Krijg tot 20% korting op hotelovernachtingen!

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Smoor Djawa indisch gestoofd rundvlees met ketjap mais en ketjap asin

Smoor Djawa met zoetzure snijbonen en gele rijst

Smoor Djawa is in feite Indonesisch draadjesvlees. Pikant kruidig rundvlees wat zo mals is dat het smelt op je tong. Geserveerd met de zoetzure snijbonen, gele rijst en atjar tjampoer heb je al snel een mini-rijsttafel op je bordje.
4 from 1 vote
Cuisine Indonesisch
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

Smoor Djawa. Indisch gesmoord rundvlees.

  • zonnebloemolie
  • 1 kilo runderlappen
  • 1 ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 stukje gember ± 1 cm
  • 1 el bloem
  • 1 tomaat
  • 1 tl ketoembar
  • 1 tl djintan
  • 1 tl chilivlokken
  • 1 flinke scheut ketjap manis
  • 1 el ketjap asin
  • 1 el azijn
  • 2 runderbouillonblokjes

Zoetzure snijbonen

  • 400 gram snijbonen
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 scheut gembersiroop

Gele rijst

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el kurkuma
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 400 gram basmatirijst

Serveren

  • seroendeng
  • verse koriander

Instructies
 

Smoor Djawa. Indisch gesmoord rundvlees.

  • Verwarm de oven voor op 140 graden en kook een halve liter water in de waterkoker.
  • Snij het rundvlees in dobbelstenen. Verhit een scheut zonnebloemolie in een grote stoofpan en bak 1 helft van het vlees aan alle kanten bruin. Haal met een schuimpaan uit de pan en bak de andere helft.
  • Snipper 1 ui, 4 teentjes knoflook en een stukje gember. Fruit de ui, knoflook en gember in het overgebleven braadvocht van het vlees.
  • Snij 1 tomaat in stukjes. Voeg na een paar minuten de stukjes tomaat toe en bak even mee.
  • Meng 1 eetlepel bloem door het gebraden vlees. (Dit zorgt voor binding van de saus). Doe het vlees weer terug in de pan en voeg 1 tl ketoembar, 1 tl chilivlokken en 1 tl djintan toe. 
  • Voeg een een flinke scheut ketjap manis, een eetlepel ketjap asin en een eetlepel azijn toe. Roer alles even door, verkruimel 2 runderbouillonblokjes en schenk er een halve liter gekookt water bij. 
  • Breng het geheel aan de kook en zet de pan voor 2 uur in de oven op 140 graden.

Zoetzure snijbonen

  • Was 400 gram snijbonen en snij deze in stukjes van ongeveer 1 centimeter. Blancheer de snijbonen 10 minuten in een pan met gezouten water. Haal met een schuimspaan uit de pan en leg op een bord opzij.
  • Snipper 1 ui en 1 teentje knoflook en fruit deze in een pan met een klein scheutje zonnebloemolie. 
  • Voeg een klein blikje tomatenpuree toe en bak even mee. Schenk er vervolgens 1 scheut gembersiroop bij en 1 tl zout. Doe de snijbonen erbij en roer alles goed door.

Gele rijst

  • Kook een liter water in de waterkoker.
  • Snipper 1 ui en 1 teentje knoflook en fruit deze in een pan met een eetlepel zonnebloemolie. Doe er 1 eetlepel kurkuma bij, verkruimel 1 kippenbouillonblokje en bak deze even mee tot het begint te geuren.
  • Voeg 400 gram basmatirijst toe en bak deze een paar minuten mee tot de rijst glazig ziet. Schenk het gekookte water erbij en zorg ervoor dat er een centimeter water boven de rijst zit. Kook de rijst 10 a 15 minuten. Als het goed is, is de rijst na deze tijd drooggekookt.

Serveren

  • Maak een bolletje rijst op een bord. Doe er een schep van de Beef Rendang bij, zoetzure snijbonen en een lepel atjar tjampoer. Strooi er seroendeng over en garneer eventueel met koriander.

Video

4 from 1 vote
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Smoor Djawa indisch gestoofd rundvlees met ketjap mais en ketjap asin
Koreaanse Bibimbap
Koreaanse Bibimbap
Bibimbap is een kleurrijke Koreaanse rijstbowl met groenten, ei en pittige gochujangsaus. Ontdek hoe je dit flexibele gerecht zelf maakt.
Lees meer
Dan Dan Noodles
Dan Dan Noodles
Maak zelf Dan Dan Noodles: pittige Chinese noedels met gehakt, chili-olie en sesampasta. Inclusief slimme supermarkt-alternatieven voor authentieke smaak.
Lees meer
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Yiouvetsi is een Grieks stoofgerecht met orzo. In dit recept met gamba’s, venkel en feta maak je een lichte, moderne versie van deze klassieker.
Lees meer
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Lees meer
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse chicken skewers en beef kabobs van de BBQ met yoghurt-tahini saus. Smaakvol streetfood geïnspireerd op mijn reis door Marokko. Bekijk het recept!
Lees meer
Griekse Stifado
Griekse Stifado
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, uien, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Lees meer
Bjang Bjang Noodles
Bjang Bjang Noodles
Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Lees meer
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Oranjetompoucen
Oranjetompoucen
Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging – maar als ze lukken, zijn ze spectaculair!
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp