Zuid-Afrikaanse stoofpot op de camping

Wie zegt dat je op de camping alleen maar blikvoer of pasta kunt eten, heeft deze Afrikaanse sausage stew nog nooit geprobeerd. Dit recept is geïnspireerd op een klassiek Zuid-Afrikaans stoofgerecht met boerewors, maar dan aangepast voor de camping — dus zonder koelkast, zonder ingewikkeld gedoe, maar mét volop smaak.

Tijdens mijn verblijf op de een camping zocht ik naar een stevige, verwarmende maaltijd die ik op één gaspitje kon maken. Zo ontstond deze stoofpot met cervelaatworst, paprika, aardappel, uien, tomaten en een vleugje pit van chilivlokken en Worcestershiresaus. Alles bij elkaar in de pan, zachtjes pruttelen, en in twintig minuten heb je een verwarmend bord comfort food dat perfect past bij een lange dag buiten.

Welke worst gebruik je zonder koelkast?

Traditioneel wordt deze stoof in Zuid-Afrika gemaakt met boerewors — een lange, gekruide worst die meestal op de barbecue belandt. Maar op de camping zonder koelkast is dat geen optie. Daarom koos ik voor cervelaatworst, een goed houdbaar alternatief dat de stoof een hartige, licht rokerige smaak geeft. Als je dit gerecht thuis maakt, kun je natuurlijk wél echte boerewors of verse worst gebruiken.

Wat dit recept zo geschikt maakt voor kamperen, is de combinatie van eenvoudige ingrediënten die je makkelijk meeneemt en lang kunt bewaren:

  • Cervelaat hoeft niet gekoeld te worden

  • Tomatenblokjes uit blik

  • Aardappelen, paprika, uien en knoflook zijn prima te bewaren buiten de koelkast

  • En met een snuf chilivlokken en wat Worcestershiresaus til je de smaak naar een hoger niveau

Simpel recept in één pan

De bereiding is simpel: alles in één pan, af en toe roeren, en klaar ben je. Geen afwasdrama, geen moeilijk gedoe, en wél een gerecht dat smaakt alsof je uren hebt staan koken. Ideaal voor koude avonden bij de tent, een hike in de bergen of een relaxte kampeertrip.

👇 Onder het recept vind je de volledige video waarin ik je laat zien hoe ik deze stoof voor mijn tent maak. Heb je zelf een variant op deze Afrikaanse sausage stew? Laat het me weten in de reacties of op Instagram!

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
afrikaanse sausage stew in één pan op campingstelletje voor tent

Afrikaanse Sausage Stew

Dit gerecht is geïnspireerd op stoofpotjes uit Zuid-Afrika, waar het traditioneel wordt bereid met boerewors — een gekruide, verse worst die vaak op de braai (barbecue) belandt. Omdat ik op een camping kook zonder koelkast, gebruik ik een goed houdbare cervelaatworst als alternatief. Dat maakt het recept ideaal voor onderweg, tijdens het kamperen of als je simpelweg weinig voorzieningen hebt.
Maak je dit gerecht thuis? Dan kun je natuurlijk gerust gaan voor boerewors, braadworst of een andere verse worst. Maar zelfs met cervelaat krijg je een hartige, kruidige en verwarmende stoof die je in één pan bereidt.
De ingrediënten zijn eenvoudig: uien, knoflook, paprika, aardappel, tomatenblokjes, chilivlokken en Worcestershiresaus. Alles gaat de pan in en na 20 minuten heb je een warme, pittige maaltijd die perfect is na een lange dag in de buitenlucht.
No ratings yet
Course Hoofdgerecht
Cuisine Afrikaans
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 cervelaatworst
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 rode paprika
  • 1 tl chilivlokken
  • 1 zak voorgegaarde aardappelpartjes
  • peper en zout
  • 1 blik tomatenblokjes
  • worcestersaus
  • tabasco
  • cheddar kaas

Instructies
 

  • Snij 1 cervelaatworst in de lengte doormidden. Snij daarna halve plakjes. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en bak de worststukjes goudbruin en knapperig.
  • Snij intussen 1 ui grof en voeg dit toe als de worst is uitgebakken en vet heeft vrijgelaten. Snij 1 teentje knoflook fijn en laat dat meebakken met de worst en ui. Snij een 1 rode paprika en voeg toe. Roer er 1 tl chilivlokken door. Voeg 1 zak voorgegaarde aardappelpartjes toe en laat de aardappels 10 minuten bakken tot ze een bruin korstje krijgen.
  • Bestrooi het geheel met peper en zout en roer er 1 blik tomatenblokjes door. Vul het lege blikje voor ¾ met water en roer dat er ook door om de saus te verdunnen. Laat het gerecht nog 10 minuten pruttelen.
  • Voeg een scheutje worcestersaus toe en tabasco naar smaak. Leg een aantal plakjes cheddar kaas in de saus en laat deze smelten.
  • Schep de stew in kommetjes en garneer met blaadjes basilicum.

TIP

Probeer ook eens dit makkelijke campinggerecht Mountain Man Breakfast
Koken op de camping met houdbare producten. Mountain Man Breakfast
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

campfire sausage stew with potatoes and spicy tomato sauce
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen met bolognesesaus, mozzarella en Grana Padano - ook lekker in vegetarische variant met rulgehakt
Lees meer
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en romige sushi-rijst met oesterzwammen. Een gerecht vol umami, pure smaken en de serene rust van Kyoto op je bord.
Lees meer
Surinaamse Moksi Meti
Surinaamse Moksi Meti
Maak authentieke Surinaamse Moksi Meti met geroosterd buikspek, kip, paksoi en Char Siu – een vleesfeest vol smaak!
Lees meer
Stinky Tofu uit Taiwan
Stinky Tofu uit Taiwan
Taiwanese stinky tofu is een gerecht dat nieuwsgierigheid wekt, misschien zelfs een beetje angst inboezemt, maar uiteindelijk een verhaal vertelt over traditie, smaak en cultuur.
Lees meer
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Er is toch geen snack zo lekker als knapperige versgebakken patat frites. Van die goudbruine handgesneden frieten, gemaakt van nieuwe oogst patat-aardappelen. Maar hoe maak je dat zelf?
Lees meer
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane is één van mijn favoriete Italiaanse gerechten. Een soort lasagne maar in plaats van pastabladen worden er aubergineplakken gebruikt. Het is een heerlijk vegetarisch gerecht en...
Lees meer
Courgettesoep met kerrie
Courgettesoep met kerrie
Maak deze romige courgettesoep met kerrie en paprika – gezond, snel klaar en ideaal voor courgettes uit je moestuin!
Lees meer
Marokkaanse Bastilla met kip
Marokkaanse Bastilla met kip
Ontdek de Marokkaanse bastilla met kip uit Fez: een feestelijk gerecht met krokant deeg, specerijen, amandelen en een vleugje zoet.
Lees meer
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa: mals Indisch gestoofd rundvlees met kruidige saus, zoetzure snijbonen en gele rijst. Comfortfood met een Indische twist.
Lees meer
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Maak Portugese bacalhau met knoflooksaus, koriander en gebakken uien. In Portugal koop je ontzouten bacalhau, in NL gebruik je kabeljauw.
Lees meer
Facebook
Pinterest
WhatsApp