Sommige gerechten smaken niet alleen geweldig, maar vertellen ook een verhaal. Deze Arabian Nights Chicken is daar een perfect voorbeeld van. Niet zomaar een kipstoof, maar een geurige, kruidige reis door het Midden-Oosten – met een persoonlijke herinnering aan een bijzondere plek: het adembenemende Dana National Park in Jordanië.
Tijdens mijn reis door Jordanië verbleef ik een paar nachten in een guesthouse midden in het park. Overdag maakten we stevige hikes door de ruige natuur, en ’s avonds stond er een indrukwekkend buffet klaar in de eenvoudige keuken van het guesthouse. Lokale vrouwen kookten daar voor de gasten, met liefde, trots en een indrukwekkend gevoel voor smaak. Tussen dampende schalen met linzensoep, gegrilde groenten en geurige rijst, stond daar ook deze kipstoof – zacht, kruidig en lichtzoet. Toen ik vroeg of ik mocht meekijken in de keuken, mocht ik zelfs filmen hoe het allemaal werd bereid. Een culinair cadeau.
Dit gerecht is mijn eerbetoon aan die avond. De Arabian Nights Chicken bestaat uit langzaam gestoofde kippenpoten of -dijen in een saus van uien, knoflook, kurkuma, komijn, kaneel en een vleugje citroen. Het geheim zit ’m in het gebruik van gedroogde abrikozen (of pruimen) die langzaam hun zoete aroma afgeven aan het stoofvocht. Afgemaakt met geroosterde amandelen en verse kruiden, is dit gerecht tegelijk hartverwarmend en verrassend licht.
Ik serveer het graag met Midden-Oosterse rijst – een eenvoudige, geurige rijst gekookt met kaneelstokje, kruidnagel en een scheutje citroen. Samen vormt het een bord vol comfort, kleur en karakter. Ideaal als doordeweekse maaltijd, maar ook indrukwekkend genoeg voor een etentje.
Of je nu zelf ooit door Jordanië hebt gereisd, of gewoon nieuwsgierig bent naar de smaken van 1001 nacht – dit gerecht brengt het Midden-Oosten naar je eigen keuken. En geloof me: na één hap ben je verkocht.
– Serveer met Midden-Oosterse rijst, couscous of platbrood
– Voeg kikkererwten toe voor extra vulling
– Vervang kip door lamsvlees of vegetarische kipstukjes
De smaken worden nóg beter als je het een dag van tevoren maakt. Bewaar afgedekt in de koelkast (max. 3 dagen). Opwarmen doe je rustig op laag vuur.
Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!
Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.
Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.