Krijg tot 20% korting op hotelovernachtingen!

Midden-Oosterse kipstoof

Sommige gerechten smaken niet alleen geweldig, maar vertellen ook een verhaal. Deze Arabian Nights Chicken is daar een perfect voorbeeld van. Niet zomaar een kipstoof, maar een geurige, kruidige reis door het Midden-Oosten – met een persoonlijke herinnering aan een bijzondere plek: het adembenemende Dana National Park in Jordanië.

Tijdens mijn reis door Jordanië verbleef ik een paar nachten in een guesthouse midden in het park. Overdag maakten we stevige hikes door de ruige natuur, en ’s avonds stond er een indrukwekkend buffet klaar in de eenvoudige keuken van het guesthouse. Lokale vrouwen kookten daar voor de gasten, met liefde, trots en een indrukwekkend gevoel voor smaak. Tussen dampende schalen met linzensoep, gegrilde groenten en geurige rijst, stond daar ook deze kipstoof – zacht, kruidig en lichtzoet. Toen ik vroeg of ik mocht meekijken in de keuken, mocht ik zelfs filmen hoe het allemaal werd bereid. Een culinair cadeau.

Wat is Arabian Nights Chicken?

Dit gerecht is mijn eerbetoon aan die avond. De Arabian Nights Chicken bestaat uit langzaam gestoofde kippenpoten of -dijen in een saus van uien, knoflook, kurkuma, komijn, kaneel en een vleugje citroen. Het geheim zit ’m in het gebruik van gedroogde abrikozen (of pruimen) die langzaam hun zoete aroma afgeven aan het stoofvocht. Afgemaakt met geroosterde amandelen en verse kruiden, is dit gerecht tegelijk hartverwarmend en verrassend licht.

Ik serveer het graag met Midden-Oosterse rijst – een eenvoudige, geurige rijst gekookt met kaneelstokje, kruidnagel en een scheutje citroen. Samen vormt het een bord vol comfort, kleur en karakter. Ideaal als doordeweekse maaltijd, maar ook indrukwekkend genoeg voor een etentje.

Of je nu zelf ooit door Jordanië hebt gereisd, of gewoon nieuwsgierig bent naar de smaken van 1001 nacht – dit gerecht brengt het Midden-Oosten naar je eigen keuken. En geloof me: na één hap ben je verkocht.

Serveerideeën en variaties

– Serveer met Midden-Oosterse rijst, couscous of platbrood
– Voeg kikkererwten toe voor extra vulling
– Vervang kip door lamsvlees of vegetarische kipstukjes

Bewaren en opwarmen

De smaken worden nóg beter als je het een dag van tevoren maakt. Bewaar afgedekt in de koelkast (max. 3 dagen). Opwarmen doe je rustig op laag vuur.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Arabian Nights Chicken geserveerd met Midden-Oosterse rijst en geroosterde amandelen

Arabian Nights Chicken

De Arabian Nights Chicken bestaat uit langzaam gestoofde kippendijen in een saus van uien, knoflook, kurkuma, komijn, kaneel en een vleugje citroen. Het geheim zit ’m in het gebruik van gedroogde abrikozen en pruimen die langzaam hun zoete aroma afgeven aan het stoofvocht. Afgemaakt met geroosterde amandelen en verse kruiden, is dit gerecht tegelijk hartverwarmend en verrassend licht.
No ratings yet
Course Hoofdgerecht
Cuisine Arabisch, Jordanie, Midden-Oosters
Servings 4 personen

Keukenspullen

Ingrediënten
  

Arabian Nights Chicken

  • 6 kipdijfilets
  • zout
  • 1 eetlepel bloem
  • olijfolie
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl zwarte peper
  • 1 courgette
  • 1 puntpaprika
  • citroen- of limoensap
  • 2 eetlepels honing
  • 1 kippenbouillontablet
  • 1 handje gedroogde pruimen
  • 1 handje gedroogde abrikozen
  • 1 tl maizena
  • 2 handjes geschaafde amandelen
  • een klein bosje koriander of platte peterselie

Midden-Oosterse rijst

  • 3 kopjes basmatirijst
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1 tl zwarte peper
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl kurkuma
  • een handje rozijnen
  • een klein bosje koriander of platte peterselie

Instructies
 

Arabian Nights Chicken

  • Snij 6 kipdijfilets in stukken en bestrooi met zout. Strooi er 1 eetlepel bloem over en meng erdoorheen. Verhit een scheut olijfolie en bak de kip hierin.
  • Snij 1 ui in halve ringen en snij 3 teentjes knoflook fijn. Voeg toe en laat dit meebakken.
  • Voeg 1 tl kurkuma, 1 tl gemalen komijn, 1 tl kaneel en 1 tl zwarte peper toe en roer erdoor.
  • Rasp een 1 courgette en snij een 1 puntpaprika in ringen. Voeg toe en giet er een scheutje citroen- of limoensap en 2 eetlepels honing bij. Giet er een kopje water bij en verkruimel 1 kippenbouillontablet. Gooi er 1 handje gedroogde pruimen en 1 handje gedroogde abrikozen bij.
  • Laat de kipstoof 10 minuten zachtjes pruttelen.
  • Om de saus dikker te maken kun je 1 tl maizena omroeren met een scheutje water. Roer de maizena-slurry door de saus.
  • Rooster 2 handjes geschaafde amandelen in een droge koekenpan. Zet de hittebron niet te hoog, want amandelen verbranden snel.

Midden-Oosterse rijst

  • Doe 3 kopjes basmatirijst in de rijstkoker (of kookpan). Voeg 1 tl kaneel, 1 tl paprikapoeder, 1 tl gemalen koriander, 1 tl zwarte peper, 1 tl gemalen komijn, 1 tl kurkuma en een handje rozijnen toe. Doe er 4,5 kopjes water bij. (1 kopje rijst – 1,5 kopje water). Zet de rijstkoker aan op het programma voor witte rijst of kook de rijst in een pan voor 10 minuten.
  • Roer de rijst om met een vork als deze gaar is. Hak een klein bosje koriander of platte peterselie en roer dat door de rijst.

Serveren

  • Hak een klein bosje koriander of platte peterselie. Schep de rijst in een klein kommetje en maak een bolletje rijst op een bord. Schep de kipstoof erbij en garneer het gerecht met de geroosterde amandelen en de fijngehakte koriander of peterselie.

TIP

Probeer ook eens Midden-Oosterse Maqluba. Updide down rice.
Maqluba-uit-Jordanië-recept
 
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Middle Eastern chicken stew with apricots, almonds and spices
Stinky Tofu uit Taiwan
Stinky Tofu uit Taiwan
Taiwanese stinky tofu is een gerecht dat nieuwsgierigheid wekt, misschien zelfs een beetje angst inboezemt, maar uiteindelijk een verhaal vertelt over traditie, smaak en cultuur.
Lees meer
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Er is toch geen snack zo lekker als knapperige versgebakken patat frites. Van die goudbruine handgesneden frieten, gemaakt van nieuwe oogst patat-aardappelen. Maar hoe maak je dat zelf?
Lees meer
Parmigiana di Melanzane -Italiaanse aubergine ovenschotel
Parmigiana di Melanzane -Italiaanse aubergine ovenschotel
Parmigiana di Melanzane is één van mijn favoriete Italiaanse gerechten. Een soort lasagne maar in plaats van pastabladen worden er aubergineplakken gebruikt. Het is een heerlijk vegetarisch gerecht en...
Lees meer
Courgettesoep met kerrie, paprika en mosterd
Courgettesoep met kerrie, paprika en mosterd
Maak deze romige courgettesoep met kerrie en paprika – gezond, snel klaar en ideaal voor courgettes uit je moestuin!
Lees meer
Marokkaanse Bastilla met kip
Marokkaanse Bastilla met kip
Ontdek de Marokkaanse bastilla met kip uit Fez: een feestelijk gerecht met krokant deeg, specerijen, amandelen en een vleugje zoet.
Lees meer
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa: mals Indisch gestoofd rundvlees met kruidige saus, zoetzure snijbonen en gele rijst. Comfortfood met een Indische twist.
Lees meer
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Maak Portugese bacalhau met knoflooksaus, koriander en gebakken uien. In Portugal koop je ontzouten bacalhau, in NL gebruik je kabeljauw.
Lees meer
Portugese Bonensoep met Chorizo
Portugese Bonensoep met Chorizo
Heerlijke Portugese bonensoep (sopa de feijão) met chorizo, spek, bonen en aardappel. Volgens authentiek recept, eenvoudig thuis te maken.
Lees meer
Afrikaanse Sausage Stew
Afrikaanse Sausage Stew
Maak deze Afrikaanse sausage stew op de camping met cervelaat, tomaat en aardappel. Eenpansgerecht zonder koelkast, boordevol smaak!
Lees meer
Gado Gado Wrap
Gado Gado Wrap
Maak deze Gado Gado Wrap op de camping: ei, pindasaus, groente en sambal in een warme wrap. Snel, lekker en alles is houdbaar zonder koelkast!
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp