Een stoof vol smaak en kleur

Er zijn van die gerechten die meer zijn dan alleen een maaltijd. Deze vegetarische Toscaanse witte bonenstoof is er zo één – een stoof vol smaak, kleur en herinnering. Ik maakte hem samen met mijn schoondochter Rosa uit Newcastle, die vegetariër is en me telkens inspireert om te laten zien dat plantaardig eten allesbehalve saai is.

“Deze vegetarische Toscaanse witte bonenstoof met pompoen en broccoli is pure comfortfood – warm, voedzaam en vol mediterrane smaken.”

In deze stoof komen Toscaanse smaken samen met Rosa’s Engelse twist. De basis bestaat uit romige witte bonen, gecombineerd met pompoen, broccoli, wortel en prei. Alles wordt langzaam gestoofd tot een zachte, rijke structuur. En dan die verrassende toevoeging: miso pasta – Rosa’s geheime wapen voor die subtiele rokerige diepte. “It gives it that smokey kick,” zei ze.

Perfect voor koude dagen

Deze bonenstoof is perfect voor koude dagen, maar ook heerlijk als lichte maaltijd met een stuk knapperig brood of wat Parmezaanse kaas (voor wie niet strikt vegan eet).
Wat ik persoonlijk mooi vind: het laat zien dat je niet elke dag vlees nodig hebt om lekker te eten. Al één of twee vegetarische dagen per week maken al verschil – voor je gezondheid én het milieu.

Kortom: dit is comfortfood met karakter, geïnspireerd door Toscane, met een vleugje Engelse flair en een flinke dosis liefde uit onze keuken.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Vegetarische Toscaanse witte bonenstoof met pompoen, broccoli en witte bonen in een kom

Toscaanse Witte Bonenstoof

Deze bonenstoof is perfect voor koude dagen, maar ook heerlijk als lichte maaltijd met een stuk knapperig brood of wat Parmezaanse kaas (voor wie niet strikt vegan eet).Wat ik persoonlijk mooi vind: het laat zien dat je niet elke dag vlees nodig hebt om lekker te eten. Al één of twee vegetarische dagen per week maken al verschil – voor je gezondheid én het milieu.
No ratings yet
Course Hoofdgerecht, Maaltijdsoep
Cuisine Italiaans, Nederlands
Servings 6 personen

Keukenspullen

  • een Stoofpan

Ingrediënten
  

  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 cm gember
  • 4 stengels bleekselderij
  • 6 wortels
  • 1 flespompoen
  • 1 broccoli
  • olijfolie
  • 1 citroen
  • 1 glas witte wijn
  • ± 6 blaadjes salie
  • 1 flinke el oregano
  • 1 flinke el tijm
  • 1 tl chilivlokken
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 potten witte limabonen
  • 2 groentebouillontabletten
  • 1 el misopasta
  • zwarte peper
  • 1 el suiker
  • Griekse yoghurt
  • platte peterselie

Instructies
 

  • Eerst doe je al het snijwerk:
    • Snipper 1 ui
    • Snij 3 teentjes knoflook fijn
    • Schil ± 3 cm gember en snij deze fijn
    • Snij 4 stengels bleekselderij in de lengte door en snij ze daarna in blokjes
    • Snij 6 wortels in blokjes
    • Snij de bovenkant van een 1 flespompoen, haal de schil eraf en snij het vruchtvlees in blokjes
    • Snij kleine roosjes van een 1 broccoli
  • Kook een liter water in de waterkoker
  • Verhit een scheutje olijfolie en fruit hier ± 3 minuten de ui in. Voeg dan de knoflook en gember toe. Laat even meebakken en voeg dan alle gesneden, behalve de broccoli toe. Laat de groenten zo'n 10 minuten op een hoge hittebron bakken. Roer regelmatig.
  • Voeg een 1 glas witte wijn toe om de boel af te blussen en schraap de aanbaksels van de bodem. Tip: schenk een glas wijn voor jezelf in tijdens het koken 😉
  • Snij ± 6 blaadjes salie en voeg toe + 1 flinke el oregano, 1 flinke el tijm, 1 tl chilivlokken en 2 laurierblaadjes. Roer er dan 2 potten witte limabonen (400/500 gram) door met het vocht en al. (blik kan ook, maar volgens Rosa hebben bonen in glas een betere smaak).
  • Verkruimel 2 groentebouillontabletten en giet een liter gekookt water erbij. Roer er 1 el misopasta door. Gooi alle broccoliroosjes in de pan. Rasp de zest van een 1 citroen en voeg toe. Snij dan de citroen door de helft en knijp het sap boven de pan met je hand uit. Hou je andere hand eronder om eventuele pitjes op te vangen. Laat de soep 15 minuten zachtjes pruttelen. Roer er zwarte peper naar smaak door en een 1 el suiker.
  • Schep nu pollepels van de stoof in een maatbeker en pureer dit met een staafmixer. Gooi de puree weer terug in de pan en meng met de stoof. Dit zorgt ervoor dat stoof dikker wordt.
  • Schep de stoof in kommen of diepe borden. Schep er een lepel Griekse yoghurt op en garneer met platte peterselie.

TIP

Probeer ook eens deze geweldige courgettesoep met kerrie
Kruidige courgettesoep met kerrie en paprika snel recept
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Vegetarian Tuscan white bean stew with pumpkin, broccoli and miso
Ouderwetse Bruine Bonensoep
Ouderwetse Bruine Bonensoep
Rijkgevulde soep met bruine bonen, groenten, spek en rookworst - zoals oma hem maakte. Perfect voor koude dagen of als nostalgisch comfortfood.
Lees meer
Japanse Matcha Mini Cheesecakes
Japanse Matcha Mini Cheesecakes
Lees meer
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen met bolognesesaus, mozzarella en Grana Padano - ook lekker in vegetarische variant met rulgehakt
Lees meer
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en romige sushi-rijst met oesterzwammen. Een gerecht vol umami, pure smaken en de serene rust van Kyoto op je bord.
Lees meer
Surinaamse Moksi Meti
Surinaamse Moksi Meti
Maak authentieke Surinaamse Moksi Meti met geroosterd buikspek, kip, paksoi en Char Siu – een vleesfeest vol smaak!
Lees meer
Stinky Tofu uit Taiwan
Stinky Tofu uit Taiwan
Taiwanese stinky tofu is een gerecht dat nieuwsgierigheid wekt, misschien zelfs een beetje angst inboezemt, maar uiteindelijk een verhaal vertelt over traditie, smaak en cultuur.
Lees meer
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Er is toch geen snack zo lekker als knapperige versgebakken patat frites. Van die goudbruine handgesneden frieten, gemaakt van nieuwe oogst patat-aardappelen. Maar hoe maak je dat zelf?
Lees meer
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane is één van mijn favoriete Italiaanse gerechten. Een soort lasagne maar in plaats van pastabladen worden er aubergineplakken gebruikt. Het is een heerlijk vegetarisch gerecht en...
Lees meer
Courgettesoep met kerrie
Courgettesoep met kerrie
Maak deze romige courgettesoep met kerrie en paprika – gezond, snel klaar en ideaal voor courgettes uit je moestuin!
Lees meer
Marokkaanse Bastilla met kip
Marokkaanse Bastilla met kip
Ontdek de Marokkaanse bastilla met kip uit Fez: een feestelijk gerecht met krokant deeg, specerijen, amandelen en een vleugje zoet.
Lees meer
Facebook
Pinterest
WhatsApp