Wat zijn Dan Dan Noodles?

Dan Dan Noodles (of Dandanmian) is een streetfoodklassieker uit de Chinese provincie Sichuan – pittig, aromatisch en ronduit verslavend. Het gerecht bestaat uit noedels in een kruidige saus met chili-olie, knoflook, sesampasta en gebakken gehakt. De typische kick komt van Sichuan-peper, die zorgt voor een tintelend mondgevoel dat je nergens anders tegenkomt.

Alternatieven voor moeilijk verkrijgbare ingrediënten

Tijdens mijn reis door de Chinese keuken heb ik een toegankelijke versie gemaakt, met slimme alternatieven voor lastig te vinden ingrediënten. Zo kun je deze Dan Dan Noodles ook thuis maken – mét karakter, maar zonder dat je eerst een speciaalzaak hoeft te zoeken.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Dan Dan Noodles in een kom met gehakt, bosui en pittige chili-olie

Dan Dan Noodles

Dan Dan Noodles is een van de bekendste streetfoodgerechten uit de Chinese Sichuan-keuken – beroemd om zijn pittige saus, krachtige aroma’s en tintelende hitte. Ik maak een toegankelijke versie van dit klassieke gerecht, met slimme alternatieven voor ingrediënten die lastig te vinden zijn. Zo kun je thuis gewoon aan de slag, zonder dat je naar een Aziatische supermarkt hoeft.
De Sichuan-keuken, afkomstig uit het zuidwesten van China, staat bekend om haar uitgesproken smaken: chili, knoflook, gember, zwarte azijn, en natuurlijk Sichuan-peper, die zorgt voor dat typische prikkelende gevoel op je tong (má là). Het is een keuken die draait om contrasten – pittig en zacht, zout en zuur, warm en fris – allemaal in één gerecht.
No ratings yet
Course Hoofdgerecht, Lunch
Cuisine Aziatisch, Chinees
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

Saus

  • 2 volle eetlepels Sichuan peperkorrels
  • 12 eetlepels sojasaus
  • 4 theelepels Chiankian vinegar (zwarte rijstazijn) eventueel vervangen door: balsamico
  • 4 volle eetlepels rietsuiker
  • 2 theelepels Asi-No-Moto of MSG of Ve-Tsin
  • 4 eetlepels sesampasta of Tahini
  • 8 eetlepels (crispy) chiliolie

Topping

  • 800 gram speklappen
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel rietsuiker
  • 1 eetlepel maizena
  • Shaohsing Cooking Wine eventueel vervangen door: sherry
  • 1 eetlepel sesamolie
  • sojasaus
  • zonnebloemolie
  • een klein handje gedroogde chilipepers
  • 1 pakje pickled mustard greens eventueel vervangen door: augurken of zoetzure groenten
  • 4 bosuien
  • (crispy) chiliolie

Noodles

  • 4 nestjes Chinese noodles

Instructies
 

Saus maken

  • Verhit een koekenpan of wok zonder olie of boter en rooster hier 2 volle eetlepels Sichuan peperkorrels een paar minuten in. Haal de peperkorrels uit de pan en maak ze fijn in een vijzel (gebruik eventueel een foodprocessor of koffiemolentje hiervoor).
  • Verhit in dezelfde pan 12 eetlepels sojasaus, 4 theelepels Chiankian vinegar (zwarte rijstazijn) 4 volle eetlepels rietsuiker, 2 theelepels Asi-No-Moto, 4 eetlepels sesampasta, de gevijzelde Sichuan peper en 8 eetlepels (crispy) chiliolie. Roer door elkaar, laat de suiker oplossen en giet de saus in een kommetje.

Topping maken

  • Snij of hak 800 gram speklappen heel fijn. Iets grover dan gehakt.
  • Meng het het vlees met 1 theelepel zout, 1 eetlepel rietsuiker, 1 eetlepel maizena, 1 eetlepel maizena, 1 eetlepel Shaohsing Cooking Wine, 1 eetlepel sesamolie en 1 eetlepel sojasaus. Laat het 10 minuten intrekken.
  • Verhit intussen een scheut zonnebloemolie en bak hier een klein handje gedroogde chilipepers in. Dit is om de olie smaak te geven. Haal daarna de chili's met een schuimspaan uit de pan en bewaar in een kommetje. Je kunt deze chili's gebruiken om later over je kom noodles te strooien en het pittiger te maken.
  • Bak in dezelfde olie het gehakte vlees gaar en krokant. Je zult zien dat er veel vet uitloopt tijdens het bakken. Je kunt eventueel een aantal opscheplepels uit de pan scheppen om het minder vet te maken. Laat echter wel wat vet in de pan, dat vet heeft ook smaak.
  • Snij een 1 pakje pickled mustard greens fijn en laat dat meebakken met het vlees. Roer er 2 eetlepels sojasaus door en 2 eetlepels Shaohsing Cooking Wine.
  • Snij 4 bosuien in ringetjes en zet apart.

Noodles koken

  • Kook 4 nestjes Chinese noodles in 4 minuten gaar. Haal na 2 minuten de noodles met twee vorken uit elkaar. Giet af in een vergiet en spoel af met water, om plakken te voorkomen.

Serveren

  • Smeer 1 à 2 eetlepels van de saus over de bodem van een kommetje of bowl. Leg een handje gekookte noodles erop. Schep daar een paar lepels van het vlees op. Sprenkel een beetje (crispy) chiliolie aan de zijkanten van de bowl en garneer met flink wat bosuitjes. Eventueel kun je nog wat gehakte pinda's erover strooien.
  • Hoe mooi je bowl er ook uitziet, het is de bedoeling dat je alles door roert zodat alle smaken kunnen vermengen met elkaar. Eet bij voorkeur met eetstokjes.

Video

TIP

Probeer ook eens deze Chinese Bjang Bjang Noodles
Zelfgemaakte Bjang Bjang noodles in een bowl met groenten, vlees en chili-olie
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Sichuan noedels met sesampasta, knoflook en prikkelende pepers
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en romige sushi-rijst met oesterzwammen. Een gerecht vol umami, pure smaken en de serene rust van Kyoto op je bord.
Lees meer
Surinaamse Moksi Meti
Surinaamse Moksi Meti
Maak authentieke Surinaamse Moksi Meti met geroosterd buikspek, kip, paksoi en Char Siu – een vleesfeest vol smaak!
Lees meer
Stinky Tofu uit Taiwan
Stinky Tofu uit Taiwan
Taiwanese stinky tofu is een gerecht dat nieuwsgierigheid wekt, misschien zelfs een beetje angst inboezemt, maar uiteindelijk een verhaal vertelt over traditie, smaak en cultuur.
Lees meer
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Er is toch geen snack zo lekker als knapperige versgebakken patat frites. Van die goudbruine handgesneden frieten, gemaakt van nieuwe oogst patat-aardappelen. Maar hoe maak je dat zelf?
Lees meer
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane is één van mijn favoriete Italiaanse gerechten. Een soort lasagne maar in plaats van pastabladen worden er aubergineplakken gebruikt. Het is een heerlijk vegetarisch gerecht en...
Lees meer
Courgettesoep met kerrie
Courgettesoep met kerrie
Maak deze romige courgettesoep met kerrie en paprika – gezond, snel klaar en ideaal voor courgettes uit je moestuin!
Lees meer
Marokkaanse Bastilla met kip
Marokkaanse Bastilla met kip
Ontdek de Marokkaanse bastilla met kip uit Fez: een feestelijk gerecht met krokant deeg, specerijen, amandelen en een vleugje zoet.
Lees meer
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa: mals Indisch gestoofd rundvlees met kruidige saus, zoetzure snijbonen en gele rijst. Comfortfood met een Indische twist.
Lees meer
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Maak Portugese bacalhau met knoflooksaus, koriander en gebakken uien. In Portugal koop je ontzouten bacalhau, in NL gebruik je kabeljauw.
Lees meer
Portugese Bonensoep met Chorizo
Portugese Bonensoep met Chorizo
Heerlijke Portugese bonensoep (sopa de feijão) met chorizo, spek, bonen en aardappel. Volgens authentiek recept, eenvoudig thuis te maken.
Lees meer
Facebook
Pinterest
WhatsApp