Krijg tot 20% korting op hotelovernachtingen!

Koken in een Marokkaanse keuken

Sommige gerechten smaken beter omdat je weet waar ze vandaan komen. Omdat je ze niet alleen maakt, maar beleeft. Deze Marokkaanse tajine met kefta en ei is daar het perfecte voorbeeld van. Ik maakte hem niet zomaar in mijn eigen keuken, maar… ín Marokko. In een echte Marokkaanse keuken, samen met een lokale kok, tussen dampende tajines en geurige kruiden. Authentieker wordt het niet.

Tijdens mijn culinaire reis door Marokko kreeg ik de unieke kans om een kijkje achter de schermen te nemen in een restaurantkeuken in het zuiden van het land. Daar werd me stap voor stap uitgelegd hoe deze tajine wordt gemaakt — en ik mocht alles filmen. Wat begon als een nieuwsgierige blik op de stoofpot, eindigde in een video vol sissende pannen, warme gastvrijheid en een gerecht dat sindsdien in mijn hart zit.

Wat is kefta en waarom met ei?

De tajine met kefta en ei is een klassieker in de Marokkaanse keuken. Gehakt (meestal rund of lamsvlees) wordt gekruid met ras el hanout, komijn, koriander, knoflook en paprikapoeder, tot geurige kleine balletjes. Die sudderen in een saus van tomaat, ui en soms een beetje harissa. Net voordat je serveert, breek je een paar eieren over de saus. Het eiwit stolt, de dooier blijft zacht — en het resultaat is een hartig, verwarmend gerecht waar je platbrood in wilt dopen tot de schaal leeg is.

“In deze blog laat ik je zien hoe je deze marokkaanse tajine met kefta en ei thuis kunt maken…”

Een sociaal gerecht

Wat ik zo mooi vind aan deze tajine, is dat het zo’n sociaal gerecht is. Je zet de schaal op tafel, iedereen dipt erin met stukjes brood, en de schaal wordt langzaam stiller. In Marokko is dit doordeweeks eten, maar het smaakt feestelijk. Comfortfood met kruidige diepgang.

👉 Zin in meer Marokkaanse inspiratie? Kijk dan ook naar mijn Marokkaanse skewers met yoghurt-tahini, tajine met kip en groenten, of mijn recept voor een Marokkaanse vistajine

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
marokkaanse tajine met kefta en ei in aardewerken schaal

Marokkaanse Tajine met Kefta en Ei

Dit gerecht is een klassieker in de Marokkaanse keuken. De gehaktballetjes worden gekruid met onder andere komijn, koriander en paprikapoeder, en sudderen langzaam in een rijke tomatensaus. Net voor het serveren worden er eieren toegevoegd, die in de saus garen — zoals bij shakshuka, maar dan op z’n Marokkaans.
No ratings yet
Course Hoofdgerecht
Cuisine Marokkaans
Servings 4 personen

Keukenspullen

  • een tajine

Ingrediënten
  

Tajine ingrediënten voor 1 persoon

  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • koriander of peterselie
  • olijfolie
  • een runderbouillonblokje
  • rundergehaktballetjes of vega balletjes
  • 1 el ras-el-hanout
  • 1 blik tomatenblokjes
  • Marokkaans of Turks brood

Marokkaanse Kefta Spicemix

  • 2 tl komijnpoeder
  • 2 tl paprikapoeder (zoet)
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1 tl zwarte peper
  • 1 tl kaneelpoeder
  • ½ tl cayennepeper (meer of minder naar smaak)
  • 1 tl gedroogde munt
  • 1 tl zout
  • 1 gemberpoeder

Rauwkostsalade

  • 1 komkommer
  • 2 tomaten
  • 1 rode ui
  • een klein bosje platte peterselie
  • een klein bosje munt
  • 2 el appelazijn
  • 1 el honing
  • 1 el olijfolie
  • 1 el za’atar
  • 1 ei

Instructies
 

Tajine met Kefta en ei

  • Snipper 1 rode ui en 2 teentjes knoflook. Hak een aantal takjes koriander of peterselie. Leg dit op de bodem van de tajine. Schenk er een scheutje olijfolie overheen en verkruimel er een runderbouillonblokje over.
  • Doe de rundergehaktballetjes in een pan met water en breng ze aan de kook. Je kunt ook lamsgehaktballetjes of desgewenst vega balletjes gebruiken. Draai de de hittebron laag en laat de balletjes 5 minuten voorgaren. Overigens hoeft dit niet met vega balletjes.
  • Zet de tajine met ui en knoflook op het vuur en schenk er een scheutje water bij. Je kunt de tajine (net als vaak in Marokko) op een barbecue zetten.
  • Leg ± 10 voorgegaarde gehaktballetjes in de tajine. Meng alles door elkaar
  • Breng de tajine aan de kook, doe de kegelvormige deksel erop en laat 5 minuten pruttelen.

Marokkaanse Kefta Spicemix

  • Meng voor de spicemix: 2 tl komijnpoeder, 2 tl paprikapoeder (zoet), 1 tl gerookte paprikapoeder, 1 tl korianderpoeder, 1 tl zwarte peper, 1 tl kaneelpoeder, ½ tl cayennepeper (meer of minder naar smaak), 1 tl gedroogde munt , 1 tl zout en 1 gemberpoeder door elkaar.
    Marokkaanse-spicemix maken

Marokkaanse rauwkost salade

  • Snij de 1 komkommer in de lengte doormidden en snij er dan plakjes van. Snij 2 tomaten in partjes. Snipper 1 rode ui. Hak een klein bosje platte peterselie fijn en de blaadjes van een klein bosje munt.
  • Maak een dressing door 2 el appelazijn, 1 el honing, 1 el olijfolie en (optioneel) 1 el za’atar te mengen.
  • Doe de gesneden ingrediënten in een kom en meng de dressing erdoor.
  • Roer er na 5 minuten 1 el ras-el-hanout door (of de zelf samengestelde spicemix die je vind op deze pagina) en 1½ opscheplepel 1 blik tomatenblokjes.
  • Schuif alle ingrediënten naar de rand van de tajine, zodat er ruimte ontstaat in het midden en breek een 1 ei in het midden. (Je kunt ook meerdere eieren verdeeld over de tajine gebruiken). Doe de deksel er weer op en laat het ei gaar worden.
  • Bestrooi de tajine tot slot met gehakte koriander of peterselie. Serveer de tajine met de rauwkostsalade en stukjes Marokkaans of Turks brood, wat je in de saus kunt dopen.

Video

TIP

Probeer ook eens deze tajine met kip en groenten,
Marokkaanse tajine met kip, aardappel en groenten geserveerd in een aardewerken schaal
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

gehaktballetjes in kruidige tomatensaus met gestolde eieren
Chinese speklapjes met sperziebonen
Chinese speklapjes met sperziebonen
Maak deze zelfbedachte fusion van krokant gebakken speklap, Chinese smaakmakers en knapperige groenten. Een smaakvolle wokmaaltijd met een Hollandse twist!
Lees meer
Koreaanse Bibimbap
Koreaanse Bibimbap
Bibimbap is een kleurrijke Koreaanse rijstbowl met groenten, ei en pittige gochujangsaus. Ontdek hoe je dit flexibele gerecht zelf maakt.
Lees meer
Dan Dan Noodles
Dan Dan Noodles
Maak zelf Dan Dan Noodles: pittige Chinese noedels met gehakt, chili-olie en sesampasta. Inclusief slimme supermarkt-alternatieven voor authentieke smaak.
Lees meer
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Yiouvetsi is een Grieks stoofgerecht met orzo. In dit recept met gamba’s, venkel en feta maak je een lichte, moderne versie van deze klassieker.
Lees meer
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Lees meer
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse chicken skewers en beef kabobs van de BBQ met yoghurt-tahini saus. Smaakvol streetfood geïnspireerd op mijn reis door Marokko. Bekijk het recept!
Lees meer
Griekse Stifado
Griekse Stifado
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, uien, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Lees meer
Bjang Bjang Noodles
Bjang Bjang Noodles
Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Lees meer
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp