Krijg tot 20% korting op hotelovernachtingen!

Koken in een Marokkaanse keuken

Sommige gerechten smaken beter omdat je weet waar ze vandaan komen. Omdat je ze niet alleen maakt, maar beleeft. Deze Marokkaanse tajine met kefta en ei is daar het perfecte voorbeeld van. Ik maakte hem niet zomaar in mijn eigen keuken, maar… ín Marokko. In een echte Marokkaanse keuken, samen met een lokale kok, tussen dampende tajines en geurige kruiden. Authentieker wordt het niet.

Tijdens mijn culinaire reis door Marokko kreeg ik de unieke kans om een kijkje achter de schermen te nemen in een restaurantkeuken in het zuiden van het land. Daar werd me stap voor stap uitgelegd hoe deze tajine wordt gemaakt — en ik mocht alles filmen. Wat begon als een nieuwsgierige blik op de stoofpot, eindigde in een video vol sissende pannen, warme gastvrijheid en een gerecht dat sindsdien in mijn hart zit.

Wat is kefta en waarom met ei?

De tajine met kefta en ei is een klassieker in de Marokkaanse keuken. Gehakt (meestal rund of lamsvlees) wordt gekruid met ras el hanout, komijn, koriander, knoflook en paprikapoeder, tot geurige kleine balletjes. Die sudderen in een saus van tomaat, ui en soms een beetje harissa. Net voordat je serveert, breek je een paar eieren over de saus. Het eiwit stolt, de dooier blijft zacht — en het resultaat is een hartig, verwarmend gerecht waar je platbrood in wilt dopen tot de schaal leeg is.

“In deze blog laat ik je zien hoe je deze marokkaanse tajine met kefta en ei thuis kunt maken…”

Een sociaal gerecht

Wat ik zo mooi vind aan deze tajine, is dat het zo’n sociaal gerecht is. Je zet de schaal op tafel, iedereen dipt erin met stukjes brood, en de schaal wordt langzaam stiller. In Marokko is dit doordeweeks eten, maar het smaakt feestelijk. Comfortfood met kruidige diepgang.

👉 Zin in meer Marokkaanse inspiratie? Kijk dan ook naar mijn Marokkaanse skewers met yoghurt-tahini, tajine met kip en groenten, of mijn recept voor een Marokkaanse vistajine

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
marokkaanse tajine met kefta en ei in aardewerken schaal

Marokkaanse Tajine met Kefta en Ei

Dit gerecht is een klassieker in de Marokkaanse keuken. De gehaktballetjes worden gekruid met onder andere komijn, koriander en paprikapoeder, en sudderen langzaam in een rijke tomatensaus. Net voor het serveren worden er eieren toegevoegd, die in de saus garen — zoals bij shakshuka, maar dan op z’n Marokkaans.
No ratings yet
Course Hoofdgerecht
Cuisine Marokkaans
Servings 4 personen

Keukenspullen

  • een tajine

Ingrediënten
  

Tajine ingrediënten voor 1 persoon

  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • koriander of peterselie
  • olijfolie
  • een runderbouillonblokje
  • rundergehaktballetjes of vega balletjes
  • 1 el Ras-el-hanout of Kefta spicemix
  • 1 blik tomatenblokjes
  • Marokkaans of Turks brood

Marokkaanse Kefta Spicemix

  • 2 tl komijnpoeder
  • 2 tl paprikapoeder (zoet)
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1 tl zwarte peper
  • 1 tl kaneelpoeder
  • ½ tl cayennepeper (meer of minder naar smaak)
  • 1 tl gedroogde munt
  • 1 tl zout
  • 1 gemberpoeder

Rauwkostsalade

  • 1 komkommer
  • 2 tomaten
  • 1 rode ui
  • een klein bosje platte peterselie
  • een klein bosje munt
  • 2 el appelazijn
  • 1 el honing
  • 1 el olijfolie
  • 1 el za’atar
  • 1 ei

Instructies
 

Tajine met Kefta en ei

  • Snipper 1 rode ui en 2 teentjes knoflook. Hak een aantal takjes koriander of peterselie. Leg dit op de bodem van de tajine. Schenk er een scheutje olijfolie overheen en verkruimel er een runderbouillonblokje over.
  • Doe de rundergehaktballetjes in een pan met water en breng ze aan de kook. Je kunt ook lamsgehaktballetjes of desgewenst vega balletjes gebruiken. Draai de de hittebron laag en laat de balletjes 5 minuten voorgaren. Overigens hoeft dit niet met vega balletjes.
  • Zet de tajine met ui en knoflook op het vuur en schenk er een scheutje water bij. Je kunt de tajine (net als vaak in Marokko) op een barbecue zetten.
  • Leg ± 10 voorgegaarde gehaktballetjes in de tajine. Meng alles door elkaar
  • Breng de tajine aan de kook, doe de kegelvormige deksel erop en laat 5 minuten pruttelen.
  • Roer er na 5 minuten 1 el Ras-el-hanout of Kefta spicemix (zie hieronder om zelf samen te stellen) en 1½ opscheplepel 1 blik tomatenblokjes.
  • Schuif alle ingrediënten naar de rand van de tajine, zodat er ruimte ontstaat in het midden en breek een 1 ei in het midden. (Je kunt ook meerdere eieren verdeeld over de tajine gebruiken). Doe de deksel er weer op en laat het ei gaar worden.
  • Bestrooi de tajine tot slot met gehakte koriander of peterselie. Serveer de tajine met de rauwkostsalade en stukjes Marokkaans of Turks brood, wat je in de saus kunt dopen.

Marokkaanse Kefta Spicemix

  • Meng voor de spicemix: 2 tl komijnpoeder, 2 tl paprikapoeder (zoet), 1 tl gerookte paprikapoeder, 1 tl korianderpoeder, 1 tl zwarte peper, 1 tl kaneelpoeder, ½ tl cayennepeper (meer of minder naar smaak), 1 tl gedroogde munt , 1 tl zout en 1 gemberpoeder door elkaar.
    Marokkaanse-spicemix maken

Marokkaanse rauwkost salade

  • Snij de 1 komkommer in de lengte doormidden en snij er dan plakjes van. Snij 2 tomaten in partjes. Snipper 1 rode ui. Hak een klein bosje platte peterselie fijn en de blaadjes van een klein bosje munt.
  • Maak een dressing door 2 el appelazijn, 1 el honing, 1 el olijfolie en (optioneel) 1 el za’atar te mengen.
  • Doe de gesneden ingrediënten in een kom en meng de dressing erdoor.

Video

TIP

Probeer ook eens deze tajine met kip en groenten,
Marokkaanse tajine met kip, aardappel en groenten geserveerd in een aardewerken schaal
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

gehaktballetjes in kruidige tomatensaus met gestolde eieren
Stinky Tofu uit Taiwan
Stinky Tofu uit Taiwan
Taiwanese stinky tofu is een gerecht dat nieuwsgierigheid wekt, misschien zelfs een beetje angst inboezemt, maar uiteindelijk een verhaal vertelt over traditie, smaak en cultuur.
Lees meer
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Er is toch geen snack zo lekker als knapperige versgebakken patat frites. Van die goudbruine handgesneden frieten, gemaakt van nieuwe oogst patat-aardappelen. Maar hoe maak je dat zelf?
Lees meer
Parmigiana di Melanzane -Italiaanse aubergine ovenschotel
Parmigiana di Melanzane -Italiaanse aubergine ovenschotel
Parmigiana di Melanzane is één van mijn favoriete Italiaanse gerechten. Een soort lasagne maar in plaats van pastabladen worden er aubergineplakken gebruikt. Het is een heerlijk vegetarisch gerecht en...
Lees meer
Courgettesoep met kerrie, paprika en mosterd
Courgettesoep met kerrie, paprika en mosterd
Maak deze romige courgettesoep met kerrie en paprika – gezond, snel klaar en ideaal voor courgettes uit je moestuin!
Lees meer
Marokkaanse Bastilla met kip
Marokkaanse Bastilla met kip
Ontdek de Marokkaanse bastilla met kip uit Fez: een feestelijk gerecht met krokant deeg, specerijen, amandelen en een vleugje zoet.
Lees meer
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa: mals Indisch gestoofd rundvlees met kruidige saus, zoetzure snijbonen en gele rijst. Comfortfood met een Indische twist.
Lees meer
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Maak Portugese bacalhau met knoflooksaus, koriander en gebakken uien. In Portugal koop je ontzouten bacalhau, in NL gebruik je kabeljauw.
Lees meer
Portugese Bonensoep met Chorizo
Portugese Bonensoep met Chorizo
Heerlijke Portugese bonensoep (sopa de feijão) met chorizo, spek, bonen en aardappel. Volgens authentiek recept, eenvoudig thuis te maken.
Lees meer
Arabian Nights Chicken
Arabian Nights Chicken
Arabian Nights Chicken: Midden-Oosterse kipstoof met abrikozen, kaneel en amandelen. Vol smaak, eenvoudig te maken, perfect met geurige rijst.
Lees meer
Afrikaanse Sausage Stew
Afrikaanse Sausage Stew
Maak deze Afrikaanse sausage stew op de camping met cervelaat, tomaat en aardappel. Eenpansgerecht zonder koelkast, boordevol smaak!
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp