Krijg tot 20% korting op hotelovernachtingen!

Gulgula

De Surinaams-Hindoestaanse oliebol, ook bekend als “gulgula,” is een heerlijke lekkernij die veel wordt geconsumeerd tijdens speciale gelegenheden en festivals in Suriname en onder de Surinaams-Hindoestaanse gemeenschap. Deze oliebol heeft een unieke smaak en textuur die het tot een favoriet maken onder liefhebbers van zoetigheid.

Gulgula wordt traditioneel gemaakt van een beslag op basis van tarwemeel, suiker, rijstmeel, bakpoeder, yoghurt en water. Soms worden er ook smaakmakers zoals bakbaan, rum of geraspte kokos aan toegevoegd, afhankelijk van het recept en de persoonlijke voorkeur. Het beslag wordt grondig gemengd tot een gladde consistentie, vergelijkbaar met die van een pannenkoekenbeslag.

De Surinaams-Hindoestaanse oliebol, gulgula, is een heerlijke traktatie die de rijke culinaire tradities van Suriname weerspiegelt. Met zijn zoete smaak en knapperige textuur blijft het een geliefd dessert dat mensen samenbrengt en genot brengt bij speciale gelegenheden.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Surinaams-Hindoestaanse-oliebollen-met-bakbanaan-en-rum-rozijnen

Surinaamse oliebollen met bakbanaan

Ongetwijfeld ken je de Nederlandse oliebol met rozijnen die je bij elke oliebollenkraam kan halen. Ik wil je dit keer kennis laten maken met een andere variant: De Surinaams-Hindoestaanse oliebol, in Suriname Gulgula genoemd.
Gulgula of Surinaamse oliebollen komen oorspronkelijk uit India en worden in Suriname niet alleen met Oud en Nieuw gegeten, maar vooral rond feestdagen zoals Keti Koti en Divali. Ik gebruik in dit recept rijpe bakbananen, rum, rozijnen, kaneel en five spice powder. Maar voel je vooral vrij om te variëren door bijvoorbeeld kokosrasp toe te voegen, gewone bananen te gebruiken of stukjes stemgember toe te voegen.
Het recept is makkelijk te verdubbelen. En mocht je de gulgula te ‘nat’ vinden, verander dan de verhouding banaan en bloem. Die is nu meer bakbanaan dan bloem, maar dat kan ook andersom. Om ze niet te droog te laten worden, is het wel aan te raden dan wat melk of een ei toe te voegen.
Wat je ook doet, Gulgula zal een lekkere tropische verrassing voor je zijn!
No ratings yet
Cuisine Hindoestaans, Surinaams
Servings 7 personen

Ingrediënten
  

  • 2 liter zonnebloemolie
  • 1 handje rozijnen
  • 2 rijpe bakbananen
  • 80 gram tarwebloem
  • 40 gram volkorenmeel
  • 1 el kaneel
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl five spice powder
  • 40 gram bruine basterdsuiker
  • 30 gram witte basterdsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 scheutje gembersiroop

Instructies
 

  • Verhit 2 liter zonnebloemolie in een grote (gietijzeren) pan.
  • Laat een handje rozijnen wellen in een flinke scheut rum.
  • Haal de schil van 2 rijpe bakbananen en prak ze met een vork fijn.
  • Meng 80 gram tarwebloem en 40 gram volkorenmeel in een kom. Voeg 1 el kaneel, 1 tl bakpoeder, 1 tl five spice powder, 40 gram bruine basterdsuiker en 30 gram witte basterdsuiker toe. Meng met een garde door elkaar.
  • Voeg 1 tl vanille-extract, de rum met de gewelde rozijnen en de geprakte bakbanaan toe. Meng door elkaar tot een emulsie.
    Als het mengsel te droog wordt voeg dan een scheutje melk toe.
  • De olie zal intussen heet genoeg zijn. Je kunt het controleren door er een stukje brood in te dopen en als het meteen gaat bruisen dan is de olie heet genoeg om te frituren.
    Draai nu de hittebron lager omdat je anders kans hebt dat de oliebollen van buiten verbranden en ze van binnen nog niet gaar zijn.
  • Laat 1 volle eetlepel van het oliebollen mengsel in de hete olie glijden. Je kunt met 2 eetlepels samen een bolletje vormen.
    Frituur 4 à 5 oliebollen tegelijk. Niet teveel omdat de temperatuur van de olie dan te snel zakt.
  • Haal de oliebollen na ± 5 minuten met een schuimspaan eruit en laat ze uitlekken op een stukje keukenpapier. Herhaal dit tot het beslag op is.
  • Doe de oliebollen in een leuk schaaltje. Schenk er een scheutje gembersiroop over en bestrooi ze met poedersuiker. Steek er sterretjes in voor een extra feestelijk effect.

Video

TIP

Probeer ook eens deze luchtige kwark oliebollen
Surinaams-Hindoestaanse-oliebollen-met-bakbanaan-en-rum-rozijnen
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Surinaamse oliebollen met bakbanaan en rum
Surinaamse Moksi Meti
Surinaamse Moksi Meti
Lees meer
Stinky Tofu uit Taiwan
Stinky Tofu uit Taiwan
Taiwanese stinky tofu is een gerecht dat nieuwsgierigheid wekt, misschien zelfs een beetje angst inboezemt, maar uiteindelijk een verhaal vertelt over traditie, smaak en cultuur.
Lees meer
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Er is toch geen snack zo lekker als knapperige versgebakken patat frites. Van die goudbruine handgesneden frieten, gemaakt van nieuwe oogst patat-aardappelen. Maar hoe maak je dat zelf?
Lees meer
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane is één van mijn favoriete Italiaanse gerechten. Een soort lasagne maar in plaats van pastabladen worden er aubergineplakken gebruikt. Het is een heerlijk vegetarisch gerecht en...
Lees meer
Courgettesoep met kerrie
Courgettesoep met kerrie
Maak deze romige courgettesoep met kerrie en paprika – gezond, snel klaar en ideaal voor courgettes uit je moestuin!
Lees meer
Marokkaanse Bastilla met kip
Marokkaanse Bastilla met kip
Ontdek de Marokkaanse bastilla met kip uit Fez: een feestelijk gerecht met krokant deeg, specerijen, amandelen en een vleugje zoet.
Lees meer
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa: mals Indisch gestoofd rundvlees met kruidige saus, zoetzure snijbonen en gele rijst. Comfortfood met een Indische twist.
Lees meer
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Maak Portugese bacalhau met knoflooksaus, koriander en gebakken uien. In Portugal koop je ontzouten bacalhau, in NL gebruik je kabeljauw.
Lees meer
Portugese Bonensoep met Chorizo
Portugese Bonensoep met Chorizo
Heerlijke Portugese bonensoep (sopa de feijão) met chorizo, spek, bonen en aardappel. Volgens authentiek recept, eenvoudig thuis te maken.
Lees meer
Arabian Nights Chicken
Arabian Nights Chicken
Arabian Nights Chicken: Midden-Oosterse kipstoof met abrikozen, kaneel en amandelen. Vol smaak, eenvoudig te maken, perfect met geurige rijst.
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp