Go Back
+ servings
Vegetarische Toscaanse witte bonenstoof met pompoen, broccoli en witte bonen in een kom

Toscaanse Witte Bonenstoof

Deze bonenstoof is perfect voor koude dagen, maar ook heerlijk als lichte maaltijd met een stuk knapperig brood of wat Parmezaanse kaas (voor wie niet strikt vegan eet).Wat ik persoonlijk mooi vind: het laat zien dat je niet elke dag vlees nodig hebt om lekker te eten. Al één of twee vegetarische dagen per week maken al verschil – voor je gezondheid én het milieu.
No ratings yet
Course Hoofdgerecht, Maaltijdsoep
Cuisine Italiaans, Nederlands
Servings 6 personen

Keukenspullen

  • een Stoofpan

Ingrediënten
  

  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 cm gember
  • 4 stengels bleekselderij
  • 6 wortels
  • 1 flespompoen
  • 1 broccoli
  • olijfolie
  • 1 citroen
  • 1 glas witte wijn
  • ± 6 blaadjes salie
  • 1 flinke el oregano
  • 1 flinke el tijm
  • 1 tl chilivlokken
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 potten witte limabonen
  • 2 groentebouillontabletten
  • 1 el misopasta
  • zwarte peper
  • 1 el suiker
  • Griekse yoghurt
  • platte peterselie

Instructies
 

  • Eerst doe je al het snijwerk:
    • Snipper 1 ui
    • Snij 3 teentjes knoflook fijn
    • Schil ± 3 cm gember en snij deze fijn
    • Snij 4 stengels bleekselderij in de lengte door en snij ze daarna in blokjes
    • Snij 6 wortels in blokjes
    • Snij de bovenkant van een 1 flespompoen, haal de schil eraf en snij het vruchtvlees in blokjes
    • Snij kleine roosjes van een 1 broccoli
  • Kook een liter water in de waterkoker
  • Verhit een scheutje olijfolie en fruit hier ± 3 minuten de ui in. Voeg dan de knoflook en gember toe. Laat even meebakken en voeg dan alle gesneden, behalve de broccoli toe. Laat de groenten zo'n 10 minuten op een hoge hittebron bakken. Roer regelmatig.
  • Voeg een 1 glas witte wijn toe om de boel af te blussen en schraap de aanbaksels van de bodem. Tip: schenk een glas wijn voor jezelf in tijdens het koken 😉
  • Snij ± 6 blaadjes salie en voeg toe + 1 flinke el oregano, 1 flinke el tijm, 1 tl chilivlokken en 2 laurierblaadjes. Roer er dan 2 potten witte limabonen (400/500 gram) door met het vocht en al. (blik kan ook, maar volgens Rosa hebben bonen in glas een betere smaak).
  • Verkruimel 2 groentebouillontabletten en giet een liter gekookt water erbij. Roer er 1 el misopasta door. Gooi alle broccoliroosjes in de pan. Rasp de zest van een 1 citroen en voeg toe. Snij dan de citroen door de helft en knijp het sap boven de pan met je hand uit. Hou je andere hand eronder om eventuele pitjes op te vangen. Laat de soep 15 minuten zachtjes pruttelen. Roer er zwarte peper naar smaak door en een 1 el suiker.
  • Schep nu pollepels van de stoof in een maatbeker en pureer dit met een staafmixer. Gooi de puree weer terug in de pan en meng met de stoof. Dit zorgt ervoor dat stoof dikker wordt.
  • Schep de stoof in kommen of diepe borden. Schep er een lepel Griekse yoghurt op en garneer met platte peterselie.

Video

TIP

Probeer ook eens deze geweldige courgettesoep met kerrie
Kruidige courgettesoep met kerrie en paprika snel recept
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel