Dan Dan Noodles is een van de bekendste streetfoodgerechten uit de Chinese Sichuan-keuken - beroemd om zijn pittige saus, krachtige aroma’s en tintelende hitte. Ik maak een toegankelijke versie van dit klassieke gerecht, met slimme alternatieven voor ingrediënten die lastig te vinden zijn. Zo kun je thuis gewoon aan de slag, zonder dat je naar een Aziatische supermarkt hoeft.De Sichuan-keuken, afkomstig uit het zuidwesten van China, staat bekend om haar uitgesproken smaken: chili, knoflook, gember, zwarte azijn, en natuurlijk Sichuan-peper, die zorgt voor dat typische prikkelende gevoel op je tong (má là). Het is een keuken die draait om contrasten – pittig en zacht, zout en zuur, warm en fris – allemaal in één gerecht.
1pakjepickled mustard greenseventueel vervangen door: augurken of zoetzure groenten
4bosuien
(crispy) chiliolie
Noodles
4nestjesChinese noodles
Instructies
Saus maken
Verhit een koekenpan of wok zonder olie of boter en rooster hier 2 volle eetlepels Sichuan peperkorrels een paar minuten in. Haal de peperkorrels uit de pan en maak ze fijn in een vijzel (gebruik eventueel een foodprocessor of koffiemolentje hiervoor).
Verhit in dezelfde pan 12 eetlepels sojasaus, 4 theelepels Chiankian vinegar (zwarte rijstazijn)4 volle eetlepels rietsuiker, 2 theelepels Asi-No-Moto, 4 eetlepels sesampasta, de gevijzelde Sichuan peper en 8 eetlepels (crispy) chiliolie. Roer door elkaar, laat de suiker oplossen en giet de saus in een kommetje.
Topping maken
Snij of hak 800 gram speklappen heel fijn. Iets grover dan gehakt.
Meng het het vlees met 1 theelepel zout, 1 eetlepel rietsuiker, 1 eetlepel maizena, 1 eetlepel maizena, 1 eetlepel Shaohsing Cooking Wine, 1 eetlepel sesamolie en 1 eetlepel sojasaus. Laat het 10 minuten intrekken.
Verhit intussen een scheut zonnebloemolie en bak hier een klein handje gedroogde chilipepers in. Dit is om de olie smaak te geven. Haal daarna de chili's met een schuimspaan uit de pan en bewaar in een kommetje. Je kunt deze chili's gebruiken om later over je kom noodles te strooien en het pittiger te maken.
Bak in dezelfde olie het gehakte vlees gaar en krokant. Je zult zien dat er veel vet uitloopt tijdens het bakken. Je kunt eventueel een aantal opscheplepels uit de pan scheppen om het minder vet te maken. Laat echter wel wat vet in de pan, dat vet heeft ook smaak.
Snij een 1 pakje pickled mustard greens fijn en laat dat meebakken met het vlees. Roer er 2 eetlepels sojasaus door en 2 eetlepels Shaohsing Cooking Wine.
Snij 4 bosuien in ringetjes en zet apart.
Noodles koken
Kook 4 nestjes Chinese noodles in 4 minuten gaar. Haal na 2 minuten de noodles met twee vorken uit elkaar. Giet af in een vergiet en spoel af met water, om plakken te voorkomen.
Serveren
Smeer 1 à 2 eetlepels van de saus over de bodem van een kommetje of bowl. Leg een handje gekookte noodles erop. Schep daar een paar lepels van het vlees op. Sprenkel een beetje (crispy) chiliolie aan de zijkanten van de bowl en garneer met flink wat bosuitjes. Eventueel kun je nog wat gehakte pinda's erover strooien.
Hoe mooi je bowl er ook uitziet, het is de bedoeling dat je alles door roert zodat alle smaken kunnen vermengen met elkaar. Eet bij voorkeur met eetstokjes.