Krijg tot 20% korting op hotelovernachtingen!

Wat is Smoor Djawa?

Smoor Djawa is voor mij een van die gerechten die meteen een gevoel van thuis oproepen. Het is zo’n klassieker die altijd weer indruk maakt, zelfs als je ‘m al vaak hebt gegeten. Het gerecht stamt uit de Indische keuken en laat perfect zien hoe smaken uit Nederland en Indonesië samensmelten. Het resultaat? Mals draadjesvlees dat langzaam heeft gestoofd in een geurige saus van ketjap, specerijen en een vleugje zuur. Comfortfood op z’n best, en tegelijkertijd een stukje culinaire geschiedenis op je bord.

De eenvoudige ingrediënten voor Smoor Djawa

Tijdens mijn eerste kennismaking met Smoor Djawa viel me vooral op hoe toegankelijk het gerecht is. In tegenstelling tot sommige andere Indische stoofschotels heb je voor dit recept geen eindeloze lijst aan kruiden nodig. Met een paar basis-ingrediënten – denk aan uien, knoflook, gember, ketoembar en djintan – kom je al een heel eind. De magie zit ’m in het geduld: langzaam laten sudderen tot het vlees uit elkaar valt en de saus donker en stroperig wordt. Het huis vult zich dan met een geur die moeilijk te weerstaan is.

Serveren met gele rijst en zoetzure snijbonen

Wat dit recept extra bijzonder maakt, is de combinatie met bijgerechten. Smoor Djawa gaat namelijk niet alleen om het vlees, maar om de hele maaltijd. Traditioneel serveer je het met gele rijst en frisse, zoetzure groenten. Ik kies hier voor snijbonen in een zoetzure saus, die perfect contrasteren met de rijke, zoete smaak van het vlees. Het zorgt voor balans: vol en hartig tegenover fris en licht zuur. Samen vormt het een maaltijd waar je tafelgenoten gegarandeerd blij van worden.

Makkelijk voor te bereiden

Een ander mooi aspect van Smoor Djawa is dat het een ideaal gerecht is om van tevoren te maken. Sterker nog, de smaken worden alleen maar beter als je het een dag laat staan. Dat maakt het perfect voor etentjes: je kunt het rustig een dag eerder bereiden, zodat je op de avond zelf alleen nog hoeft op te warmen en de bijgerechten kunt klaarmaken. Zelf maak ik vaak een dubbele portie, omdat de restjes de volgende dag minstens zo lekker zijn. Serveer ze met brood of zelfs op een tosti voor een verrassende twist.

Tips & variaties voor Smoor Djawa

Voor dit recept gebruik ik runderlappen, maar je kunt ook andere stoofvleesstukken kiezen, zoals riblappen of sukadelappen. Het belangrijkste is dat je vlees hebt dat tegen een lange gaartijd kan. Hoe langer je het laat sudderen, hoe malser het wordt. En wees niet bang om te spelen met de kruiden: houd je van een beetje pit, voeg dan gerust extra chili toe. Wil je het juist mild houden, gebruik dan alleen een klein snufje of laat het helemaal weg.

Of je nu de Indische keuken nog moet ontdekken of juist al helemaal vertrouwd bent met gerechten als rendang of babi ketjap, Smoor Djawa is een gerecht dat je een keer geprobeerd moet hebben. Het is eenvoudig genoeg voor een doordeweekse dag, maar indrukwekkend genoeg om gasten mee te verrassen. Zet het op tafel met wat extra rijst, kroepoek en atjar, en je hebt in een handomdraai een feestelijke Indische maaltijd.

Dus: trek er wat tijd voor uit, zet de pan rustig op het vuur en laat de smaken hun werk doen. Ik beloof je: dit stoofgerecht gaat niet alleen je keuken vullen met een heerlijke geur, maar ook zorgen voor een maaltijd waar je nog lang over napraat.

Heb jij deze Smoor Djawa al gemaakt? Laat hieronder een reactie achter of deel je foto op Instagram met #reneindekeuken. Ik ben benieuwd naar jouw creatie!

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Indisch gestoofd rundvlees met gele rijst en snijbonen

Smoor Djawa met zoetzure snijbonen en gele rijst

Smoor Djawa is in feite Indonesisch draadjesvlees. Pikant kruidig rundvlees wat zo mals is dat het smelt op je tong. Geserveerd met de zoetzure snijbonen, gele rijst en atjar tjampoer heb je al snel een mini-rijsttafel op je bordje.
4 from 1 vote
Cuisine Indonesisch
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

Smoor Djawa. Indisch gesmoord rundvlees.

  • zonnebloemolie
  • 1 kilo runderlappen
  • 1 ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 stukje gember ± 1 cm
  • 1 el bloem
  • 1 tomaat
  • 1 tl ketoembar
  • 1 tl djintan
  • 1 tl chilivlokken
  • 1 flinke scheut ketjap manis
  • 1 el ketjap asin
  • 1 el azijn
  • 2 runderbouillonblokjes

Zoetzure snijbonen

  • 400 gram snijbonen
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 scheut gembersiroop

Gele rijst

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el kurkuma
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 400 gram basmatirijst

Serveren

  • seroendeng
  • verse koriander

Instructies
 

Smoor Djawa. Indisch gesmoord rundvlees.

  • Verwarm de oven voor op 140 graden en kook een halve liter water in de waterkoker.
  • Snij 1 kilo runderlappen in dobbelstenen. Verhit een scheut zonnebloemolie in een grote stoofpan en bak 1 helft van het vlees aan alle kanten bruin. Haal met een schuimpaan uit de pan en bak de andere helft.
  • Snipper 1 ui, 4 teentjes knoflook en 1 stukje gember ± 1 cm. Fruit de ui, knoflook en gember in het overgebleven braadvocht van het vlees.
  • Snij 1 tomaat in stukjes. Voeg na een paar minuten de stukjes tomaat toe en bak even mee.
  • Meng 1 el bloem door het gebraden vlees. (Dit zorgt voor binding van de saus). Doe het vlees weer terug in de pan en voeg 11 tl ketoembar, 1 tl chilivlokken en 1 tl djintan toe. 
  • Voeg 1 flinke scheut ketjap manis, 1 el ketjap asin en 1 el azijn toe. Roer alles even door, verkruimel 2 runderbouillonblokjes en schenk er een halve liter gekookt water bij. 
  • Breng het geheel aan de kook en zet de pan voor 2 uur in de oven op 140 graden.

Zoetzure snijbonen

  • Was 400 gram snijbonen en snij deze in stukjes van ongeveer 1 centimeter. Blancheer de snijbonen 10 minuten in een pan met gezouten water. Haal met een schuimspaan uit de pan en leg op een bord opzij.
  • Snipper 1 ui en 1 teentje knoflook en fruit deze in een pan met een klein scheutje zzonnebloemolie
  • Voeg 1 klein blikje tomatenpuree toe en bak even mee. Schenk er vervolgens 1 scheut gembersiroop bij en 1 tl zout. Doe de snijbonen erbij en roer alles goed door.

Gele rijst

  • Kook een liter water in de waterkoker.
  • Snipper 1 ui en 1 teentje knoflook en fruit deze in een pan met een eetlepel zonnebloemolie. Doe er 1 el kurkuma bij, verkruimel 1 kippenbouillonblokje en bak deze even mee tot het begint te geuren.
  • Voeg 400 gram basmatirijst water erbij en zorg ervoor dat er een centimeter water boven de rijst zit. Kook de rijst 10 a 15 minuten. Als het goed is, is de rijst na deze tijd drooggekookt.

Serveren

  • Maak een bolletje rijst op een bord. Doe er een schep van de Smoor Djawa bij, zoetzure snijbonen en een lepel atjar tjampoer. Strooi er seroendeng over en garneer eventueel met koriander.

Video

TIP

Kijk hier hoe je Atjar Tjampoer makkelijk zelf kan maken
Zelf Atjar Tjampoer maken. Indonesisch tafelzuur. Lekker fris bij de rijsttafel.
4 from 1 vote
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Indonesian braised beef with yellow rice and green beans
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en romige sushi-rijst met oesterzwammen. Een gerecht vol umami, pure smaken en de serene rust van Kyoto op je bord.
Lees meer
Surinaamse Moksi Meti
Surinaamse Moksi Meti
Lees meer
Stinky Tofu uit Taiwan
Stinky Tofu uit Taiwan
Taiwanese stinky tofu is een gerecht dat nieuwsgierigheid wekt, misschien zelfs een beetje angst inboezemt, maar uiteindelijk een verhaal vertelt over traditie, smaak en cultuur.
Lees meer
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Er is toch geen snack zo lekker als knapperige versgebakken patat frites. Van die goudbruine handgesneden frieten, gemaakt van nieuwe oogst patat-aardappelen. Maar hoe maak je dat zelf?
Lees meer
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane is één van mijn favoriete Italiaanse gerechten. Een soort lasagne maar in plaats van pastabladen worden er aubergineplakken gebruikt. Het is een heerlijk vegetarisch gerecht en...
Lees meer
Courgettesoep met kerrie
Courgettesoep met kerrie
Maak deze romige courgettesoep met kerrie en paprika – gezond, snel klaar en ideaal voor courgettes uit je moestuin!
Lees meer
Marokkaanse Bastilla met kip
Marokkaanse Bastilla met kip
Ontdek de Marokkaanse bastilla met kip uit Fez: een feestelijk gerecht met krokant deeg, specerijen, amandelen en een vleugje zoet.
Lees meer
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Maak Portugese bacalhau met knoflooksaus, koriander en gebakken uien. In Portugal koop je ontzouten bacalhau, in NL gebruik je kabeljauw.
Lees meer
Portugese Bonensoep met Chorizo
Portugese Bonensoep met Chorizo
Heerlijke Portugese bonensoep (sopa de feijão) met chorizo, spek, bonen en aardappel. Volgens authentiek recept, eenvoudig thuis te maken.
Lees meer
Arabian Nights Chicken
Arabian Nights Chicken
Arabian Nights Chicken: Midden-Oosterse kipstoof met abrikozen, kaneel en amandelen. Vol smaak, eenvoudig te maken, perfect met geurige rijst.
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp