Go Back
+ servings
Yiouvetsi met gamba’s, venkel en orzo in een ovenschaal met feta en peterselie

Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s, Venkel en Orzo

Yiouvetsi is een traditioneel Grieks ovengerecht dat meestal met rundvlees wordt gemaakt, maar in deze moderne, frisse versie gebruik ik gamba’s en venkel voor een lichtere Mediterrane twist.De basis is orzo – een rijstvormige pasta – die langzaam gaart in een smaakvolle saus van tomaat, knoflook en venkel. De gamba’s worden op het laatst toegevoegd zodat ze sappig blijven, en de afwerking met feta en peterselie zorgt voor een zoute, frisse kick.
Dit gerecht brengt zon, zee en eenvoud op je bord – ideaal voor een doordeweekse avond of als indrukwekkend gerecht voor gasten.
No ratings yet
Course Hoofdgerecht
Cuisine Grieks
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 visbouillontablet
  • olijfolie
  • 500 gram rauwe gamba's
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 grote wortel
  • 1 venkelknol
  • 2 volle eetlepels tomatenpuree
  • 400 gram orzo
  • een flinke scheut witte wijn
  • 250 gram tomato passada
  • 4 takjes tijm
  • 200 gram feta
  • een citroen
  • een klein bosje platte peterselie

Instructies
 

  • Maak een halve liter visbouillon van 1 visbouillontablet.
  • Verhit een scheutje olijfolie en bak 500 gram rauwe gamba's in de olijfolie. Wanneer ze roze beginnen haal je ze met een schuimspaan uit de pan.
  • Snipper een 1 ui en fruit de ui in het bakvet van de gamba's. Snij 2 teentjes knoflook fijn en voeg toe.
    Maak een 1 grote wortel schoon, snij hem in de lengte doormidden en snij de wortel dan in halve maanvormige plakjes. Voeg toe.
    Haal de buitenste lelijke bladeren van een 1 venkelknol en snij de venkel in stukjes. Voeg toe. Je kunt tevens wat van het groen wat aan de bovenkant van de venkel zit toevoegen.
    Voeg 2 volle eetlepels tomatenpuree toe en bak mee.
    Roer er 400 gram orzo door.
    Blus af met een flinke scheut witte wijn toe en roer er 250 gram tomato passada door. Voeg de halve liter visbouillon toe en 4 takjes tijm.
    Laat het geheel 5 minuten zachtjes pruttelen.
  • Roer na 5 minuten 2 gamba's erdoor. Breek het stuk 200 gram feta van 200 gram doormidden en verkruimel een helft. Roer de feta door het gerecht. Breng op smaak met zout een peper.
    Snij een citroen doormidden en knijp het sap van een halve citroen boven het gerecht uit. Hou je andere hand eronder om eventuele pitjes op te vangen.
  • Verbrokkel de andere helft van de feta erover. Hak een klein bosje platte peterselie fijn en strooi erover.
  • Serveer met een Griekse salade.

Video

TIP

Probeer ook eens dit Griekse stoofgerecht
Stifado met rundvlees geserveerd met aardappelpuree en Griekse salade
Keyword Griekenland, Mediterraan, Pasta, Zuid-Europees
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel