Go Back
+ servings
Smoor Djawa indisch gestoofd rundvlees met ketjap mais en ketjap asin

Smoor Djawa met zoetzure snijbonen en gele rijst

Smoor Djawa is in feite Indonesisch draadjesvlees. Pikant kruidig rundvlees wat zo mals is dat het smelt op je tong. Geserveerd met de zoetzure snijbonen, gele rijst en atjar tjampoer heb je al snel een mini-rijsttafel op je bordje.
4 from 1 vote
Cuisine Indonesisch
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

Smoor Djawa. Indisch gesmoord rundvlees.

  • zonnebloemolie
  • 1 kilo runderlappen
  • 1 ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 stukje gember ± 1 cm
  • 1 el bloem
  • 1 tomaat
  • 1 tl ketoembar
  • 1 tl djintan
  • 1 tl chilivlokken
  • 1 flinke scheut ketjap manis
  • 1 el ketjap asin
  • 1 el azijn
  • 2 runderbouillonblokjes

Zoetzure snijbonen

  • 400 gram snijbonen
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 scheut gembersiroop

Gele rijst

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el kurkuma
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 400 gram basmatirijst

Serveren

  • seroendeng
  • verse koriander

Instructies
 

Smoor Djawa. Indisch gesmoord rundvlees.

  • Verwarm de oven voor op 140 graden en kook een halve liter water in de waterkoker.
  • Snij het rundvlees in dobbelstenen. Verhit een scheut zonnebloemolie in een grote stoofpan en bak 1 helft van het vlees aan alle kanten bruin. Haal met een schuimpaan uit de pan en bak de andere helft.
  • Snipper 1 ui, 4 teentjes knoflook en een stukje gember. Fruit de ui, knoflook en gember in het overgebleven braadvocht van het vlees.
  • Snij 1 tomaat in stukjes. Voeg na een paar minuten de stukjes tomaat toe en bak even mee.
  • Meng 1 eetlepel bloem door het gebraden vlees. (Dit zorgt voor binding van de saus). Doe het vlees weer terug in de pan en voeg 1 tl ketoembar, 1 tl chilivlokken en 1 tl djintan toe. 
  • Voeg een een flinke scheut ketjap manis, een eetlepel ketjap asin en een eetlepel azijn toe. Roer alles even door, verkruimel 2 runderbouillonblokjes en schenk er een halve liter gekookt water bij. 
  • Breng het geheel aan de kook en zet de pan voor 2 uur in de oven op 140 graden.

Zoetzure snijbonen

  • Was 400 gram snijbonen en snij deze in stukjes van ongeveer 1 centimeter. Blancheer de snijbonen 10 minuten in een pan met gezouten water. Haal met een schuimspaan uit de pan en leg op een bord opzij.
  • Snipper 1 ui en 1 teentje knoflook en fruit deze in een pan met een klein scheutje zonnebloemolie. 
  • Voeg een klein blikje tomatenpuree toe en bak even mee. Schenk er vervolgens 1 scheut gembersiroop bij en 1 tl zout. Doe de snijbonen erbij en roer alles goed door.

Gele rijst

  • Kook een liter water in de waterkoker.
  • Snipper 1 ui en 1 teentje knoflook en fruit deze in een pan met een eetlepel zonnebloemolie. Doe er 1 eetlepel kurkuma bij, verkruimel 1 kippenbouillonblokje en bak deze even mee tot het begint te geuren.
  • Voeg 400 gram basmatirijst toe en bak deze een paar minuten mee tot de rijst glazig ziet. Schenk het gekookte water erbij en zorg ervoor dat er een centimeter water boven de rijst zit. Kook de rijst 10 a 15 minuten. Als het goed is, is de rijst na deze tijd drooggekookt.

Serveren

  • Maak een bolletje rijst op een bord. Doe er een schep van de Beef Rendang bij, zoetzure snijbonen en een lepel atjar tjampoer. Strooi er seroendeng over en garneer eventueel met koriander.

Video

Keyword Stoven
4 from 1 vote
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel