Eerst doe je al het snijwerk:• Snipper 1 ui• Snij 3 teentjes knoflook fijn• Schil ± 3 cm gember en snij deze fijn• Snij 4 stengels bleekselderij in de lengte door en snij ze daarna in blokjes• Snij 6 wortels in blokjes• Snij de bovenkant van een 1 flespompoen, haal de schil eraf en snij het vruchtvlees in blokjes• Snij kleine roosjes van een 1 broccoli Kook een liter water in de waterkoker
Verhit een scheutje olijfolie en fruit hier ± 3 minuten de ui in. Voeg dan de knoflook en gember toe. Laat even meebakken en voeg dan alle gesneden, behalve de broccoli toe. Laat de groenten zo'n 10 minuten op een hoge hittebron bakken. Roer regelmatig.
Voeg een 1 glas witte wijn toe om de boel af te blussen en schraap de aanbaksels van de bodem. Tip: schenk een glas wijn voor jezelf in tijdens het koken 😉
Snij ± 6 blaadjes salie en voeg toe + 1 flinke el oregano, 1 flinke el tijm, 1 tl chilivlokken en 2 laurierblaadjes. Roer er dan 2 potten witte limabonen (400/500 gram) door met het vocht en al. (blik kan ook, maar volgens Rosa hebben bonen in glas een betere smaak).
Verkruimel 2 groentebouillontabletten en giet een liter gekookt water erbij. Roer er 1 el misopasta door. Gooi alle broccoliroosjes in de pan. Rasp de zest van een 1 citroen en voeg toe. Snij dan de citroen door de helft en knijp het sap boven de pan met je hand uit. Hou je andere hand eronder om eventuele pitjes op te vangen. Laat de soep 15 minuten zachtjes pruttelen. Roer er zwarte peper naar smaak door en een 1 el suiker.
Schep nu pollepels van de stoof in een maatbeker en pureer dit met een staafmixer. Gooi de puree weer terug in de pan en meng met de stoof. Dit zorgt ervoor dat stoof dikker wordt.
Schep de stoof in kommen of diepe borden. Schep er een lepel Griekse yoghurt op en garneer met platte peterselie.