Feest, familie en comfortfood

Chicken Biryani is misschien wel het bekendste rijstgerecht uit India. Deze geurige en rijk gekruide schotel staat symbool voor feest, familie en comfortfood. Vaak geserveerd op bruiloften en tijdens grote diners, maar ook gewoon geliefd als weekendgerecht thuis.

Biryani in de Instant Pot

In mijn versie bereid ik de biryani in de Instant Pot, waardoor je tijd wint zonder concessies te doen aan smaak. En in plaats van de traditionele gefrituurde uitjes gebruik ik een verrassende garnering: krokant gebakken kippenvel. Lekker hartig, extra crunch en een mooie manier om alles van de kip te gebruiken. Ideaal voor een moderne, smaakvolle biryani!

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Afgewerkte Chicken Biryani met topping van kippenvel en verse koriander

Chicken Biryani Uit De Instant Pot

In dit recept laat ik je mijn versie zien van Chicken Biryani – gemaakt in de Instant Pot, zodat je sneller klaar bent zonder in te leveren op smaak. En in plaats van gefrituurde uitjes, geef ik er een eigen draai aan: ik bak het kippenvel uit tot het krokant is, breek het in stukjes en gebruik dat als een hartige, knapperige topping. Echt heerlijk!
No ratings yet
Cuisine Indiaas
Servings 4 personen

Keukenspullen

Ingrediënten
  

  • zonnebloemolie
  • 1 el ghee
  • 2 laurierblaadjes
  • een gebroken kaneelstokje
  • 1 steranijs
  • 2 kardemompeulen
  • 1 zwarte kardemompeul indien niet verkrijgbaar kun je dit weglaten
  • 6 kruidnagels
  • 1 tl komijnzaad
  • 2 groene pepers
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 grote uien
  • 2 tomaten
  • 1 el gemberpuree
  • 4 kippenbouten
  • 1 kop Griekse yoghurt
  • verse koriander
  • 3 takjes munt
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1 tl chilivlokken
  • 2 tl zout
  • 3 koppen Basmatirijst
  • ½ citroen

Instructies
 

  • Selecteer de Sauté functie op de Instant Pot (of verhit een stoofpan) en verhit een scheut zonnebloemolie en 1 el ghee.
  • Voeg 2 laurierblaadjes, een gebroken kaneelstokje, 1 steranijs, 2 kardemompeulen, 1 zwarte kardemompeul (indien verkrijgbaar), 6 kruidnagels en 1 tl komijnzaad toe. Laat het bakken tot de geuren vrijkomen en de komijnzaadjes gaan poppen.
  • Snij 2 groene pepers in de lengte doormidden en voeg toe. Snij 2 grote uien in reepjes, voeg toe en laat de uien ± 5 minuten bakken.
  • Snij intussen 2 teentjes knoflook fijn en 2 tomaten in blokjes. Voeg toe samen met 1 el gemberpuree.
  • Trek het vel van 4 kippenbouten af en bewaar het vel. Snij het kippenpootje van de dij af en kerf het vlees aan de bovenkant een paar keer in met je mes. Gooi de kippenpoten erbij en voeg 1 kop Griekse yoghurt toe. Roer alles door elkaar.
  • Hak een klein bosje verse koriander met steeltjes en al fijn, haal de blaadjes van 3 takjes munt en hak die ook fijn. Voeg toe.
  • Roer er 1 tl kurkuma, 1 tl gemalen koriander, 1 tl chilivlokken en 2 tl zout door. Voeg 3 koppen Basmatirijst toe en 3 koppen water. Roer alles door elkaar en knijp tot slot een halve ½ citroen erboven uit.
  • Druk op cancel om de Sauté functie van de Instant Pot uit te zetten. Selecteer Pressure Cook en zet de tijd op 5 minuten. (in een stoofpan laat je alles zo'n 20 minuten pruttelen).
  • Bak intussen de kippenvellen. Verhit een koekenpan en bak de kippenvellen aan beide kanten bruin en krokant. Haal uit de pan en laat de krokante vellen uitlekken op keukenpapier.
  • Na de bereidingstijd in de Instant Pot laat je de lucht met het ventiel op de deksel ontsnappen voordat je deze openmaakt. Schep de Chicken Biryani uit de binnenpot in een grote schaal. Breek het krokante kippenvel in stukjes en strooi erover. Garneer met extra koriander.

TIP

Probeer ook eens deze Indiase Vega Curry!
Complete vegetarische Indiase maaltijd met curry, basmatirijst en versgebakken naanbrood
Keyword Aziatisch, India, Instant Pot, Rijstgerecht
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Chicken Biryani Uit De Instant Pot

Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Read More

Bjang Bjang Noodles

Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Read More

3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën

Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel...
Read More

Oranjetompoucen

Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging...
Read More

Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus

Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Read More

Mungbonen Curry met Boerenkool

Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten....
Read More

Peking Eend Maken

Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert...
Read More

Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen

Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit...
Read More

Bombay Aardappelcurry

Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees...
Read More

Zuurkoolstamppot

Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Read More

Boerenkoolstamppot zoals ’t hoort!

Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de...
Read More

Vegetarische Indiase Curry

Zin in een verwarmende maaltijd waarbij je vlees écht niet mist? Deze vegetarische Indiase curry met kikkererwten, bloemkool en aardappel...
Read More

Orange Chicken Spiezen met Pindakruim, Gele Rijst en Ananassalade

Zin in een wereldse smaakexplosie? Maak heerlijke orange chicken spiezen met pindakruim, geurige gele rijst, frisse ananassalade en smaakvolle refried...
Read More

Vegetarische spekjes van tofu

Ben je op zoek naar een smakelijk alternatief voor spek? Met dit recept laat ik je zien hoe je zelf...
Read More

Curry Fish Balls uit Hong Kong

Curry fish balls zijn kleine, chewy balletjes gemaakt van vispasta, gekookt in een pittige currysaus. Dit is het meest populaire...
Read More

Vegetarische Pasta met Broccoli, Roomkaas en Walnoten

In dit gerecht combineren we de zachte, milde smaak van broccoli met de romige zachtheid van roomkaas en de rijke...
Read More

Vlam oliebollen

Een verrassende twist op de klassieke oliebol: de Vlam Oliebolletjes! Deze pittige hapjes zijn gevuld met gekruid gehakt en Madame...
Read More

Kerststoofvlees met cranberries

Kerststoofvlees met cranberries is de ultieme belichaming van comfort food tijdens de feestdagen. Het gerecht combineert malse stukjes rundvlees die...
Read More

Sous-Vide Kalkoendij met cranberrycompote

Kalkoen bereiden kan een uitdaging zijn, omdat het vlees vaak uitdroogt bij traditionele kookmethoden. Door sous vide te garen, behoud...
Read More

Kruidnootjes appeltaart

Een leuke en eenvoudige manier om kruidnootjes te gebruiken, is door ze te verwerken in een appeltaart. In plaats van...
Read More
Bowl met Chicken Biryani uit de Instant Pot met kip en saffraanrijst
Bjang Bjang Noodles
Bjang Bjang Noodles
Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Lees meer
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Oranjetompoucen
Oranjetompoucen
Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging – maar als ze lukken, zijn ze spectaculair!
Lees meer
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Lees meer
Mungbonen Curry met Boerenkool
Mungbonen Curry met Boerenkool
Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten. Bekijk het recept!
Lees meer
Peking Eend Maken
Peking Eend Maken
Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert en serveert met pannenkoekjes, hoisinsaus, komkommer en bosui.
Lees meer
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit eenvoudige recept en de Instant Vortex Plus Airfryer zet je in minder dan een uur de perfecte...
Lees meer
Bombay Aardappelcurry
Bombay Aardappelcurry
Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees geen seconde mist!
Lees meer
Zuurkoolstamppot
Zuurkoolstamppot
Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Lees meer
Boerenkoolstamppot zoals 't hoort!
Boerenkoolstamppot zoals 't hoort!
Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de Italiaanse keuken – om kwalitatieve ingrediënten. Vergeet voorgesneden spekjes en voorverpakte...
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp

<script type=”application/ld+json”>
{
“@context”: “https://schema.org/”,
“@type”: “Recipe”,
“name”: “Chicken Biryani uit de Instant Pot”,
“author”: {
“@type”: “Person”,
“name”: “Rene van der Linden”
},
“description”: “Deze Chicken Biryani is snel klaar in de Instant Pot en wordt afgetopt met krokant gebakken kippenvel in plaats van gefrituurde uitjes. Een rijke, kruidige rijstschotel met malse kip, specerijen en saffraan.”,
“image”: “https://reneindekeuken.nl/wp-content/uploads/2025/04/biryani.jpg“,
“recipeYield”: “4 personen”,
“prepTime”: “PT20M”,
“cookTime”: “PT25M”,
“totalTime”: “PT45M”,
“recipeCategory”: “Hoofdgerecht”,
“recipeCuisine”: “Indiaas”,
“keywords”: “Chicken Biryani, Indiaas recept, Instant Pot recept”,
“recipeIngredient”: [
“zonnebloemolie”,
“1 el ghee”,
“2 laurierblaadjes”,
“1 gebroken kaneelstokje”,
“1 steranijs”,
“2 kardemompeulen”,
“1 zwarte kardemompeul (optioneel)”,
“6 kruidnagels”,
“1 tl komijnzaad”,
“2 groene pepers”,
“2 teentjes knoflook”,
“2 grote uien”,
“2 tomaten”,
“1 el gemberpuree”,
“4 kippenbouten (zonder vel)”,
“1 kop Griekse yoghurt”,
“verse koriander”,
“3 takjes munt”,
“1 tl kurkuma”,
“1 tl gemalen koriander”,
“1 tl chilivlokken”,
“2 tl zout”,
“3 koppen Basmatirijst”,
“3 koppen water”,
“½ citroen”
],
“recipeInstructions”: [
{
“@type”: “HowToStep”,
“text”: “Zet de Instant Pot op ‘Sauté’. Verhit zonnebloemolie en ghee. Voeg laurier, kaneel, steranijs, kardemom, kruidnagel en komijn toe. Laat geuren vrijkomen.”
},
{
“@type”: “HowToStep”,
“text”: “Voeg groene pepers en uien toe, bak 5 minuten. Voeg knoflook, tomaat en gemberpuree toe.”
},
{
“@type”: “HowToStep”,
“text”: “Trek het vel van de kippenbouten en bewaar apart. Snijd de kip in, voeg toe samen met yoghurt, gehakte koriander, munt en specerijen.”
},
{
“@type”: “HowToStep”,
“text”: “Voeg rijst, water en citroensap toe. Roer goed door. Zet de Instant Pot op ‘Pressure Cook’ voor 5 minuten. Laat druk handmatig ontsnappen.”
},
{
“@type”: “HowToStep”,
“text”: “Bak intussen het kippenvel krokant in een koekenpan. Laat uitlekken op keukenpapier.”
},
{
“@type”: “HowToStep”,
“text”: “Schep de biryani uit de pot. Breek het krokante vel in stukjes en strooi over de rijst. Garneer met verse koriander.”
}
],
“aggregateRating”: {
“@type”: “AggregateRating”,
“ratingValue”: “5”,
“reviewCount”: “12”
},
“video”: {
“@type”: “VideoObject”,
“name”: “Chicken Biryani maken in de Instant Pot”,
“description”: “Stap voor stap Chicken Biryani maken in de Instant Pot, met krokant gebakken kippenvel als topping.”,
“thumbnailUrl”: “https://reneindekeuken.nl/wp-content/uploads/2025/04/biryani-thumb.jpg”,
“uploadDate”: “2025-04-21”,
“contentUrl”: “https://www.youtube.com/watch?v=JOUW_VIDEO_ID”,
“embedUrl”: “https://www.youtube.com/embed/JOUW_VIDEO_ID”
}
}
</script>