de zoute feta vormen samen een perfecte balans. Ideaal als luxe doordeweekse maaltijd of als mediterrane showstopper op je eettafel.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Yiouvetsi met gamba’s, venkel en orzo in een ovenschaal met feta en peterselie

Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s, Venkel en Orzo

Yiouvetsi is een traditioneel Grieks ovengerecht dat meestal met rundvlees wordt gemaakt, maar in deze moderne, frisse versie gebruik ik gamba’s en venkel voor een lichtere Mediterrane twist.De basis is orzo – een rijstvormige pasta – die langzaam gaart in een smaakvolle saus van tomaat, knoflook en venkel. De gamba’s worden op het laatst toegevoegd zodat ze sappig blijven, en de afwerking met feta en peterselie zorgt voor een zoute, frisse kick.
Dit gerecht brengt zon, zee en eenvoud op je bord – ideaal voor een doordeweekse avond of als indrukwekkend gerecht voor gasten.
No ratings yet
Course Hoofdgerecht
Cuisine Grieks
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 visbouillontablet
  • olijfolie
  • 500 gram rauwe gamba's
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 grote wortel
  • 1 venkelknol
  • 2 volle eetlepels tomatenpuree
  • 400 gram orzo
  • een flinke scheut witte wijn
  • 250 gram tomato passada
  • 4 takjes tijm
  • 200 gram feta
  • een citroen
  • een klein bosje platte peterselie

Instructies
 

  • Maak een halve liter visbouillon van 1 visbouillontablet.
  • Verhit een scheutje olijfolie en bak 500 gram rauwe gamba's in de olijfolie. Wanneer ze roze beginnen haal je ze met een schuimspaan uit de pan.
  • Snipper een 1 ui en fruit de ui in het bakvet van de gamba's. Snij 2 teentjes knoflook fijn en voeg toe.
    Maak een 1 grote wortel schoon, snij hem in de lengte doormidden en snij de wortel dan in halve maanvormige plakjes. Voeg toe.
    Haal de buitenste lelijke bladeren van een 1 venkelknol en snij de venkel in stukjes. Voeg toe. Je kunt tevens wat van het groen wat aan de bovenkant van de venkel zit toevoegen.
    Voeg 2 volle eetlepels tomatenpuree toe en bak mee.
    Roer er 400 gram orzo door.
    Blus af met een flinke scheut witte wijn toe en roer er 250 gram tomato passada door. Voeg de halve liter visbouillon toe en 4 takjes tijm.
    Laat het geheel 5 minuten zachtjes pruttelen.
  • Roer na 5 minuten 2 gamba's erdoor. Breek het stuk 200 gram feta van 200 gram doormidden en verkruimel een helft. Roer de feta door het gerecht. Breng op smaak met zout een peper.
    Snij een citroen doormidden en knijp het sap van een halve citroen boven het gerecht uit. Hou je andere hand eronder om eventuele pitjes op te vangen.
  • Verbrokkel de andere helft van de feta erover. Hak een klein bosje platte peterselie fijn en strooi erover.
  • Serveer met een Griekse salade.

TIP

Probeer ook eens dit Griekse stoofgerecht
Stifado met rundvlees geserveerd met aardappelpuree en Griekse salade
Keyword Griekenland, Mediterraan, Pasta, Zuid-Europees
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Close-up van orzo met tomatensaus, gamba’s en gesmolten feta
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Lees meer
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse chicken skewers en beef kabobs van de BBQ met yoghurt-tahini saus. Smaakvol streetfood geïnspireerd op mijn reis door Marokko. Bekijk het recept!
Lees meer
Griekse Stifado
Griekse Stifado
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, uien, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Griekse salade
Griekse salade
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, sjalotjes, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Lees meer
Bjang Bjang Noodles
Bjang Bjang Noodles
Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Lees meer
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Oranjetompoucen
Oranjetompoucen
Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging – maar als ze lukken, zijn ze spectaculair!
Lees meer
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Lees meer
Mungbonen Curry met Boerenkool
Mungbonen Curry met Boerenkool
Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten. Bekijk het recept!
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp