Krijg tot 20% korting op hotelovernachtingen!

Een klassiek Italiaans gerecht

Gnocchi alla Sorrentina is een klassiek Italiaans gerecht dat zijn oorsprong vindt in de prachtige regio Campanië, met name in de stad Sorrento en de omliggende kustgebieden. Dit gerecht belichaamt de smaken en tradities van de Italiaanse keuken en heeft wereldwijd bekendheid verworven vanwege zijn eenvoudige bereiding en heerlijke smaak.

Het hart van Gnocchi alla Sorrentina zijn “gnocchi”, kleine deegkussentjes gemaakt van aardappel- of tarwebloem. Deze zachte en lichte gnocchi worden vaak gecombineerd met een rijke tomatensaus, mozzarella en basilicum om een perfecte balans tussen smaken te creëren. De tomatensaus wordt meestal bereid met rijpe tomaten, knoflook, olijfolie en een vleugje basilicum. Het geheel wordt vervolgens overvloedig bedekt met plakjes verse mozzarella en enkele blaadjes verse basilicum voor extra aroma.

Een hartige ovenschotel

Het gerecht wordt meestal gebakken in de oven, waardoor de mozzarella smelt en heerlijk romig wordt terwijl de smaken zich vermengen. Het resultaat is een ovenschotel die zowel hartig als bevredigend is, met de kenmerkende Italiaanse flair van eenvoudige maar hoogwaardige ingrediënten.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Gnocchi-alla-Sorrentina.-Italiaanse-vegetarische-ovenschotel-met-mozzarella

Gnocchi alla Sorrentina

De Gnocchi alla Sorrentina is niet alleen een genot voor de smaakpapillen, maar ook voor het oog. De heldere rode kleur van de tomatensaus, het smelten van de mozzarella en de groene tinten van basilicum zorgen voor een aantrekkelijk kleurenpalet op het bord.
Dit gerecht is een mooi voorbeeld van hoe de Italiaanse keuken eenvoudige ingrediënten en traditionele bereidingswijzen gebruikt om een memorabele culinaire ervaring te creëren. Of je nu geniet van Gnocchi alla Sorrentina in een Italiaans trattoria of het zelf thuis bereidt, het is een gerecht dat je meeneemt op een smakelijke reis naar de zonovergoten kusten van Zuid-Italië.
No ratings yet
Cuisine Italiaans
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

  • 3 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • olijfolie
  • 1 fles tomatensaus 700 gram
  • 1 blik tomatenblokjes
  • versgemalen zout en peper
  • 800 gram gnocchi
  • 1 basilicumplantje
  • 2 bollen mozzarella
  • 100 gram Parmezaanse kaas (Parmigiano) of Grana Padano

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Zet de waterkoker aan met 1 liter water.
  • Snipper 1 ui en hak 3 teentjes knoflook fijn. Verhit een flinke scheut olijfolie in een pan en fruit hier de ui en knoflook in.
  • Giet de inhoud van 1 fles tomatensaus erbij. Spoel de fles om met een klein beetje kraanwater en giet dat ook erbij. Voeg 1 blik tomatenblokjes toe. Breng op smaak met zout en flink wat versgemalen peper. Breng het geheel aan de kook en laat het 15 minuten pruttelen op een lage hittebron.
  • Doe 800 gram gnocchi in een kookpan en giet het gekookte water erbij tot de gnocchi onder staan. Breng het aan de kook en laat de gnocchi 2 à 3 minuten koken. Giet af in een vergiet en laat de gnocchi even uitstomen.
  • Gebruik iets meer dan de helft van een basilcumplantje. Scheur de blaadjes grof en hak de steeltjes fijn. De rest van de basilicum gebruik je straks voor garnering. Snij 1 bol mozzarella in stukjes.
  • Gooi de gekookte gnocchi in een ovenschaal. Roer de gescheurde basilicumblaadjes en de gehakte steeltjes door de tomatensaus. Giet de saus over de gnocchi in de ovenschaal en meng het door elkaar. Roer de stukjes mozzarella door de saus.
  • Scheur de andere bol mozzarella met je handen in stukjes en verdeel het bovenop de ovenschotel. Rasp 100 gram Parmezaanse kaas en verdeel het erover.
  • Zet de ovenschaal 10 minuten in de oven op 220 graden totdat de kaas mooi goudbruin is geworden.
  • Schep de gnocchi in een diep bord. Garneer met verse blaadjes basilicum. Lekker met stukjes chiabatta die je in de saus kunt dopen en een frisse salade.

Video

No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Gnocchi alla Sorrentina is een klassiek Italiaans gerecht dat zijn oorsprong vindt in de prachtige regio Campanië
Moksi Meti – Surinaams-Chinese vleesmix met buikspek, kip en paksoi
Moksi Meti – Surinaams-Chinese vleesmix met buikspek, kip en paksoi
Lees meer
Stinky Tofu uit Taiwan
Stinky Tofu uit Taiwan
Taiwanese stinky tofu is een gerecht dat nieuwsgierigheid wekt, misschien zelfs een beetje angst inboezemt, maar uiteindelijk een verhaal vertelt over traditie, smaak en cultuur.
Lees meer
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Er is toch geen snack zo lekker als knapperige versgebakken patat frites. Van die goudbruine handgesneden frieten, gemaakt van nieuwe oogst patat-aardappelen. Maar hoe maak je dat zelf?
Lees meer
Parmigiana di Melanzane -Italiaanse aubergine ovenschotel
Parmigiana di Melanzane -Italiaanse aubergine ovenschotel
Parmigiana di Melanzane is één van mijn favoriete Italiaanse gerechten. Een soort lasagne maar in plaats van pastabladen worden er aubergineplakken gebruikt. Het is een heerlijk vegetarisch gerecht en...
Lees meer
Courgettesoep met kerrie, paprika en mosterd
Courgettesoep met kerrie, paprika en mosterd
Maak deze romige courgettesoep met kerrie en paprika – gezond, snel klaar en ideaal voor courgettes uit je moestuin!
Lees meer
Marokkaanse Bastilla met kip
Marokkaanse Bastilla met kip
Ontdek de Marokkaanse bastilla met kip uit Fez: een feestelijk gerecht met krokant deeg, specerijen, amandelen en een vleugje zoet.
Lees meer
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa: mals Indisch gestoofd rundvlees met kruidige saus, zoetzure snijbonen en gele rijst. Comfortfood met een Indische twist.
Lees meer
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Maak Portugese bacalhau met knoflooksaus, koriander en gebakken uien. In Portugal koop je ontzouten bacalhau, in NL gebruik je kabeljauw.
Lees meer
Portugese Bonensoep met Chorizo
Portugese Bonensoep met Chorizo
Heerlijke Portugese bonensoep (sopa de feijão) met chorizo, spek, bonen en aardappel. Volgens authentiek recept, eenvoudig thuis te maken.
Lees meer
Arabian Nights Chicken
Arabian Nights Chicken
Arabian Nights Chicken: Midden-Oosterse kipstoof met abrikozen, kaneel en amandelen. Vol smaak, eenvoudig te maken, perfect met geurige rijst.
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp