Dit gerecht is een klassieker in de Marokkaanse keuken. De gehaktballetjes worden gekruid met onder andere komijn, koriander en paprikapoeder, en sudderen langzaam in een rijke tomatensaus. Net voor het serveren worden er eieren toegevoegd, die in de saus garen — zoals bij shakshuka, maar dan op z’n Marokkaans.
Snipper 1 rode ui en 2 teentjes knoflook. Hak een aantal takjes koriander of peterselie. Leg dit op de bodem van de tajine. Schenk er een scheutje olijfolie overheen en verkruimel er een runderbouillonblokje over.
Doe de rundergehaktballetjes in een pan met water en breng ze aan de kook. Je kunt ook lamsgehaktballetjes of desgewenst vega balletjes gebruiken. Draai de de hittebron laag en laat de balletjes 5 minuten voorgaren. Overigens hoeft dit niet met vega balletjes.
Zet de tajine met ui en knoflook op het vuur en schenk er een scheutje water bij. Je kunt de tajine (net als vaak in Marokko) op een barbecue zetten.
Leg ± 10 voorgegaarde gehaktballetjes in de tajine. Meng alles door elkaar
Breng de tajine aan de kook, doe de kegelvormige deksel erop en laat 5 minuten pruttelen.
Marokkaanse Kefta Spicemix
Meng voor de spicemix: 2 tl komijnpoeder, 2 tl paprikapoeder (zoet), 1 tl gerookte paprikapoeder, 1 tl korianderpoeder, 1 tl zwarte peper, 1 tl kaneelpoeder, ½ tl cayennepeper (meer of minder naar smaak), 1 tl gedroogde munt , 1 tl zout en 1 gemberpoeder door elkaar.
Marokkaanse rauwkost salade
Snij de 1 komkommer in de lengte doormidden en snij er dan plakjes van. Snij 2 tomaten in partjes. Snipper 1 rode ui. Hak een klein bosje platte peterselie fijn en de blaadjes van een klein bosje munt.
Maak een dressing door 2 el appelazijn, 1 el honing, 1 el olijfolie en (optioneel) 1 el za’atar te mengen.
Doe de gesneden ingrediënten in een kom en meng de dressing erdoor.
Roer er na 5 minuten 1 el ras-el-hanout door (of de zelf samengestelde spicemix die je vind op deze pagina) en 1½ opscheplepel 1 blik tomatenblokjes.
Schuif alle ingrediënten naar de rand van de tajine, zodat er ruimte ontstaat in het midden en breek een 1 ei in het midden. (Je kunt ook meerdere eieren verdeeld over de tajine gebruiken). Doe de deksel er weer op en laat het ei gaar worden.
Bestrooi de tajine tot slot met gehakte koriander of peterselie. Serveer de tajine met de rauwkostsalade en stukjes Marokkaans of Turks brood, wat je in de saus kunt dopen.