Krijg tot 20% korting op hotelovernachtingen!

Wat zijn Dan Dan Noodles?

Dan Dan Noodles (of Dandanmian) is een streetfoodklassieker uit de Chinese provincie Sichuan – pittig, aromatisch en ronduit verslavend. Het gerecht bestaat uit noedels in een kruidige saus met chili-olie, knoflook, sesampasta en gebakken gehakt. De typische kick komt van Sichuan-peper, die zorgt voor een tintelend mondgevoel dat je nergens anders tegenkomt.

Alternatieven voor moeilijk verkrijgbare ingrediënten

Tijdens mijn reis door de Chinese keuken heb ik een toegankelijke versie gemaakt, met slimme alternatieven voor lastig te vinden ingrediënten. Zo kun je deze Dan Dan Noodles ook thuis maken – mét karakter, maar zonder dat je eerst een speciaalzaak hoeft te zoeken.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Dan Dan Noodles in een kom met gehakt, bosui en pittige chili-olie

Dan Dan Noodles

Dan Dan Noodles is een van de bekendste streetfoodgerechten uit de Chinese Sichuan-keuken – beroemd om zijn pittige saus, krachtige aroma’s en tintelende hitte. Ik maak een toegankelijke versie van dit klassieke gerecht, met slimme alternatieven voor ingrediënten die lastig te vinden zijn. Zo kun je thuis gewoon aan de slag, zonder dat je naar een Aziatische supermarkt hoeft.
De Sichuan-keuken, afkomstig uit het zuidwesten van China, staat bekend om haar uitgesproken smaken: chili, knoflook, gember, zwarte azijn, en natuurlijk Sichuan-peper, die zorgt voor dat typische prikkelende gevoel op je tong (má là). Het is een keuken die draait om contrasten – pittig en zacht, zout en zuur, warm en fris – allemaal in één gerecht.
No ratings yet
Course Hoofdgerecht, Lunch
Cuisine Aziatisch, Chinees
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

Saus

  • 2 volle eetlepels Sichuan peperkorrels
  • 12 eetlepels sojasaus
  • 4 theelepels Chiankian vinegar (zwarte rijstazijn) eventueel vervangen door: balsamico
  • 4 volle eetlepels rietsuiker
  • 2 theelepels Asi-No-Moto of MSG of Ve-Tsin
  • 4 eetlepels sesampasta of Tahini
  • 8 eetlepels (crispy) chiliolie

Topping

  • 800 gram speklappen
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel rietsuiker
  • 1 eetlepel maizena
  • Shaohsing Cooking Wine eventueel vervangen door: sherry
  • 1 eetlepel sesamolie
  • sojasaus
  • zonnebloemolie
  • een klein handje gedroogde chilipepers
  • 1 pakje pickled mustard greens eventueel vervangen door: augurken of zoetzure groenten
  • 4 bosuien
  • (crispy) chiliolie

Noodles

  • 4 nestjes Chinese noodles

Instructies
 

Saus maken

  • Verhit een koekenpan of wok zonder olie of boter en rooster hier 2 volle eetlepels Sichuan peperkorrels een paar minuten in. Haal de peperkorrels uit de pan en maak ze fijn in een vijzel (gebruik eventueel een foodprocessor of koffiemolentje hiervoor).
  • Verhit in dezelfde pan 12 eetlepels sojasaus, 4 theelepels Chiankian vinegar (zwarte rijstazijn) 4 volle eetlepels rietsuiker, 2 theelepels Asi-No-Moto, 4 eetlepels sesampasta, de gevijzelde Sichuan peper en 8 eetlepels (crispy) chiliolie. Roer door elkaar, laat de suiker oplossen en giet de saus in een kommetje.

Topping maken

  • Snij of hak 800 gram speklappen heel fijn. Iets grover dan gehakt.
  • Meng het het vlees met 1 theelepel zout, 1 eetlepel rietsuiker, 1 eetlepel maizena, 1 eetlepel maizena, 1 eetlepel Shaohsing Cooking Wine, 1 eetlepel sesamolie en 1 eetlepel sojasaus. Laat het 10 minuten intrekken.
  • Verhit intussen een scheut zonnebloemolie en bak hier een klein handje gedroogde chilipepers in. Dit is om de olie smaak te geven. Haal daarna de chili's met een schuimspaan uit de pan en bewaar in een kommetje. Je kunt deze chili's gebruiken om later over je kom noodles te strooien en het pittiger te maken.
  • Bak in dezelfde olie het gehakte vlees gaar en krokant. Je zult zien dat er veel vet uitloopt tijdens het bakken. Je kunt eventueel een aantal opscheplepels uit de pan scheppen om het minder vet te maken. Laat echter wel wat vet in de pan, dat vet heeft ook smaak.
  • Snij een 1 pakje pickled mustard greens fijn en laat dat meebakken met het vlees. Roer er 2 eetlepels sojasaus door en 2 eetlepels Shaohsing Cooking Wine.
  • Snij 4 bosuien in ringetjes en zet apart.

Noodles koken

  • Kook 4 nestjes Chinese noodles in 4 minuten gaar. Haal na 2 minuten de noodles met twee vorken uit elkaar. Giet af in een vergiet en spoel af met water, om plakken te voorkomen.

Serveren

  • Smeer 1 à 2 eetlepels van de saus over de bodem van een kommetje of bowl. Leg een handje gekookte noodles erop. Schep daar een paar lepels van het vlees op. Sprenkel een beetje (crispy) chiliolie aan de zijkanten van de bowl en garneer met flink wat bosuitjes. Eventueel kun je nog wat gehakte pinda's erover strooien.
  • Hoe mooi je bowl er ook uitziet, het is de bedoeling dat je alles door roert zodat alle smaken kunnen vermengen met elkaar. Eet bij voorkeur met eetstokjes.

Video

TIP

Probeer ook eens deze Chinese Bjang Bjang Noodles
Zelfgemaakte Bjang Bjang noodles in een bowl met groenten, vlees en chili-olie
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Sichuan noedels met sesampasta, knoflook en prikkelende pepers
Gado Gado Wrap
Gado Gado Wrap
Maak deze Gado Gado Wrap op de camping: ei, pindasaus, groente en sambal in een warme wrap. Snel, lekker en alles is houdbaar zonder koelkast!
Lees meer
Romige Tagliatelle met Snijbiet
Romige Tagliatelle met Snijbiet
Deze pasta met snijbiet, roomsaus en walnoten is snel klaar en ideaal voor een zomerse dag met verse oogst uit je moestuin.
Lees meer
Camping Pasta met Tonijn
Camping Pasta met Tonijn
Maak deze camping pasta met tonijn, tomaat en rucola – een smaakvolle maaltijd zonder koelkast, perfect voor festivals en kampeertrips!
Lees meer
Jordaanse Kipstoof met 7 Spices
Jordaanse Kipstoof met 7 Spices
Proef de smaken van het Midden-Oosten met deze Jordaanse kipstoof, bereid met 7 spices, moestuingroenten en vuur. Een kruidig comfortgerecht.
Lees meer
Tajine met Kefta en Ei
Tajine met Kefta en Ei
Probeer deze marokkaanse tajine met kefta en ei zelf en waan je even in een keuken in Marrakesh. Scroll naar beneden voor het recept en bekijk vooral ook de video voor een kijkje achter de schermen in...
Lees meer
Chinese speklapjes met sperziebonen
Chinese speklapjes met sperziebonen
Maak deze zelfbedachte fusion van krokant gebakken speklap, Chinese smaakmakers en knapperige groenten. Een smaakvolle wokmaaltijd met een Hollandse twist!
Lees meer
Koreaanse Bibimbap
Koreaanse Bibimbap
Bibimbap is een kleurrijke Koreaanse rijstbowl met groenten, ei en pittige gochujangsaus. Ontdek hoe je dit flexibele gerecht zelf maakt.
Lees meer
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Yiouvetsi is een Grieks stoofgerecht met orzo. In dit recept met gamba’s, venkel en feta maak je een lichte, moderne versie van deze klassieker.
Lees meer
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Lees meer
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse chicken skewers en beef kabobs van de BBQ met yoghurt-tahini saus. Smaakvol streetfood geïnspireerd op mijn reis door Marokko. Bekijk het recept!
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp