Krijg tot 20% korting op hotelovernachtingen!

Outdoor koken

Als je op de camping staat — of dat nu op een festival is, in een camper, of gewoon op een natuurkampeerterrein — dan wil je maar één ding: lekker eten zonder gedoe. Je hebt geen koelkast, geen oven en soms maar één gaspitje tot je beschikking. En toch wil je iets warms, iets voedzaams en het liefst ook nog iets dat een beetje smaakt naar thuis. Deze camping pasta met tonijn en tomaat is precies dat soort gerecht.

Koken op de camping: wat neem je mee?

Ik maak al een paar jaar campingrecepten op muziekfestivals, zoals Rock Werchter. Daar kook ik letterlijk naast mijn tent — met alleen houdbare ingrediënten, een pannetje en een gasbrander. Deze pasta is een van mijn favorieten: hij is snel klaar, je hebt er weinig voor nodig, en alles kan zonder koelkast.

Houdbare ingrediënten zonder koelkast

De ingrediënten zijn bewust gekozen: tonijn uit blik, cherrytomaatjes, gedroogde pasta, olijfolie en eventueel wat basilicum of rucola. Alles past in een boodschappentas, blijft goed buiten de koeling, en levert samen een bord op dat je gerust ‘restaurantwaardig’ mag noemen — zéker als je hem eet onder een tarp met uitzicht op de ondergaande zon (of een drassig festivalterrein 😉).

Hoe maak je camping pasta op één gaspitje?

Deze maaltijd is ideaal na een dag wandelen, fietsen, of gewoon languit liggen in het gras. De tonijn zorgt voor eiwitten, de tomaatjes voor frisheid, en met wat kruiden of rucola til je het geheel een niveautje hoger. Het is bovendien bijna geen afwas: één pan, één mes, en een vork om op te eten.

Tips & variaties

Ben je niet op een festival maar gewoon met je gezin aan het kamperen? Ook dan is dit een prima gerecht. Je kunt het zelfs vooraf portioneren of aanvullen met andere houdbare dingen zoals olijven of zongedroogde tomaten.

In de video hieronder zie je hoe ik het live op de festivalcamping van Rock Werchter maak. Maar geloof me: of je nu op een druk festival staat of op een rustig natuurplekje in de Ardennen — deze pasta is overal op z’n plek.


Tip: neem een klein flesje olijfolie, een mes, een snijplankje en wat droge kruiden mee in je kampeeruitrusting. Met die basis kun je veel meer dan je denkt!

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
camping pasta met tonijn, tomaat en rucola op festivalcamping

Camping Pasta met Tonijn

Deze camping pasta is snel klaar, vult goed, en zit vol smaak. De tonijn zorgt voor eiwit, de tomaatjes geven frisheid en zoet, en de rucola en basilicum maken het af.
No ratings yet
Course Hoofdgerecht
Cuisine Italiaans
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • olijfolie
  • 1 tl chilivlokken
  • 250 gram cherrytomaatjes
  • 1 bouillonblokje
  • 1 tl Italiaanse kruiden
  • 1 pak tomato passata of gezeefde tomaten
  • 2 blikjes tonijn
  • 1 zak rucola
  • 300 gram penne (pasta)
  • een stukje grana padano
  • verse basilicum

Instructies
 

  • Snipper 1 ui en 2 teentjes knoflook. Verhit een scheut olijfolie en fruit daar de ui 5 minuten in. Voeg dan de knoflook toe en 1 tl chilivlokken.
  • Snij 250 gram cherrytomaatjes door de helft, gooi in de pan en laat even meebakken tot ze zachter worden. Giet er 1 pak tomato passata, voeg 1 tl Italiaanse kruiden toe en verkruimel 1 bouillonblokje. (Je kunt ook een pot kant en klare pastasaus gebruiken).
  • Schep de tonijnstukjes uit 2 blikjes tonijn (of giet de blikjes af) en roer de tonijn door de saus.
  • Vegatip: Gebruik grote limabonen i.p.v. tonijn
  • Roer een paar handjes 1 zak rucola door de saus en bewaar wat voor garnering.
  • Breng een pan met water en zout aan de kook. Kook 300 gram penne (pasta) in 10 minuten beetgaar. Giet de pasta af en roer deze door de saus.
  • Rasp een stukje grana padano boven de pan en garneer de pasta met blaadjes verse basilicum en overgebleven rucola.

TIP

Probeer ook dit makkelijke campingrecept Huevos Rancheros voor op de camping
Easy-Huevos-Rancheros-voor-op-de-camping
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

camping tuna pasta cooked outdoors at Rock Werchter festival
Moksi Meti – Surinaams-Chinese vleesmix met buikspek, kip en paksoi
Moksi Meti – Surinaams-Chinese vleesmix met buikspek, kip en paksoi
Lees meer
Stinky Tofu uit Taiwan
Stinky Tofu uit Taiwan
Taiwanese stinky tofu is een gerecht dat nieuwsgierigheid wekt, misschien zelfs een beetje angst inboezemt, maar uiteindelijk een verhaal vertelt over traditie, smaak en cultuur.
Lees meer
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Er is toch geen snack zo lekker als knapperige versgebakken patat frites. Van die goudbruine handgesneden frieten, gemaakt van nieuwe oogst patat-aardappelen. Maar hoe maak je dat zelf?
Lees meer
Parmigiana di Melanzane -Italiaanse aubergine ovenschotel
Parmigiana di Melanzane -Italiaanse aubergine ovenschotel
Parmigiana di Melanzane is één van mijn favoriete Italiaanse gerechten. Een soort lasagne maar in plaats van pastabladen worden er aubergineplakken gebruikt. Het is een heerlijk vegetarisch gerecht en...
Lees meer
Courgettesoep met kerrie, paprika en mosterd
Courgettesoep met kerrie, paprika en mosterd
Maak deze romige courgettesoep met kerrie en paprika – gezond, snel klaar en ideaal voor courgettes uit je moestuin!
Lees meer
Marokkaanse Bastilla met kip
Marokkaanse Bastilla met kip
Ontdek de Marokkaanse bastilla met kip uit Fez: een feestelijk gerecht met krokant deeg, specerijen, amandelen en een vleugje zoet.
Lees meer
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa: mals Indisch gestoofd rundvlees met kruidige saus, zoetzure snijbonen en gele rijst. Comfortfood met een Indische twist.
Lees meer
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Maak Portugese bacalhau met knoflooksaus, koriander en gebakken uien. In Portugal koop je ontzouten bacalhau, in NL gebruik je kabeljauw.
Lees meer
Portugese Bonensoep met Chorizo
Portugese Bonensoep met Chorizo
Heerlijke Portugese bonensoep (sopa de feijão) met chorizo, spek, bonen en aardappel. Volgens authentiek recept, eenvoudig thuis te maken.
Lees meer
Arabian Nights Chicken
Arabian Nights Chicken
Arabian Nights Chicken: Midden-Oosterse kipstoof met abrikozen, kaneel en amandelen. Vol smaak, eenvoudig te maken, perfect met geurige rijst.
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp