Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Smoor Djawa indisch gestoofd rundvlees met ketjap mais en ketjap asin

Smoor Djawa met zoetzure snijbonen en gele rijst

Smoor Djawa is in feite Indonesisch draadjesvlees. Pikant kruidig rundvlees wat zo mals is dat het smelt op je tong. Geserveerd met de zoetzure snijbonen, gele rijst en atjar tjampoer heb je al snel een mini-rijsttafel op je bordje.
4 from 1 vote
Cuisine Indonesisch
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

Smoor Djawa. Indisch gesmoord rundvlees.

  • zonnebloemolie
  • 1 kilo runderlappen
  • 1 ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 stukje gember ± 1 cm
  • 1 el bloem
  • 1 tomaat
  • 1 tl ketoembar
  • 1 tl djintan
  • 1 tl chilivlokken
  • 1 flinke scheut ketjap manis
  • 1 el ketjap asin
  • 1 el azijn
  • 2 runderbouillonblokjes

Zoetzure snijbonen

  • 400 gram snijbonen
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 scheut gembersiroop

Gele rijst

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el kurkuma
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 400 gram basmatirijst

Serveren

  • seroendeng
  • verse koriander

Instructies
 

Smoor Djawa. Indisch gesmoord rundvlees.

  • Verwarm de oven voor op 140 graden en kook een halve liter water in de waterkoker.
  • Snij het rundvlees in dobbelstenen. Verhit een scheut zonnebloemolie in een grote stoofpan en bak 1 helft van het vlees aan alle kanten bruin. Haal met een schuimpaan uit de pan en bak de andere helft.
  • Snipper 1 ui, 4 teentjes knoflook en een stukje gember. Fruit de ui, knoflook en gember in het overgebleven braadvocht van het vlees.
  • Snij 1 tomaat in stukjes. Voeg na een paar minuten de stukjes tomaat toe en bak even mee.
  • Meng 1 eetlepel bloem door het gebraden vlees. (Dit zorgt voor binding van de saus). Doe het vlees weer terug in de pan en voeg 1 tl ketoembar, 1 tl chilivlokken en 1 tl djintan toe. 
  • Voeg een een flinke scheut ketjap manis, een eetlepel ketjap asin en een eetlepel azijn toe. Roer alles even door, verkruimel 2 runderbouillonblokjes en schenk er een halve liter gekookt water bij. 
  • Breng het geheel aan de kook en zet de pan voor 2 uur in de oven op 140 graden.

Zoetzure snijbonen

  • Was 400 gram snijbonen en snij deze in stukjes van ongeveer 1 centimeter. Blancheer de snijbonen 10 minuten in een pan met gezouten water. Haal met een schuimspaan uit de pan en leg op een bord opzij.
  • Snipper 1 ui en 1 teentje knoflook en fruit deze in een pan met een klein scheutje zonnebloemolie. 
  • Voeg een klein blikje tomatenpuree toe en bak even mee. Schenk er vervolgens 1 scheut gembersiroop bij en 1 tl zout. Doe de snijbonen erbij en roer alles goed door.

Gele rijst

  • Kook een liter water in de waterkoker.
  • Snipper 1 ui en 1 teentje knoflook en fruit deze in een pan met een eetlepel zonnebloemolie. Doe er 1 eetlepel kurkuma bij, verkruimel 1 kippenbouillonblokje en bak deze even mee tot het begint te geuren.
  • Voeg 400 gram basmatirijst toe en bak deze een paar minuten mee tot de rijst glazig ziet. Schenk het gekookte water erbij en zorg ervoor dat er een centimeter water boven de rijst zit. Kook de rijst 10 a 15 minuten. Als het goed is, is de rijst na deze tijd drooggekookt.

Serveren

  • Maak een bolletje rijst op een bord. Doe er een schep van de Beef Rendang bij, zoetzure snijbonen en een lepel atjar tjampoer. Strooi er seroendeng over en garneer eventueel met koriander.

Video

Keyword Stoven
4 from 1 vote
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Chicken Biryani Uit De Instant Pot

Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Read More

Bjang Bjang Noodles

Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Read More

3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën

Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel...
Read More

Oranjetompoucen

Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging...
Read More

Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus

Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Read More

Mungbonen Curry met Boerenkool

Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten....
Read More

Peking Eend Maken

Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert...
Read More

Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen

Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit...
Read More

Bombay Aardappelcurry

Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees...
Read More

Zuurkoolstamppot

Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Read More

Boerenkoolstamppot zoals ’t hoort!

Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de...
Read More

Vegetarische Indiase Curry

Zin in een verwarmende maaltijd waarbij je vlees écht niet mist? Deze vegetarische Indiase curry met kikkererwten, bloemkool en aardappel...
Read More

Orange Chicken Spiezen met Pindakruim, Gele Rijst en Ananassalade

Zin in een wereldse smaakexplosie? Maak heerlijke orange chicken spiezen met pindakruim, geurige gele rijst, frisse ananassalade en smaakvolle refried...
Read More

Vegetarische spekjes van tofu

Ben je op zoek naar een smakelijk alternatief voor spek? Met dit recept laat ik je zien hoe je zelf...
Read More

Curry Fish Balls uit Hong Kong

Curry fish balls zijn kleine, chewy balletjes gemaakt van vispasta, gekookt in een pittige currysaus. Dit is het meest populaire...
Read More

Vegetarische Pasta met Broccoli, Roomkaas en Walnoten

In dit gerecht combineren we de zachte, milde smaak van broccoli met de romige zachtheid van roomkaas en de rijke...
Read More

Vlam oliebollen

Een verrassende twist op de klassieke oliebol: de Vlam Oliebolletjes! Deze pittige hapjes zijn gevuld met gekruid gehakt en Madame...
Read More

Kerststoofvlees met cranberries

Kerststoofvlees met cranberries is de ultieme belichaming van comfort food tijdens de feestdagen. Het gerecht combineert malse stukjes rundvlees die...
Read More

Sous-Vide Kalkoendij met cranberrycompote

Kalkoen bereiden kan een uitdaging zijn, omdat het vlees vaak uitdroogt bij traditionele kookmethoden. Door sous vide te garen, behoud...
Read More

Kruidnootjes appeltaart

Een leuke en eenvoudige manier om kruidnootjes te gebruiken, is door ze te verwerken in een appeltaart. In plaats van...
Read More
Smoor Djawa indisch gestoofd rundvlees met ketjap mais en ketjap asin
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Lees meer
Bjang Bjang Noodles
Bjang Bjang Noodles
Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Lees meer
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Oranjetompoucen
Oranjetompoucen
Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging – maar als ze lukken, zijn ze spectaculair!
Lees meer
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Lees meer
Mungbonen Curry met Boerenkool
Mungbonen Curry met Boerenkool
Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten. Bekijk het recept!
Lees meer
Peking Eend Maken
Peking Eend Maken
Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert en serveert met pannenkoekjes, hoisinsaus, komkommer en bosui.
Lees meer
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit eenvoudige recept en de Instant Vortex Plus Airfryer zet je in minder dan een uur de perfecte...
Lees meer
Bombay Aardappelcurry
Bombay Aardappelcurry
Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees geen seconde mist!
Lees meer
Zuurkoolstamppot
Zuurkoolstamppot
Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp